Nest 2007

Geboren: 13 mei 2007
4 reuen, 3 teven
Moeder: Barátságos Bolyhos Fényes (HD A) (PRA Vrij)
Vader: Magasztos János (HD A) (PRA Vrij)
stamboom

Namen (jaarletter G):
Reuen: György, Goya, Gyermek, Gábor.
Teven: Gzsivány, Gyula, Gyöngy.

Laatste update nest 2007 >> Nest reunie 2008 <<

DAGBOEK

vrijdag 2 maart
Fényes is loops geworden vandaag. Deze loopsheid zal ze gedekt worden door onze eigen János. Ieder die hem kent weet wat voor een prachtreu hij is. Stabiel en zelfzeker en erg lief voor iedereen. Fényes is zacht en zeer lief.

dinsdag 13 maart
Vandaag is het dé dag. János loopt al de hele tijd buiten rond het huis. Hij houdt de wacht en is benieuwd wanneer hij zijn vriendin Fényes zal zien. Hij ruikt het! Van de garage naar de serre loopt hij op en neer. Het moet het goede moment zijn, vindt hij.
’s Middags laat ik de beide geliefden samen. En ja hoor, na een prachtige speelpartij van deze twee is het gauw gebeurd. De eerste dekking is een feit. Lief blijven ze samen staan. Ik ben alleen met ze en heb het reuze naar mijn zin. Met de telefoon liggend onder de honden bel ik Peter op zijn werk en vertel hem het goede nieuws. Die is verbaasd en ook erg blij. Het was een mooie dag. Ook vanwege het warme weer: 20 graden en een zonnetje de hele dag.

woensdag 14 maart
Vandaag is Fényes voor de tweede maal gedekt. Ze hebben weer heerlijk samen gespeeld. Nu maar afwachten hoe het zich allemaal ontwikkeld. Maar nieuwsgierig zijn we al wel.
Zou het gelukt zijn. Over vier weken zullen we het weten als we een echo gaan maken.

zondag 25 maart
Fényes is erg lief en aanhankelijk. Je merkt dat ze graag bij je wil zijn en geknuffeld wil worden.
Ze (vr)eet als een hongerige beer. En ze begint ook wat vijandig te worden tegenover János en Egyik als ze een kauwbotje hebben. Dat deed ze eerst nooit!!

dinsdag 10 april
Vandaag hebben we een echo laten maken. Fényes is drachtig. We zijn reuze blij met dit nieuws. Alles ziet er goed uit en we kunnen dus gaan aftellen. Inmiddels slaapt Fényes al veel meer en dijt ze ook wat uit bij haar flanken.

zaterdag 14 april
Vanmorgen zijn we om 5 uur vertrokken met Fényes en Egyik om onze Lumikki in Duitsland te gaan halen. Het was een zeer warme dag (30 graden) en de honden hadden het best warm in de auto. Toen Lumikki met ons mee naar huis ging hebben we eerst met haar en de twee groepsoudsten gewandeld. Zo konden ze kennismaken met elkaar voordat we weer de hele lange rit naar huis gingen maken. Onderweg naar huis hebben we natuurlijk een paar keer gestopt. Fényes moet wat vaker plassen nu. Je merkt goed aan haar karakter dat ze wat meer relaxed is. Eerst was ze wat terughoudender ten op zichte van anderen, maar nu wil ze graag kroelen en geaaid worden.

dinsdag 17 april
Fényes eet erg goed en je ziet haar zeker al bij de flanken goed uitdijen. Alles wat eetbaar is wil ze hebben. En als ze een botje heeft geeft ze dat echt niet af! Vanaf vandaag is het nog 5 weken voordat er puppy’s gaan komen. Wat duurt dat lang, denk ik nu, maar de weken vliegen voorbij en ik moet nog zoveel doen. We zijn erg nieuwsgierig en vragen ons natuurlijk af hoe de bevalling zal gaan en hoeveel puppy’s het zullen worden. De nieuwe puppykopers zijn erg enthousiast en leven erg mee. Er worden al benches besteld en riempjes gekocht. Leuk is dat allemaal om mee te maken. Binnenkort volgen er foto’s van de aanstaande moeder.

donderdag 3 mei
Inmiddels is Fényes 7 weken drachtig (zie foto). Dus nog twee weken te gaan! Het gaat erg goed met haar. Ze gaat nog met de langere wandelingen mee, maar op de terugweg begint ze toch wat trager te lopen en houdt haar kop naar beneden. Dus dat gaan we maar even aanpassen. Alhoewel als ze in de tuin is en ze ziet een duif is ze nog erg snel. Géén duiven in de tuin! Ze is al behoorlijk wat aangekomen en haar buik hangt erg. Het lijkt erop dat het een aardig groot nest gaat worden. Maar wie weet. Dit is nooit goed in te schatten. Onze Esisz had met haar eerste nestje ook een erg dikke buik. Het leek of ze een voetbal had ingeslikt. Mijn schatting was een stuk of vier puppy’s. Toch kwam er maar één pup tevoorschijn toen het eenmaal zover was.

Vanaf nu gaan we ook de maaltijden verdelen over de dag. Normaal krijgt ze tweemaal per dag een bak brokken. Nu haar buik gevuld is met puppy’s die hard groeien zullen we een drietal keren per dag gaan voeren. Wat later gaan we over naar vier kleine maaltijden per dag. Ook krijgt ze vaker vleesmaaltijden.

Ze is ook alweer een keer door de dierenarts gechecked. Onze dierenarts leeft altijd erg mee en graag willen wij hem op de hoogte houden van Fényes haar dracht, zodat ze in optimale conditie blijft.

In de woonkamer wordt alles in gereedheid gebracht voor de naderende geboorte. Deze week wordt de nieuwe werpkist geplaatst. De puppy’s worden hierin geboren en verblijven daarin de eerste weken. Voor Fényes is de woonkamer een erg rustige ruimte. De eettafel is al verschoven naar een andere plaats en de nodige puppy-spullen, zoals de puppy-weegschaal, gekleurde herkenningsbandjes en dekentjes, zijn al van de zolder gehaald.

Zelf krijg ik al de nodige schoonmaakkriebels. Als de puppy’s er zijn wil ik alleen maar tijd voor hen hebben. Dus de voorjaarsschoonmaak is in volle gang in huize van der Meijden.

woensdag 9 mei
Vandaag is het de 57e dag van de dracht. Fényes heeft een dikke buik met al veel melkproductie. Ze vreet als een beer en als we gaan wandelen moet ik opletten dat ze geen verkeerde dingen naar binnen werkt. Vanmorgen had ze een botje van een karbonade te pakken en geen haar op haar hoofd die er aan dacht om het los te laten! Normaal hoef ik maar heel rustig "los" te zeggen en ze laat meteen los wat ze in haar bek heeft. Dat kan dan een speeltje zijn of iets eetbaars. Daar heeft ze dan geen probleem mee, maar ja, nu is het wat anders. Ik moest even wat nadrukkelijker zijn deze keer.
De werpkist staat klaar en elke dag gaan we er lekker samen in liggen. Vaak met Egyik erbij, want die wil niets missen.
Kortom het gaat goed met moeders.
Gisteren kon ik het niet laten om weer wat speeltjes te kopen voor de pups. Ook hebben we al een leuk speelhok voor buiten gemaakt. De pups gaan met een week of vier even naar buiten, mits het weer het natuurlijk toelaat, en dan kunnen ze hierin spelen. Vanaf dat de puppy’s een viertal weken oud zijn komen ze met allerlei prikkels in aanraking. Dit om de socialisatie zo optimaal te doen. Er staat een klein zwembadje klaar, zodat ze vertrouwd met water worden. Een tentje wordt opgezet en een uitnodigende tunnel, waar ze doorheen kunnen lopen, komt er te staan. Verder komen er natuurlijk de leuke speeltjes tevoorschijn en botjes om op te knagen. Maar zover is het nu nog niet. We zullen eerst af moeten wachten wanneer de bevalling begint. Nu ligt Fényes gekruld in haar eigen stoel, maar aan het zwaar hijgen te horen ligt het niet zo lekker. En het past ook niet meer zo makkelijk.

zaterdag 12 mei
Vanochtend vroeg om vier uur (dus midden in de nacht!) hoorde ik Fényes blaffen. Normaal hoor je de honden nooit ’s nachts mits er wat is. Ik liep om vier uur in mijn ochtendjas Fényes uit te laten, want die moest nodig haar behoefte doen.
Ze was duidelijk opgelucht en ging weer even slapen. Toen ik opstond om 7 uur liep ze wat heen en weer te ijsberen. Ik had al zo’n gevoel dat de geboorte niet meer zo lang op zich liet wachten. Een vrouwengevoel zullen we maar zeggen. De hele dag moest ze dan naar buiten en dan weer in haar bench. Op verschillende plaatsen wilde ze haar nest maken. Haar temperatuur daalde en dat is o.a. het teken dat de geboorte eraan zit te komen.

zondag 13 mei
De bevalling is achter de rug. Het was best werken voor Fényes en we zijn reuze trots op haar. Ze heeft het geweldig gedaan. Samen met een goede vriendin hebben we de bevalling beleefd. Fényes poetst de kleintjes dat het een lieve lust is. En ze heeft veel te poetsen, want de geboortegewichten van de vier jongens en drie meisjes liegen er niet om: 660 gram, 620 gram, 460 gram, 540 gram, 670 gram, 450 gram en 590 gram.
De puppy’s lijken uiterlijk wel al twee dagen oud. Zo groot en krachtig zijn ze. Toen ze opgedroogd waren zagen ze er uit als kleine lammetjes met hun wafeltjesvachtjes. Dus een goede kuvaszvacht is er voor iedere pup in aantocht. Want als de pups net geboren zijn en ze zijn nog nat dan kun je zien wat voor vacht de hond later gaat krijgen. Daarna groeit de puppyvacht enorm en kun je dit niet meer zo goed zien. Ook hebben ze al zeer donkere neusjes en lippen. Fényes is een hele goede moeder en we zijn geweldig blij dat wij op deze manier onze zeven moederdagcadeautjes hebben gekregen. Heerlijk rustig ligt ze in de werpkist en geniet van haar kleintjes. Ze eet heerlijk haar bak leeg en dat is wel nodig, want ze moet toch een melkfabriek op gang houden!

woensdag 16 mei
Vandaag zijn de puppy’s drie dagen oud. Ik moet zeggen ik loop over van geluk. Toen ik gisteren even met de auto weg moest heb ik keihard op de muziek van Jan Smit (brrr zou Peter zeggen!!) mee zitten zingen. Een warm blij gevoel heb ik dat ik met iedereen wil delen. Sinds de geboorte van de puppy’s ben ik (en Peter natuurlijk) bij hen en ik kan blijven kijken naar ze. Fényes is een ontzettend goede moeder. Ze is erg rustig en de eerste bekende "eigen" mensen zijn al geweest. Ze vindt het allemaal prima áls ze de puppy’s na het knuffelen maar weer terugkrijgt. Met een alerte blik volgt ze de kleintjes als ze bij ons op schoot liggen.
Terugkijkend op de bevalling ben ik ook nog steeds apetrots op Fényes. Prachtig was het ook dat ze toen ook tweemaal een grote pauze van 1 1/2 uur nam om tussendoor te slapen en te rusten.
Verder eet ze nu nog steeds erg goed en dat is ook een fijn gevoel. Haar temperatuur houden we nauwlettend in de gaten, zodat we snel signaleren als er haar iets dwars zit. Dit alles laat ze rustig gebeuren.

János heeft zijn kinderen nog niet gezien, want hij is uit logeren bij zijn vertrouwde logeeradres. Henny, John, Richard en Jeffrey zijn ontzettend blij met hem en volgens ons wordt hij daar erg verwend. Gelukkig maar, want hij verdient dit ook. We zijn erg blij dat zij een kind van János gaan krijgen. Ook zij verdienen dit. Ze hebben er, zoals de andere mensen, zó naar toe geleefd. En staan in de startblokken om hun eigen pup te gaan verwennen. Maar die houd ik eerst nog even hier. De acht weken gaan toch al zo snel.

Wat ook erg leuk is is dat Egyik en Lumikki nu een beetje aan elkaar overgeleverd zijn. Egyik had nog niet helemaal vriendschap gesloten met Lumikki, maar heeft nu het gevoel dat ze het nu dan maar met Lumikki moet doen. Want het vrouwtje en baasje zijn even met wat anders bezig. Dus gisteren speelden ze voor het eerst, sinds drie weken, echt met elkaar en dat was een prachtig gezicht. Egyik die, nu 8 1/2 jaar oud is is nog heel erg levendig en beslist geen oude hond, is erg opvoedkundig bezig met die kleine Lumikki die eigenlijk al zo klein niet meer is. Want ook die blijft goed groeien.

Lumikki is een heerlijke hond die zich erg goed zelf kan vermaken. Ze is ook onder deze omstandigheden, waar ze af en toe toch even alleen moet zijn, erg makkelijk. Het is nog steeds een levendig typje. Deze week zijn we toch weer met haar naar de hondenschool geweest. Ook haar opvoeding gaat gewoon door en dat is natuurlijk een zaak die je niet mag laten versloffen. Maar ze is een snelle leerling. Ik oefen elke dag met haar en ze pikt alles snel op. Ze is nu 13 weken oud en ze kan ze al op commando zitten, liggen en blijven zitten bij haar bak totdat wij zeggen dat ze mag eten. Aan het volgen moet we nog meer werken, want soms "vliegt" ze letterlijk in het rond omdat ze alles wil zien en ontdekken.

Peter heeft heerlijk vakantie genomen en we hebben samen echt een vakantiegevoel. Samen houden we ons de hele dag bezig met onze honden en de puppy’s en dat geeft ook weer een geweldig gevoel. Kortom we genieten.
Iedere morgen worden de puppy’s gewogen, zodat we kunnen kijken of ze goed aankomen in gewicht. Eigenlijk zie je dat met je eigen ogen goed, maar toch houden we het zo beter bij. De puppy’s wegen zwaar en zijn al heel hard gegroeid in deze drie dagen dat zij op de wereld zijn. Ook zijn de navelstrengetjes al eraf gevallen en de buikjes zien er goed uit. Het pigment begint al zwart te kleuren van de neusjes, lipjes en voetzooltjes.
Gewichten van de puppy’s vandaag: reu wit 780 gram, reu blauw 860 gram, reu groen 850 gram, reu rood 680 gram, teef wit 870 gram, teef roze 800 gram, teef aqua 640 gram. Kortom ze zijn elke dag zeer goed aangekomen en gelukkig niets afgevallen.

Egyik was ook steeds nieuwsgierig wat er zich in de woonkamer afspeelde. We hebben haar vandaag kennis laten maken met de puppy’s. Nou, bijster interessant vond ze het niet. Even snuffelen en toen vond ze het wel genoeg.
Ik heb ook al een paar keer de gekleurde herkenningsbandjes moeten verwisselen. De nekjes worden steeds sterker.

Sinds de geboorte slaap ik langs de werpkist op een stretcher om zodoende alles goed in de gaten te kunnen houden. Gelukkig hoor ik elk piepje en kan dan ingrijpen als dit nodig mocht zijn. Soms is er een pup verdwaald en dan hoor je luid gepiep. Fényes lokt hem of haar dan zelf of ik help diegene een handje en leg hem rustig bij zijn broertjes en zusjes. Fényes vindt de stretcher ook wel een lekker plekje en gaat op mijn bedje liggen als ze daar zin in heeft.

zateerdag 19 mei
Vandaag wer de belevenissen van Sneeuwwitje (Lumikki) en de Zeven Dwergen. Lumikki is nu veertien weken oud en als ik nu naar onze puppy’s van zes dagen oud kijk, denk ik wat gaat dat groeien hard in die weken! De puppy’s beginnen al meer en meer de werpkist rond te kruipen. Soms gaan ze ook al apart van elkaar liggen. De warmtelamp staat nauwelijks aan. Fényes ligt veel bij de puppy’s en die liggen dan heerlijk tegen haar warme lijf aan.
Als je bij Fényes gaat zitten terwijl ze de puppy’s voed dan kun je merken dat de puppy’s veel melk drinken. Fényes geeft wel om de vijftien minuten melk als ze bij hen blijft liggen. Dat merk je ook aan de gewichten. De gewichten van de puppy's vandaag:

reuen      
wit blauw groen rood
1080 1210 1150 1000
teven      
wit rose aqua  
1100 1080 910  

Soms houd ik Fényes ook expres even bij de puppy’s weg, want ik heb het idee dat ze soms wat krampjes hebben en de buikjes staan dan op "ontploffen".
Verder slaap ik nog steeds langs de werpkist om alles in de gaten te houden. Maar van slapen komt eigenlijk niet zoveel. ’s Nachts krijgt Fényes nog een keer eten en dat gaat er altijd, ook op dát nachtelijk tijdstip, wel in. Ook laat ik ze een aantal malen naar buiten, zodat ze een plasje kan doen. Overdag gaat ze ook even mee wandelen en wordt de werpkist iedere dag verschoond. Op dit moment is hier niet zo heel veel reden voor, maar over een tweetal weken als we de puppy’s bij gaan voeren zal dat anders worden. De visite die geweest is begroet Fényes met een blafje en een kwispel. Ze accepteert de mensen goed en sommige mogen zelfs in de werpkist bij haar zitten. Wel had ze als eis dat ze ook, zoals wij allemaal, een beschuit met muisjes kreeg. Zij is tenslotte moeder geworden en mag ook hiervan profiteren vindt ze.
Verder is het alleen maar genieten van het hele spul. Count your blessings, denk ik steeds. Het zijn er bij ons elf dus!!


dinsdag 22 mei
Vandaag
is onze János jarig. Hij wordt 6 jaar. En natuurlijk maken we hier weer een feestje van. Nadat we hem toegezongen hadden, kreeg hij een lekker kluifje. Ook kwam mijn jongste zus logeren en bracht cadeautjes voor hem mee. Mijn jongste zus heeft ons ook goed geholpen. Ze heeft gepoetst in huis en gekookt voor ons allemaal. Mijn zus is kok van beroep, dus het eten smaakte heerlijk.
Op 30 mei komt, zoals elk jaar, het “oude “ baasje van János op bezoek. Ze passen hun vakantie aan en zorgen dat zij in de buurt van Lommel ergens logeren in een huisje. We zien al uit naar hun komst, want dit is altijd heel gezellig.
Vandaag weer leuke foto's van de puppy's gemaakt. Het was wel niet zo eenvoudig om ze op het plaatje te krijgen op de manier zoals ik wilde. Misschien was het niet het goede tijdstip. Maar ik hoor wel wat jullie hiervan vinden!

vrijdag 25 mei
Er is weer veel gebeurd hier in huize van der Meijden. Vandaar dat ik niet veel achter de computer gezeten heb en het dagboek bij heb kunnen werken.

Sinds zondag 20 mei is Adrienne Klaver, de fokster van onze János, voor een viertal dagen komen logeren. Zij wilde graag naar het nest komen kijken en ons helpen met de puppy's en andere dingen. We hebben samen de werpkist verschoond, de grote honden uitgelaten en o.a. de puppy's gewogen. Verder heeft ze ook twee nachten op de strechter langs de werpkist vertoefd, zodat ik lekker in mijn eigen bed kon slapen en zodoende iets meer kon rusten. Er gaat niets boven je eigen bed natuurlijk! Ook heeft Adrienne een groot gedeelte van de tuin onkruidvrij gemaakt. Daar komen we gewoon nu niet aan toe. Kortom we hadden een geweldige hulp aan haar.

Met de puppy's gaat het nog steeds fantastisch. De oogjes zijn sinds een dag goed open en ze zetten soms al voorzichtige stapjes. Het wegen gebeurt nu om de dag. Oma Egyik vindt ook alles interessant en bezoekt regelmatig de puppy's.

Er is ook al wat visite geweest en Fényes begroet iedereen met luid geblaf. Ze is blij dat men naar haar mooie kindjes komt kijken, maar vooral over het beschuitje, dat ze tijdens de koffie krijgt, is ze erg enthousiast.

Ook Lumikki heeft weer de nodige aandacht gehad. Adrienne en ik zijn met haar naar de hondentraining en de markt geweest. Nou, de aandacht was er wel voor haar op de markt! Men vond haar lijken op een lammetje of een ijsbeertje lijken. Verder kreeg ze de nodige koekjes van de mensen, waar ze netjes voor ging zitten. Op de hondentraining had ze geen aandacht voor mij. De andere honden waren veel interessanter. Ook trainde we nu buiten op een veld waar veel konijnen zitten. Ja, en die konijnenkeutels die zijn toch lekker!! Kortom ze liep meer met haar neus aan de grond dan dat ze naar mij keek. Het was dus hard werken voor mij, maar goed, de ene week gaat het beter dan de andere week.

zaterdag 26 mei
Afgelopen nacht heeft Fényes voor het eerst helemaal alleen gelegen met de kids. Het moest er een keer van komen. En ze heeft het goed gedaan. Geen enkel probleem. We hebben het natuurlijk nauwlettend in de gaten gehouden.
De puppy's doen het nog steeds geweldig. Ze zeuren nauwelijks, hebben geen commentaar op het eten en slapen nog steeds erg veel. De gewichten nemen goed toe. Zie tabel.

reuen      
wit blauw groen rood
1500 1720 1570 1400
teven      
wit rose aqua  
1560 1500 1400  

 

 

dinsdag 29 mei
Vandaag hebben de puppy's hun eerste wormkuur gehad. Smakelijk vonden ze het niet, maar het ging er goed in. Hierna mochten ze natuurlijk lekker drinken bij mama Fényes. Ze heeft melk genoeg. Soms hebben de puppy's zelfs een melksnoetje. Ze blijft het presteren om zonder moeite binnen een kwartier de puppy's tweemaal te voeden. En ze is nog steeds erg zorgzaam en lief voor haar kinderen. Ze is erg relaxed en houdt haar baby's keurig schoon. Ik vindt het heerlijk om alles om het nest heen te verzorgen. Elke dag wordt de kist verschoond, d.w.z. de bovenlaag van de kranten en het laken en het vetbed waar de puppy's op liggen wordt verschoond. Dit alles is nog geen enorme arbeid, want veel maken de kleintjes nog niet vuil. Maar ik houdt van tutten met deze kleine kuvaszkindjes.

We genieten steeds elke dag maar weer en ik voel me nog steeds erg rijk met alles. Egyik, János en Lumikki passen zich heel goed aan en als ik mijn eigen tempo en ritme aan kan houden lukt het prima! Ik krijg van Lumikki en deze Zeven Dwergen, maar zeker ook van de grote honden, zoveel liefde dat ik het geen moeite vindt om het allemaal te verzorgen. Peter moet natuurlijk werken en vindt het fijn als hij weer thuis is bij zijn kids.

De nieuwe eigenaren sturen veel mailtjes en hebben al afspraken gemaakt om te komen kijken naar hun kind. Voor iedereen, op één na, is het zeker niet hun eerste kuvasz die ze gaan krijgen en dat is fijn. Peter en ik én de honden zijn allemaal al veel verwend met cadeautjes. Echt heerlijk. Bij deze wil ik ook alle mensen die zo met ons meeleven heel hartelijk bedanken. De vele mailtjes, telefoontjes, kaartjes en de berichtjes in ons gastenboek vinden we geweldig en daarvoor onze dank.

Ook wil ik nu eens even onze webmaster Adri en zijn vrouw Els bedanken. Al jaren verzorgd Adri onze website en we zijn hier enorm blij mee. Tussen zijn zeer drukke werkzaamheden door doet hij dit maar allemaal. Voor ons een geweldig iets om zulke vrienden te hebben! We hebben altijd ook veel steun aan hen. Bedankt dat jullie er altijd voor ons zijn Adri en Els. Dat de website steeds goed bekeken wordt kunnen we natuurlijk zien aan de teller. Sinds augustus 2004 zijn er al méér dan 20.000 views geweest!

woensdag 30 mei
Vanmorgen was het weer heerlijk opstaan. Ik lig weer langs de kleintjes op de stretcher. Dit omdat Fényes toch liever heeft dat ik in haar buurt ben. Ze kwam me steeds boven halen  als ze naar buiten moest of zin had in iets lekkers te eten! Dus dacht ik dan ga ik toch gezellig weer langs haar liggen. Ik vindt dit niet erg. Peter vindt de ruimte in bed ook wel heerlijk. Maar goed, Fényes heeft zichzelf vanmorgen bediend met haar ontbijt. Toen ik dacht even nog wat langer te blijven liggen, ging zij alvast naar de keuken en opende haar vleesmaaltijd. Kortom ze pikte het zakje vlees van de aanrecht zonder dat ik het wist! Het duurde mevrouw dus te lang. Ze is toch wat meer afgevallen dan ik goed vindt doordat ze al haar energie aan de puppy's geeft, dus ze krijgt nog steeds goed te eten. Vooral vlees vindt ze geweldig.

's Middags kregen we bezoek van Frans en Ciska. Frans is de vorige eigenaar van János. Hij moest vier jaar geleden afstand doen van János vanwege gezondheidsredenen. Maar elk jaar rond János zijn verjaardag (22 mei 2001) komen zij samen naar ons om dit te vieren. Ze komen dan met handenvol lekkere dingen voor de honden. Het is altijd een bezoekje waar wij naar uitkijken. En János ook natuurlijk. Die kent zijn oude baasje nog maar al te goed. Vorig jaar is Frans met zijn lieve Ciska getrouwd en János was bruidsjonker. Hij mocht zelfs mee in het gemeentehuis, waar iedereen hem met veel enthousiasme opwachtte. De familie van Frans weet wat János voor hem betekend. Heel veel dus!

De puppy's zijn al een beetje aan het spelen met elkaar. Flauw bijten ze in elkaars neus en dat lijkt al heel stoer. Ook lopen ze al door de hele werpkist heen als kleine robotjes. De wormkuur hebben ze goed verdragen. De voortandjes zijn al goed te voelen en het wordt weer tijd voor een tweede manicure, omdat de nageltjes weer goed gegroeid zijn. Ze zouden Fényes haar buik kunnen irriteren als de nageltjes te lang zijn, dus worden deze op tijd ingekort.

donderdag 31 mei
Vandaag hebben de puppy's voor het eerst een heel klein beetje vlees (Carnibest) gehad. Ze hadden niet veel tijd nodig om te beseffen dat dit héél erg lekker is. Zodra ik het voor hun neus hield begonnen ze gretig te likken. Het is weer een stapje verder dan de moedermelk die ze tot nu toe gekregen hebben. Elke dag zullen ze nu een klein beetje vlees krijgen, zo dat hun maag- en darmstelsel voorzichtig went hieraan.

maandag 4 juni
Wat een heerlijk weekend hebben we achter de rug. Veel visite die natuurlijk allemaal de puppy's kwamen bewonderen. De oh's en ah's hoorde je verschillende keren. Ja, de puppy's zijn ook schatjes en erg aandoenlijk. Zo'n 18 personen hadden we zaterdag hier over de vloer. Verschillende nieuwe eigenaren en mensen die al honden van ons hebben. Het was dus een heel feest. Er werd natuurlijk, volgens Nederlands gebruik, beschuit met muisjes getrakteerd. De Belgische mensen kennen dit niet en moesten aan de smaak van de muisjes toch even wennen. Egyik, János, Fényes en Lumikki werden door iedereen bezig gehouden. Vooral Egyik ging steeds de bal halen als die werd weggegooid. Ik ben dan toch erg trots op onze honden dat zij zich zo goed gedragen tussen al die mensen.

De puppy's werden veel geknuffeld, maar op tijd zorgden Peter en ik ervoor dat zij konden rusten. Voor de puppy's is dit oppakken energievretend en ze zijn nog zo klein dat ze ook nog heel veel slaap nodig hebben. De kleintjes spelen al regelmatig met elkaar. Soms lijden ze aan grootheidswaanzin. De ene pup pakt de andere dan in de nek en probeert met veel puppy-kracht de andere in de nek te schudden. Prompt rollen ze dan over elkaar. Want het lijkt stoer, maar het stelt nog niet zoveel voor. Dit is allemaal erg lachwekkend. Ze beginnen ons al goed te kennen. En al verschillende kwispeltjes hebben we gezien. Dat is zo geweldig om dit te ervaren. Zo'n klein wezentje dat al weet dat je voor ze zorgt en je kent. Ze beginnen ook duidelijk te horen, maar ze weten nog niet helemaal wat dat geluid is of waar het vandaan komt. Je ziet de oortjes dan bewegen en ze houden hun kopje scheef.
Ik slaap nog steeds langs de werpkist en Fényes vindt dit ook heerlijk. Maar over een paar dagen ga ik toch weer mijn andere bed opzoeken. Vandaag ga ik de puppy's ook een vleesmaaltijd meer geven. Ze gaan dus drie vleesmaaltijden krijgen. Het zijn natuurlijk nog geen grote hoeveelheden! Maar lekker dat ze dit vinden!

Verder krijgen we nogal eens de vraag waarom we zo strikt in sommige dingen zijn wat betreft het nest en de opvoeding van de puppy's later. Bijvoorbeeld als de mensen hier binnenkomen moeten ze hun handen ontsmetten en hun schoenen uitdoen en ook vraagt men zich af waarom ik nog bij de puppy's slaap. Maar ook waarom zei nu nog geen pup mogen kiezen en waarom wij de mensen met klem adviseren om zeker met de kuvaszpup naar een hondenschool te gaan. U moet zich voorstellen dat wij onze ouderdieren met zorg uitkiezen. Zuinig zijn wij op onze honden en ons ras. Wat betreft de hygiëne: als de puppy's geboren zijn krijgen zij anti-stoffen mee van hun moeder via de moedermelk. Na een drie-tal weken neemt deze bescherming af en moeten zij zelf anti-stoffen aanmaken. Omdat andere mensen allerlei bacteriën en virussen mee kunnen nemen, willen wij dat men de handen ontsmet bij binnenkomst. Niet alles kun je voorkomen en je kunt de puppy's ook niet in een glazen kooitje zetten, maar wij doen wat ons gevoel ingeeft. Verder zijn wij geen fokkers die elke jaar een nest hebben en als wij dan puppy's hebben zijn wij zo ontzettend blij met hen dat ze alle zorg krijgen die ze verdienen en nodig hebben. Verder is het voor ons heel belangrijk dat het karakter van een pup bij de nieuwe eigenaren past. Een mooie buitenkant is niet het belangrijkste.

Met 7 weken worden onze kuvaszpuppy's op hun karakter getest door ervaren gedragstesters. De uitkomst van deze test is altijd een bevestiging voor ons. Zelf kunnen wij zeker inschatten rond een week of 6 hoe het karaktertje te omschrijven is van elke pup uit ons nest. Dus kunnen we, in samenspraak met de mensen, een passend hondje voor hen uitzoeken. Vandaar dat vóór deze 6 weken uitzoeken geen zin heeft vinden wij. Het karakter ontwikkeld zich duidelijker omstreeks deze weken. Vaak is het voorgevoel dat wij hebben omtrent de keuze van een pup door de mensen goed. Zij krijgen altijd het hondje dat bij hen past. Door met deze pup en zijn/haar "handleiding" door te gaan en het op een gepaste wijze op te voeden wordt het dé hond waarmee het hele gezin om kan gaan. Een hondenschool is daarbij een must voor iedere hondeneigenaar. Op een hondenschool leert de pup, tijdens veel andere afleiding en andere honden, goed te luisteren. Wijzelf zijn voorstander van een hondenschool waarbij men van een positieve benadering uitgaat en kijkt naar de combinatie baas/hond. Want een kuvasz is een uitzonderlijke hond met een zeer bijzonder karakter. Voed je hem goed op met een rustige en consequente aanpak, dan maak je er een prettige familiehond van. Maar voor iedereen zijn de eerste twee jaren van een kuvaszleven een hele klus om dit goed te klaren. Bij een nieuwe baan zoeken zegt met vaak "ervaring is een pré". Nou, dat is bij de kuvasz ook, enige hondenervaring is een voordeel. Kortom wij hebben alles over voor onze kuvaszen en dus onze liefhebberij. Want dat moet het blijven een liefhebberij. Wij geven niet zomaar een hondje mee aan mensen. Onze inzet en zorg is 200 % en dat verwachten wij ook van de nieuwe eigenaren. Daarom zijn wij selectief en strikt in het uitkiezen van nieuwe mensen.

dinsdag 5 juni
Vandaag hebben de puppy's lekker in de woonkamer rondgelopen. Vreemd vonden ze dit wel. De tegels voelen natuurlijk anders aan dan hun lekkere bedje. Maar de meeste puppy's liepen vrij vlot gewoon rond. Ze kropen overal onder en onderzochten de hele boel. Ook heb ik ze voor het eerst naast de werpkist vlees gegeven. Eerst kregen ze apart in een bakje ieder hun eigen hapje, maar vandaag  heb ik het in een schaal gedaan. Onmiddellijk schaatste ze door de schaal en het vlees ging alle kanten in. Ze vraten gretig alles op en mama Fényes heeft daarna alles afgewassen. Een hele hulp was ze dus. Dat de puppy's nu wat vaker uit de werpkist gaan zullen we zeker merken. Vaak willen ze niet lang meer in de werpkist blijven en dat merk je doordat ze tegen de wand van de kist aan gaan staan en eruit proberen te klimmen. Vooral het rose teefje is daar al erg goed in. We hebben haar nog steeds kunnen "redden", maar daar was ze het eigenlijk niet mee eens. Onder luid protest, dat zeker nog een aantal minuten duurde, liet ze horen dat ze er toch liever uit wilde. De andere puppy's beaamde dit en zette hun stem ook nog eens op. Ik ben maar gaan stofzuigen en heb luid de radio aan gezet. Maar ook vandaag was het weer een heerlijke dag. Lekker hebben we van de puppy's genoten.

Lumikki is aan haar  eerste studie begonnen! Ze heeft vandaag drie maal een computerboekje "gelezen". Ook heeft ze een aantal "delen" van dit boekje rondgestrooid door de hele serre en op het terras. Het is voor ons even wennen, want nooit hebben we zo'n bezige pup gehad. Van mijn schoonmoeder die Fitos, de vader van Lumikki heeft, hoorde wij dat zij precies hetzelfde mee heeft gemaakt toen Fitos klein was. Nou, maak je borst maar nat heeft ze lachend gezegd. Maar het is een ontzettend vrolijke en open pup. Ik zeg gewoon dat ze hoogbegaafd is en veel wil weten!

vrijdag 8 juni
Vandaag was het een gezellige dag samen. Vandaag eens geen bezoek, dus konden we het allemaal rustig aan doen.
Er is nieuw speelgoed aan het pretpark voor de puppy's toegevoegd. Dit speelgoed is eigenlijk kinderspeelgoed en heeft felle kleuren en belletjes erin. Het is ook oersterk. De puppy's vinden dit hartstikke leuk en zijn nieuwsgierig en hebben er al goed meegespeeld. Vanwege de warmte en de hoge vochtigheidsgraad binnen willen de puppy's niet meer zo lang in de werpkist zitten. Als ze op de koude tegels liggen zijn ze tevreden en gaan spelen of slapen. Dus morgen wordt er een hekje om de werpkist gezet, zodat ze lekker buiten de kist kunnen liggen zonder dat zij aan draden of meubels kunnen gaan bijten. Want dat beginnen ze nu al te doen. Ze vinden het heerlijk om alles in de kamer te ontdekken. Omdat ik elke dag even stofzuig in de kamer wennen ze ook aan het geluid van dit apparaat. In het begin keken ze verschrikt op, maar nu is deze reactie niet meer zo erg. Fényes poetst de kleintjes nog erg goed en een ongelukje in de kamer ruimt ze zelf op. Knap vindt ik dit. Dat instinct is zo mooi.
Ik vind Fényes erg mager, maar na contrôle van de dierenarts die even op bezoek kwam, werd geconstateerd dat zij gewoon alles aan haar kinderen geeft en later wel aansterkt. Ze krijgt nog steeds volop eten en laat niets liggen in de bak. Dat doen de puppy's ook niet als zij vlees krijgen. Ze eten steeds meer en ik maak nu al twee borden eten in plaats van één.
Ze kennen ons al heel goed. Onze stem en aanwezigheid doet ze kwispelen en ontzettend graag delen ze bij de begroeting likjes uit. Vandaag kwam Peter thuis zoals altijd in zijn motorpak. Ze schrokken daar helemaal niet van en zeker toen ze Peter zijn stem hoorden begroette ze hem met veel gekwispel. Die herkenning is zo leuk om te zien. Allemaal laten ze zich goed knuffelen en houden ze zelf ook van knuffelen, MAAR het moet hun tijd zijn. Als ze volop aan het spelen zijn, moet je ze gewoon hun gang laten gaan.
Wij zijn ontzettend tevreden over de puppy's. Ze doen het goed en we vinden ze prachtig. Ze hebben prachtige ogen en ik smelt als ik de kleintjes zie. De tandjes zijn al volop aanwezig. Dat voel je soms maar al te goed.

Lumikki is ook aan het veranderen van uiterlijk. Ze heeft nu lange benen, een lange staart en rug. Op haar hoofd ontstaat nu een pruikje. Haar nieuwe vacht zie je in een brede streep over haar rug tevoorschijn komen. Afgelopen woensdag is Noa (de dochter van János uit Finland) komen spelen. Die twee hielden niet op met ravotten. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Twee dames die elkaar te slim af willen zijn. Samen kregen ze ieder een botje en de één wilde natuurlijk het botje van de ander hebben. Maar nee, dat ging niet door! Door ieder een grommetje te doen lieten ze elkaar weten dat dat niet mocht en ze kluifden nog een hele tijd samen.

zaterdag 9 juni
Vandaag weer wat nieuws over de Zeven Dwergen. Ze mochten al de hele week vrij in de kamer lopen en alles daar ontdekken. Vandaag hebben ze de serre en het terras verkend. Omdat ze niet meer in de werpkist wilde blijven hebben we het deurtje maar opengelaten en een stuk van de kamer voor de werpkist afgezet, zodat ze heerlijk op de tegels kunnen liggen.
Vandaag hebben ze ook hun tweede wormkuur gehad. Makkelijk slikten ze de pasta weg. Daarna natuurlijk even drinken bij moeders om alles door te spoelen. Maar verder drinken ze ook al uit de waterbak. Of ze gebruiken de waterbak als zwembad. Verder was er vandaag weer puppy-bezoek en belangstellenden voor ons ras. Fijn dat er nog steeds mensen zijn die zich eerst oriënteren en komen praten of de kuvasz wel hét ras voor hen is en ze in levende lijve zien. Mooi is het dan dat we ook Lumikki kunnen laten zien. De puppy's zijn morgen 4 weken en dan zien ze het verschil tussen hen en Lumikki die morgen 17 weken word. Een heel groot verschil, maar toch is Lumikki ook nog maar een pup.
Lumikki is de laatste dagen erg druk. Ze maakt regelmatig wat kapot als we dat hebben laten rondslingeren. De twee muizen, die van onze computers, zijn ook al in hun lijfje geknepen. Er staat nu een tandtekening van Lumikki in ieder van hen! Ze heeft de puppy's ook ontdekt, maar ze is erg lomp en ruw met de kleintjes nog. Dus we blijven erbij als Lumikki bij ze gaat snuffelen.

zondag 10 juni
Vandaag moesten we bijna de hele dag weg, dus kwam onze puppy-oppas Evelyne naar ons toe. Evelyne verzorgd onze honden regelmatig en als we puppy's hebben komt ze ook veel helpen. Ze is een "gouwe meid" en heel goed met alle dieren, dus ook met onze honden. We kunnen dan met een heel gerust hart weg als zij bij ons is.
De kleintjes zijn vandaag weer lekker in de serre en op het terras geweest. Ze vinden het heerlijk. Zelfvoldaan lopen ze overal rond. Fényes vind dit ook heel leuk.
Toen wij 's middags even thuis kwamen, hingen de buren met hun visite over de schuttingmuur. Ze vinden de puppy's geweldig en wilden ze ook weer even knuffelen, dus gingen er drie puppy's de hoogte in en werden gretig aangepakt door de mensen aan de andere kant van de muur. En bewonderd en geknuffeld natuurlijk.

maandag 11 juni
Er is vandaag heerlijk buiten gegeten door de kleintjes bij hun mama Fényes. Eigenlijk is het wel té warm (30 graden en erg benauwd), maar Fényes ligt voldaan te kijken. Ook zijn de puppy's weer op de foto gezet, nu ze alweer vier weken oud zijn. Ze eten heel goed en drinken ook genoeg met de vochtig, warme weer.

dinsdag 12 juni
Het arsenaal aan speelgoed is uitgebreidt met een heuse wig-wam. Tijdens het opzetten wilde de puppy's wel helpen maar toen hij eenmaal stond werd de aandacht na inspectie natuurlijk meteen een stuk minder. Ook de tunnel ligt er nu. Er door lopen is nog wat eng maar er in bijten gaat prima. Ze moeten er nog aan wennen zullen we maar zeggen.

maandag 18 juni
Eindelijk kom ik weer eens toe aan een stukje in het dagboek te schrijven. Het is de afgelopen dagen erg druk geweest. Er waren weer hele leuke bezoekjes van belangstellenden en andere leuke dingen.
De puppy's zijn echte hondjes aan het worden en vinden zichzelf erg stoer. Ze zijn nu vijf weken oud. Ze slapen nog erg veel, maar als ze wakker zijn spelen ze heel veel met elkaar. De tunnel en de tent zijn al helemaal niet meer eng en ze maken er volop gebruik van. Ook hebben we wat plastic flessen aan het rek gehangen. Ze kunnen hier aan trekken. Als er bezoek komt zijn ze blij en vinden het leuk om opgepakt te worden.
Fényes is niet meer zo erg blij als de puppy's bij haar willen drinken. Ze gaat niet meer zo vaak liggen, maar blijft dan staan om ze te voeden. Ze hebben natuurlijk scherpe tandjes en dat doet zeer. Dus is hun maaltijd nu uitgebreid met gewelde puppy brokjes. Naast het vlees eten ze ook dit met smaak op. Het gaat heel snel als ik hen de bakjes voorzet. Het bereiden van hun maaltijd vergt meer tijd dan het opeten ervan. Maar goed dat geeft ons een goed gevoel. De grote honden hebben ook nooit veel tijd nodig om hun eten op te eten. Als ze een keer niet willen eten, en dat is zeldzaam, weten we ook dat er iets verkeerd kan zijn.
Verder zijn de kleine Dwergjes verhuisd van de woonkamer naar de serre. Dat is een ruimte van ruim 7 m. bij 4 m. en daar liggen ze, samen met Fényes, nu dag en nacht. Ze kunnen zich er naar hartelust uitleven. Ook staat overdag de deur naar het terras open en kunnen ze heerlijk naar buiten. Koud is het nog steeds niet, dus gaan ze ook wel eens buiten liggen. Maar meestal scharen ze zich bij elkaar in een hoekje van de serre als ze gaan slapen. Of ze gaan in de hondenmand liggen. Ook is er een kamer kennel bij gezet waarin ze lekker kunnen liggen of spelen. Als Fényes de kids beu is kan ze op haar stoel gaan liggen, zodat de puppy's niet bij haar kunnen. Dan kan ze lekker even haar schoonheidslaapje doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


dinsdag 19 juni
Vandaag hebben we de puppy's in een klein rennetje op het gras gezet. Nou, dit vonden ze in tegenstelling tot wat ik dacht, niet leuk. Het was erg warm op het terras en vanwege het aanbieden van een nieuwe prikkel wilden we ze ook kennis laten maken met het koele gras. Maar meteen merkte je dat ze gewoon meer ruimte willen hebben. Deze ren is te klein en daar moeten we dus wat aan gaan doen. Alleen in de grote tuin is onverantwoord, omdat we een grote en diepe vijver hebben.  Ook vandaag was er weer visite. Een Pyreneese Berghondfokker was komen kijken naar onze witjes. Ze was verrast over het verschil in deze twee witte rassen. Allereerst zijn er natuurlijk de daskleurige vlekken die een Pyreneeër meestal heeft en de Kuvasz niet. Maar ook de hardheid van het haar van de Kuvasz is anders dan bij een Pyreneeër. Ook zei ze dat onze Kuvaszpupjes al prachtig pigment hebben. Een Pyreneeër heeft op de leeftijd van 5 weken nog altijd veel roze op de buik, voetzolen en de lippen. Bij een Kuvasz moet dat zeker op deze leeftijd al zwart zijn. Wij mogen trots zijn op onze puppy's wat het pigment betreft. De lippen, het gehemelte, neusjes, voetzooltjes. Alles is al zwart. Ook de nagels en de buikjes gaan al goed kleuren en over een weekje of twee zijn deze ook zwart.
woensdag 20 juni
Het was weer dolle pret in de puppyspeeltuin vandaag. De tunnel wordt ten volle benut. Soms is het dringen als ze er met vieren in willen om te spelen. De tunnel rolt dan heen en weer, maar dat doet ze niets. Lumikki wordt al iets rustiger met ze. Ook de puppy's reageren nu veel meer op haar door te grommen als ze het niet leuk vinden om door elkaar geschut te worden. Lumikki gaat ook af en toe liggen tussen de puppy's en dan kunnen ze haar beter aan. Ze hangen dan over haar buik en dat vindt ze erg leuk. Steeds vaker hebben we de grote en de kleine honden bij elkaar en dat gaat goed.
Vandaag hadden we ook iets heel spannends voor de kleintjes. Er was wederom visite om de puppy's te bewonderen. Een bevriend Riesenschnauzerfokker met haar vriendin was op bezoek met hun twee honden. De zwarte Riezenschnauzer Anu van twee jaar en de pup Grappa van 4 maanden. Anu is een zeer stabiele hond en mocht onze puppy's gaan besnuffelen. Op het moment dat Anu binnenkwam schoten alle puppy's als een bos vlooien omhoog en begonnen luid te gillen. WAT was dát nu weer voor een zwart monster dat daar zomaar binnenkwam. Ze rook heel anders dan moeder Fényes en dan ook nog in een verkeerde kleur. Maar Anu had eigenlijk geen oog voor de kleintjes en wilden alleen maar met een balletje spelen. Prachtig om dit gedrag te zien van zowel Anu als de puppy's. Na een aantal minuten trok het aqua teefje de stoute schoenen aan en ging toch eens kijken of deze Anu wel echt zo eng was. Dit was dus niet zo en na een tijdje ontdooiden de puppy's en vonden haar in orde. Toen Anu een pluche beestje ging verdedigen en de puppy's te dicht bij haar kwamen deelde ze heel honds een correctie uit en dat begrepen de puppy's. Ik vond deze reactie geen probleem en mooi om te zien. Prachtig is het om deze hondentaal te kunnen lezen. Zo leren de puppy's dat zij zich moeten onderwerpen aan een oudere hond.
Terwijl ik dit schrijf zijn de puppy's volop aan het spelen. Ze rennen elkaar achterna door de tunnel en vermaken zich naar hartelust. Het is zo prachtig om dit te zien. Morgen komt er weer een nieuw speelitem in de speeltuin. Wat dat is zult u één van de volgende dagen zien en hierover lezen!

   
 
 
 
vrijdag 22 juni
Vandaag was het spannend en druk. Peter is vanmiddag naar Duitsland gegaan voor een Volleybaltournooi. Om 12 uur 's middag is hij met een dubbel gevoel weggegaan. De puppy's achterlaten vond hij niet leuk (mij kon hij wel missen zei hij!!). Ik bleef dus achter met 11 kuvaszen in huis. Tot zondagavond hadden we het rijk alleen. 's Avonds vond ik het toch een leuker idee om bij de puppy's en Fényes te gaan slapen. Dus heb ik de strecher maar weer voor de dag gehaald. Toen ik net in mijn slaapzak lag dachten de puppy's allemaal dat het ook voor hen wel leuk zou zijn om bij mij te komen liggen. Maar eigenlijk vonden ze het bij naderinzien veel leuker om aan mijn slaapzak en kussen te gaan trekken. Ik moest hier vreselijk om lachen, want van slapen kwam natuurlijk niets. Zodra ze even gingen slapen en ze hoorden dat ik de deurklink vastpakte, om even wat drinken in te schenken, waren ze weer wakker en stonden ze achter mijn hakken. Ik heb nog geprobeerd om het licht uit te laten, maar als ik dan even uit bed wilde was het niet zeker of ik mijn voeten niet "ergens" in zou zetten. Uiteindelijk ben ik om vier uur 's nachts toch maar heerlijk in mijn eigen bed gedoken.

zaterdag 23 juni
's Morgens was het even aanpoten. Normaal doen Peter en ik samen de puppy's en de grote honden verzorgen, maar nu moest ik het alleen doen. Op zich geen probleem. Alleen even goed nadenken in welke volgorde alles moest. Er moet natuurlijk vanalles gebeuren waaronder: de poepjes en plasjes opruimen, puppy's eten geven, Lumikki uitlaten, Egyik, Fényes en János uitlaten, dan de grote honden eten geven. Verder nog stofzuigen en dweilen overal. Dan douchen en mij verkleden voor het bezoek dat komt. Er komen natuurlijk weer puppy-mensen kijken.
Ook heb ik het houten puppy-huisje op het terras gezet. Hierin kunnen ze zich weer verstoppen of spelen. Ze hebben er al meteen gebruik van gemaakt.
Toen ik 's middags de visite uitliet en in huis terugkwam zag ik Lumikki buiten zich uitschudden. Ze had zich heerlijk een nat pak bezorgt door in de vijver te springen. Iets waar we steeds opgelet hadden. Maar goed, ze is nu groot genoeg en kon er zelf uitkomen. Ik heb haar even in de garage gedaan zodat ik mijn handen vrij had voor andere dingen. Lumikki is namelijk erg levendig en wil me overal mee helpen. Ik ging later nog even kijken en ze vond het nodig om een spons in stukken te bijten. Ook volgde er nog een doosje met schroefjes dat over de grond verspreid werd. 's Avonds kwam er weer visite en toen kwam Lumikki ineens voorbij rennen met een perzik. Toen ze die op had gegeten vond ze het nodig om nog twee appels op te peuzelen. Ik moest er wel om lachen en hoorde Peter zeggen "jij vindt ook alles maar goed van die kleine". Nou, eigenlijk niet natuurlijk, maar op dat moment kon ik er niet zoveel mee. Het is natuurlijk een manier van aandacht vragen van haar. Maar ik heb haar beloofd dat ik het over een tijdje goed maak!

 

zondag 24 juni
Het zou vandaag weer heel druk worden met visite. De één na de ander kwam binnenvallen. De puppy's werden opgetild en geknuffeld door iedereen. Ook zijn we weer heel erg verwend met prachtige boeketten bloemen en ook de honden kregen veel kluifjes. Het opvallende is dat de puppy's heel moe zijn en veel slapen als de mensen er zijn. Als het bezoek dan weg is komen ze tot leven en gaan stoeien met elkaar.  Om 9 uur 's avonds was Peter weer thuis en de puppy's renden op hem af.

reuen      
wit blauw groen rood
5690 6070 5510 5280
teven      
wit rose aqua  
5470 5090 4740  

maandag 25 juni
Vandaag kregen we bezoek van Richard en een aantal kinderen uit zijn groep. Natuurlijk was begeleidster Lies ook van de partij. Zij kwamen allemaal het puppy dat Richard krijgt bewonderen, maar ook de andere puppy's en grote honden werden geknuffeld. De kinderen Chantal, Fons en Max vonden het geweldig om die kleine beertjes te knuffelen en met ze te spelen. Nu waren de puppy's ook erg wakker en renden vrolijk rond. Het was een prachtig gezicht dat de kinderen zo enthousiast waren. We hebben heerlijk samen wafels gegeten die ze mee hadden genomen.

 

woensdag 27 juni
De dag is heerlijk begonnen. We hoorden om half 8 de puppy's roepen dat ze honger hadden. Toen we beneden kwamen stonden alle Zeven Dwergen te kwispelen. Fényes wilde ook meteen naar haar kindjes toe en liet ze weer bij haar drinken. Toen we alles opgeruimd hadden en het weer fris rook in de serre, hebben Peter en ik buiten heerlijk in het zonnetje ontbeten. Dus een heel goed begin van de dag. Verder is het weer een spannende dag geweest. De dierenarts heeft de puppy's ingeënt en eerst helemaal nagekeken. Alles werd gelukkig in orde bevonden. Het is altijd fijn om dit te horen. Ook hebben we de puppy's vandaag weer een derde wormkuur gegeven. Deze kuur is nu een driedaagse kuur.
Vandaag hebben we met een kruiwagen tussen de puppy's door gereden en deze laten staan zodat zij hem konden besnuffelen. Ze waren ook hier niet bang voor. Toen ik in de achteruin het gras ging maaien en ik de motor startte van de maaier, keken de puppy's natuurlijk allemaal op. Maar ze legden gauw hun hoofd neer of gingen verder met spelen. Zo'n maaier maakt een hoop herrie, maar erg vonden ze dit niet. De indianentent is al bijna niet meer te repareren. Er is volop in het doek gebeten en daar kan hij niet tegen. De puppy's zetten overal hun tandjes in en dus ook in de tunnel en tent. Het is zo leuk dat ze van deze speeldingen gebruik maken, maar het meeste spelen ze toch met elkaar. Ze rollen over elkaar heen en rennen achter elkaar aan om de tafel heen.
Lumikki is ook al wat rustiger met de puppy's aan het spelen. Ze gaat vaker liggen bij ze en dat is eerlijker ten opzichte van de kleintjes. Soms willen ze ook onder haar buik kijken of zij ook melk geeft, maar dat het niet zo is hebben ze al gauw in de gaten.

 
 
donderdag 28 juni
Alle puppy's zijn gechipt. Ik moet helaas bekennen dat de reuen allemaal een piepje gaven toen de dierenarts de dikke naald met de chip in hun velletje stopte. De dames hebben zich keurig gedragen en géén krimp gegeven. Verder heb ik geen commentaar hoor! Er is ook een fotograaf (van het Belgische Hondenblad WOEF) gekomen om alle grote en kleine honden op de foto te zetten. Hij is best lang bezig geweest en de honden hebben zich als ware fotomodellen gedragen. Zelfs onze wervelwind Lumikki bleef stil zitten toen het moest. Het artikel over de Kuvasz wordt volgend jaar in het maartnumer geplaatst. Volgens ons heeft hij mooie plaatjes kunnen schieten. Het was een prachtige dag. De zon scheen volop en dat hadden we nodig. Ook de puppy's werden in de tuin losgelaten en dat vonden ze prachtig. Van hen zijn ook mooie foto's gemaakt.

vrijdag 29 juni
De puppytesters kwamen vandaag al vroeg. Onze puppy's zouden de puppytest ondergaan. Door deze test krijgen wij een goed beeld van het karakter van elke pup. Eigenlijk is de conclusie een bevestiging van wat wij denken over elk hondje. Als je vierentwintig uur met de hondjes bezig bent, weet je wel hoe ze zijn van karakter. Dat wordt duidelijker met vijf á zes weken. Maar het is erg interessant om te zien hoe ze zich ieder gedragen met een vreemd persoon op een vreemd terrein. Zo'n test duurt per pup toch wel een twintigtal minuten en de test wordt altijd afgenomen als de puppy's zeven weken oud zijn. De tester Chantal en schrijfster Leonne zijn een ervaren team en hebben al veel puppy's getest. Chantal doet het met veel plezier en dat zie je ook. Ze behandeld de puppy's heel goed en is erg lief voor ze. Soms moest ze wel erg veel uit de kast halen om van een pup iets gedaan te krijgen. Maar dat is echt Kuvasz vindt ik. Die laten zich niet zomaar verleiden als ze daar de zin niet van in zien! Uit de test kwam zeker ook weer naar voren dat iedere pup een eigen ik heeft. Eigenlijk krijgen wij van deze testers een soort handleiding mee. Na allerlei kleine testjes wordt er een conclusie over het karakter getrokken. Deze conclusie nemen wij zeker mee in ons besluit waar we welke pup plaatsen. Een rustige pup plaatsen wij niet in een druk gezin. Maar een levendig typje kan juist wel veel hebben en kan dus wél in een gezin met kinderen. Het is was weer een geweldig waardevolle ervaring om dit van een afstand te zien.
 

zaterdag 30 juni
Wat een drukke dag weer. Maar wel héél gezellig. Vandaag zouden onze hondenvrienden uit Leiden komen. Met drie auto's (8 personen) zijn ze richting Lommel vertrokken en  in drie etappes kwamen ze hier. Als vanouds waren ze elkaar onderweg kwijt geraakt (of had de één de ander expres afgeschud onderweg)! Het was een heerlijk weerzien vonden Peter en ik. Jaren geleden hebben wij zeer regelmatig bij onze hondenvriendin Tineke in Oegstgeest gelogeerd. Zij heeft vanaf het eerste uur een Martin Gaushondenschool waar op een positieve manier met honden getraind wordt. Als we bij haar logeerden dan gingen we altijd naar haar lessen kijken, want daar leer je enorm van. Nu we hier in België wonen is het logeren jammer genoeg heel wat minder geworden. Maar daar hebben we dus deze groep mensen leren kennen en het is nog altijd heel erg gezellig als wij ze weer zien. We zijn met alle puppy's bij ons naar de overkant gegaan. Ze hebben voor het eerst aan een riempje gelopen en lekker rond kunnen rennen. Er waren toch 8 oppasmoeders bij dus hen kon niets gebeuren. Ze worden al echt groot deze witte beren. En elke dag is het nog genieten. Van sommige fokkers hoor je dat ze het weer fijn vinden als de puppy's weggaan met acht weken. Nou, wij vinden dit niet hoor. Het is nog steeds heerlijk om ze elke dag te kunnen knuffelen en met ze te spelen.

 


zondag 1 juli
De puppy's zijn vandaag zeven weken geworden. Wat een tijd! Wij vervelen ons geen moment en altijd is er wel iets leuks te zien.
We hadden voor vandaag iets bijzonders gepland. Het eerste echte uitstapje zouden we met de puppy's gaan doen. In het centrum van Lommel is er elke zondagmorgen een curiosa-markt. We hadden deze gelegenheid aangehouden om hier met de puppy's naar toe te gaan. De mensen zouden om half 11 hier zijn en dan zouden we samen naar het centrum gaan. Óm half 10 kwamen de eerste mensen al aan. En toen iedereen er was telden we toch 19 mensen. dus volle bak hier. Er waren nieuwe puppy-eigenaren en veel vrienden van ons. Toen alle puppy's hun eigen riempje om hadden konden we vertrekken. Elke pupje zat bij iemand, met poepzakje en keukenrol) in de auto, dus dat was erg spannend voor ze. Op de markt aangekomen mocht iedereen mét pup hun eigen gang gaan. Van echt veel wandelen was natuurlijk geen sprake. Daar zijn ze nog te klein voor. De puppy's werden veel geaaid en er was veel belangstelling voor het ras. We hadden János en Lumikki ook meegenomen. En ook zeker Lumikki vond het erg spannend. Na een half uurtje hebben we ons weer richting huiswaarts begeven. De puppy's waren totall-loss. Thuisgekomen hebben ze meteen eten gehad en zijn gaan slapen. Je had er geen kind meer aan. Hierna hebben wij allemaal lekker buiten soep met brood gegeten. Adrienne (kennel Magasztos) had heerlijke salade en rabarbermoes gemaakt. En Wilma een wortelcake. Ook zijn wij nog verwend door Sandra met een Bienenstichtorte, maar die hebben we toch even voor onszelf gehouden! De laatste visite ging om 10 uur weg, dus we hadden een hele drukke, maar ontzettend leuke dag achter de rug. We willen zeker iedereen nog bedanken die er vandaag was. Ook de geweldige hulp. Iedereen droeg zijn steentje bij en dat was fantastisch.
Er is een nieuw koepeltentje in ons speelparadijs. De indianentent hebben de kleintjes gesloopt. Dit tentje vinden ze weer geweldig. Met zijn allen stoeien ze erin dat het een lieve lust is.

reuen      
wit blauw groen rood
7480 7780 7040 7020
teven      
wit rose aqua  
7220 6810 6290  

 

dinsdag 3 juli
Vanmiddag kwamen ze de puppyren brengen. Met de groep kinderen die op bezoek waren met hun begeleidster Lies hebben we de ren uitgezet. Dat was een heel karwei en we waren erg blij met de hulp die we kregen van de jongens. Daarna was het natuurlijk tijd voor spel. Heerlijk hebben de puppy's samen met de jongens op het gras in de voortuin kunnen spelen. En graven was meteen hun favouriete bezigheid.
Een genot om te zien.

woensdag 4 juli
Er waren vandaag drie prachtige Leonbergers op bezoek. Eén van de drie was Mazz die vorig jaar bij ons te logeren was. Deze drie wilden natuurlijk ook de puppy's van dichtbij besnuffelen. De grote lobbessen waren erg lief voor de kleintjes. De puppy's vonden deze bruine honden wel spannend, maar ook erg leuk. Deze kennismaking met vreemde honden is erg goed voor onze puppy's. Zo leren ze dat honden ook andere kleuren en uiterlijkheden kunnen hebben.

donderdag 5 juli
Vandaag de stofzuiger test gedaan. En och dat viel toch reuze mee. Zolang het vrouwtje er bij is kan dat ding je geen kwaad doen was volgens ons de gedachte die bij puppy's heerste.

Ook vandaag deed het weer geen leuke dingen, regen, regen en nog eens regen. Gelukkig hebben we de serre, daar kunnen de pups heerlijk in spelen en de dag doorbrengen. En als het dan een moment droog is gauw lekker naar buiten voor de frisse neus.

En vandaag ook weer visitie. Deze mensen hebben van ons nog een kuvasz teef uit ons D-nest. Zij is nu meer dan 11 jaar oud en doet het nog steeds goed.

vrijdag 6 juli
Er was vandaag een puppy Samoyeed op visite van 12 weken oud. Deze heeft heel erg gespeeld met de puppy's van ons. Het was een prachtig gezicht zo'n wit sneeuwballetje erbij. Ook kwam er 's avonds een Bearded Colliepuppy op visite. Hij was ook 12 weken oud. Zijn kennismaking met onze János was wat hardhandig, maar gelukkig heeft hij er niets aan overgehouden.

Met twee puppy's zijn Peter en ik naar het centrum gegaan en hebben daar op een terrasje gezeten. Alle voorbijgangers riepen natuurlijk "Oh' en "Ah" toen ze de twee zusjes roze en wit zagen. De kleine dametjes deden het perfekt en lieten zich heerlijk aaien. Het meelopen aan het riempje ging ook al aardig. Maar ze waren na een half uurtje bekaf en toen hebben we ze in de bench gezet in de auto. De terugweg hebben we de twee niet meer gehoord.

zaterdag 7 juli
Vandaag is het een mooie maar ietwat trieste dag voor ons. De periode van het nest hebben loopt ten einde. Vandaag is de eerste pup Gzsivány (teef wit) naar haar nieuwe baasjes toegegaan. Voor hen natuurlijk een hele fijne gebeurtenis. Voor ons iets minder. Niettemin als wij zien hoe blij de mensen zijn als ze hun kuvasz mee mogen nemen, sommige hebben al een hele lange tijd gewacht, dan geeft dat ons ook weer veel plezier. En daar doe je het toch voor. Om 12.00 uur was het zover, de eerste familie stond voor de poort! We hadden nog een tweetal bordjes "Gesloten wegens vakantie" en "Verkocht" aan de poort gehangen maar ook dat hield ze niet tegen. Ze wilden perse naar binnen. We hebben ze toch maar binnen gelaten. Je kon aan de gezichten zien dat ze het allemaal heel spannend vonden. Na de nodige kopjes koffie, speeches van onze kant en beloftes van hun kant begon het tijd te worden om afscheid te nemen. Eerst werd nog even het puppypakket uitgedeeld. We hadden een grote voerton met vanalles erin voor de pup: een handdoek waar mama's lucht aan zit, speeltjes, kluifjes, inentingboekje en een mapje van onze kennel. Maar eerst moest er nog een foto gemaakt worden. Nog even spelen in de buitenren. We hebben van alles geprobeert om ze tegen te houden maar uiteindelijk moet je ze toch laten gaan. En met de wetenschap dat ze er heel goed voor zijn hebben we dat dan ook gedaan. Nadat de familie weg was hebben we de puppy's eten gegeven. 6 bakjes ipv 7. Toch even wennen.
zondag 8 juli
De baasjes van Gyula (teef roze) en György (reu wit) zijn vandaag hun puppy komen ophalen. Het was een heerlijke zonnige dag en dat maakte veel goed. Het afscheid van de puppy's valt ons toch zwaar en als het dan ook nog zou regenen dan zou dat nog treuriger zijn. Maar iedereen die komt is natuurlijk heel erg blij. Want naar deze dag heeft iedereen uitgekeken. We hebben van alle puppy's een leuke foto gemaakt, maar niet alle puppy's gaan tegelijk weg. Na vandaag gaan de overige vier in etappes en dat bevalt ons heel goed. Sommige mensen gaan nog op vakantie en daarom mogen deze kleintjes heerlijk nog bij ons blijven. We gaan door met socialiseren en dat is heel gezellig. Een opoffering is het zeker niet!!


Verkocht!
Ondanks het feit dat alle puppy's een nieuw baasje hebben blijven sommige wat langer bij ons. Toch konden wij het niet laten om de volgende foto's al op onze site te zetten.


maandag 9 juli
Zelfs na 8 weken mogen de puppy's nog drinken bij Fényes.
Ze is een geweldig goed moeder voor haar kids. Niet alleen mogen ze nog drinken maar ook ruimt Fényes nog een heleboel op als we haar haar gang laten gaan.

Ze zijn vandaag ook op zwemles geweest. De eerste ontmoeting met het grote water verliep goed. Verder als de buiklijn wilden ze er wel niet in, maarja je moet ergens beginnen.

dinsdag 10 juli
We mochten weer over de grens hoor! Na een aantal weken niet verder dan eigen huis en omgeving geweest te zijn vanwege de puppy's, zijn we vandaag heerlijk wezen eten bij onze (schoon)moeder. De vier kleintjes, die we nog hebben, mochten wederom mee in de onze bus. Peter is achterin de bus gaan liggen en heeft ze wat gerustgesteld als ze wat piepten. Het gaat al heel goed in de bus.
Bij hun (honden)oma aangekomen hebben zij heerlijk in de achtertuin gespeeld. Oftewel de tuin wat opgefleurd door in de prachtige bloembakken te gaan liggen! Dus hebben we nu een schadeclaim aan onze broek (grapje). We gaan wel zorgen voor nieuwe plantjes, want er bleef niets meer van over. Alle takjes waren geknakt. Ook Fitos stond even te kijken toen we met die vier aankwamen. Echt gelukkig was hij er niet mee. Zoals alle reuen vond ook hij zich te groot om zich in te laten met deze kruimels. Liever nam hij de benen. De kleintjes vermaakten zich prima en renden door het hele huis.

woensdag 11 juli
Goya (reu blauw) is vanmorgen opgehaald door zijn nieuwe baasje. Thuisgekomen heeft hij kennis gemaakt met zijn nieuwe vriend Miro. Miro is een kuvaszreu van 11 jaar oud. Meteen konden die twee het samen goed vinden. Ook heeft Goya contact gemaakt met de poes, maar ook wonen er pauwen en kippen die hij gaat ontmoeten.
Hierna hebben wij Gyöngy (teef aqua), Gábor (reu rood) en Gyermek (reu groen) in de auto gezet en zijn naar de hondentraining vertrokken. Op deze hondentraining zou Gzsivány (teef wit) ook zijn. Zij zou haar eerste puppyles krijgen. Van een afstand hebben wij Gzsivány gade geslagen, want als ze ons zou ruiken of zien weet ik niet of ze de aandacht nog bij de les zou kunnen houden! Gzsivány gedroeg zich heel goed en als een echte kuvasz. Zij lag veel op haar rug en vond het allemaal wel gezellig zo'n eerste dagje naar school!

Wij vinden dat mensen niet vroeg genoeg kunnen beginnen met hun pup om hem of haar sociale vaardigheden bij te brengen. Daarom adviseren wij om direct naar een puppycursus te gaan. Het is belangrijk dat de kuvasz, ondanks zijn beschermingsdrang en wantrouwendheid af en toe tegen vreemden, een hond is die zich goed gedraagt. Een kuvasz is geen gemakkelijke hond en valt op in onze maatschappij als hij zich dominant gedraagt. Doet een Jack Russel een uitval dan wordt er mee gelachen, omdat het maar zo'n klein hondje is. Na de puppytraining zijn wij nog even mee koffie wezen drinken bij de baasjes van Gzsivány. Zij was erg blij om haar nestgenoten weer te zien. Je zag duidelijk dat zij zich al thuis voelde in haar nieuwe omgeving. Voor het raam van het huis hing de slinger "Hoera een meisje". Wel humor hè!

 
donderdag 12 juli
Vandaag voor het eerst met zijn drieën uit de grote hondenbakken gegeten.
Ondanks dat de zon niet scheen was het vandaag een lekker temperatuurtje voor een buitenbadje voor de puppy's. De hondenmand werd weer met een klein laagje water gevuld. Lumikki vindt dit ook erg leuk en heeft er al veel gebruik van gemaakt, want dat is ook zo'n waterrat. De drie puppy's vonden het heerlijk en gingen meteen in het water. Vreemd vonden ze het zeker niet. In en uit het water met een speeltje was een leuk spelletje. Ik heb weer heerlijk zitten genieten van het spul.
Peter moest vandaag weer beginnen met werken en baalde. Hij was graag thuis gebleven om ook nog te genieten van de kleintjes. Over anderhalve week zijn ze allemaal weg. Nu is het fijn om langzaam aan afscheid te nemen in plaats van in twee dagen.
vrijdag 13 juli
Vandaag is het min of meer een rustdag. Geen bezoek, geen drukte. Lekker een beetje in de tuin rondstruinen met zijn allen.
Wat wel bijzonder was, was de kennismaking met de vissen. De vissen krijgen altijd 's avonds eten en deze keer waren de puppy's er als de kippen bij om te zien wat daar nou wel in het water gegooit wordt. Zij wilde dit ook wel eens proeven. En dan, ineens, bewogen er allerlei oranje dingen in het water. Dat moest onderzocht worden. Bijna neus aan neus met de vissen. De pups moesten wel een beetje tegen gehouden worden anders hadden ze er misschien zo ingedoken.
Nee dat deden ze daarna wel met Lumikki in de tot zwembad omgedoopte hondenmand. Toch weer een leuke dag.
zaterdag 14 juli
Een kleine nest reunie. Gzsivány kwam zomaar op bezoek. Bere gezellig natuurlijk. Dat je eerst door je moeder afgesnauwd wordt neem je voor lief maar daarna lekker spelen met broers en zussen. En ook nog even mee-eten bij moeders.
Dat ze niet bang voor water zijn is wel te zien op de foto's. Eerst lekker onder de waterstraal, daarna onder de planten en door het zand. En hoe zien we er dan uit? Zie foto.
Na het spelen kun je zelfs in de weegschaal nog slapen. 9,3 kilo "vuil" aan de haak .
zondag 15 juli
Vandaag is Gyöngy (teef aqua) opgehaald door haar nieuwe baasjes. Gyöngy is een lief en zacht teefje en de rust zelve. Ze gaf die rust ook door aan haar broers. En dat was te merken ook toen ze eenmaal weg was. De mannen waren hun rustpunt kwijt. Ze waren wat onrustig en wilde de hele tijd aandacht. Pas 's avonds keerde de rust terug. Een stukje stokbrood doet dan wonderen.

maandag 16 juli
De een na laatste pup is vandaag opgehaald. Gabor (reu rood) gaat naar een gezin met 3 kinderen. Er zijn daar ook nog schapen en andere dieren. Gábor was blij om zijn baasjes te zien. Ook zij gaan, zoals meerdere puppy's uit dit nest, naar een hondenschool met hun pup. Wij vinden dat men niet vroeg genoeg kan beginnen met het eerste puppylesje. Jong een pup iets aanleren is beter dan later wat moeten afleren. Daar heb je meer werk mee dan meteen goed gedrag en goede manieren aanleren. Gábor is erg leergierig, maar heeft wat minder geduld. Uit zijn puppytest kwam dan ook dat hij een vrolijk, blij maar iets ongeduldig ventje is. Maar het is natuurlijk pupeigen om tien dingen tegelijk te willen doen. Dan zien ze een blaadje vallen en dan rolt er weer een balletje weg. Alles is voor een pup interessant op die leeftijd. Het deed ons weer plezier dat ook deze familie weer naar deze dag toegeleefd heeft. Ook gaan zij Gábor een eigen plekje geven door middel van een bench. Hij kan dan zelf de rust opzoeken als hij zijn drie kindermaatjes moe is.

Nu is alleen Gyermek (reu groen) nog hier. Toen Gábor weg was viel hij als een blok in slaap. Nu kon niemand hem storen. Ik heb hem in zijn eigen bench gelegd. Want nu hij hier alleen is kunnen wij daar ook tijd aan besteden. Gyermek gaat komende zaterdag weg. Zijn baasjes zijn nu op vakantie. Als hij bij hen gaat wonen krijgt hij ook zijn eigen bench om hier rust in te kunnen vinden. Het was de eerste keer dat hij erin lag met het deurtje dicht. Ik ben andere dingen gaan doen en heb af en toe stiekum gekeken naar hem. Maar hij bleef maar slapen en slapen. Zo heeft hij zeker 2 1/2 uur aan een stuk door zich niet laten horen, terwijl ik dat zeker verwacht had. Maar goed, nu de komende nacht nog! We zijn benieuwd hoe dat gaat worden.

Ook hebben we al wat foto's van de puppy's gekregen welke al bij hun nieuwe baasjes zijn. Zij laten allen weten dat het goed gaat met hun nieuwe gezinslid. György is al overal op bezoek geweest en heeft al kennis gemaakt met de zee. Goya heeft een prachtig onderkomen gekregen waarin hij samen slaapt met zijn kuvaszmaatje Miro.

 

 
woensdag 18 juli
Er stond vandaag een campingbezoek gepland met Gyermek. Zijn baasjes staan twee weken op een camping en daar gingen wij eens kijken met het groene mannetje. Het was een kinderrijke camping en meteen vlogen de kinderen op hem af om hem te aaien. Ook hier weer "Oooh's en Aaaah's" vanwege zijn wollige uiterlijk. De meeste mensen denken dat het een Golden Retriever is. Maar wij kuvaszmensen lachen daar maar mee! Hij heeft zich tussen de mensen heel goed gedragen. We hebben heerlijk bij de tent gebbqued en Gyermek heeft heerlijk met zijn gevulde Kong gespeeld. Een handig zoethoudertje is dit.
donderdag 19 juli
Vandaag zijn we op bezoek bij een vriendin met Gyermek. Zij heeft vier katten en daar wilden we hem mee kennis laten maken. Nou, een echt probleem vond hij dit niet. Het kattenspeeltje was veel interessanter. Koel liep hij langs de katten en onverstoorbaar ging hij andere dingen onderzoeken. Ook moet ik nog even zeggen dat, sinds dat maandag Gábor weg is, Gyermek het geweldig doet in de bench. Hij is zeer tevreden met zijn bedje. Je hoort hem soms heel even piepen en dan is hij stil. Als je gaat kijken heeft hij de Jánoshouding aangenomen. Met de poten in de lucht op zijn rugliggend.

vrijdag 20 juli
We hebben voor vandaag wederom een autoritje gepland. Nu Gyermek er nog is moeten we hier van profiteren. Op naar de zus van Gyermek, Gyula, die in Abcoude woont. Samen met de geweldige Boerboel Hummer en een lieve kruising Eva heeft zij het geweldig daar. Een paard, pony's, pauwen en schapen behoren ook tot haar vriendenkring. Gyermek en Gyula vlogen elkaar in de poten. Heerlijk hebben ze geravot. Binnen korte tijd waren ze niet meer zo mooi wit. Het regende namelijk pijpestelen en ook gingen ze graven in het zwarte zand. Lumikki vond Hummer erg interessant en dat was wederzijds. Hummer gedroeg zich als een stoere gentlemen.. In korte tijd zag de keukenvloer er niet meer uit. Moe en voldaan gingen we 's avonds huiswaards. Gyermek en Lumikki lagen in "coma" en werd niet wakker toen we hier voor de deur stilstonden.

zaterdag 21 juli
Sinds vandaag hebben we weer een nest, namelijk het lege-nest syndroom. Gyermek is ook opgehaald door zijn nieuwe baasjes. Geen hele kleine puppy's meer hier! Een leeg gevoel voor ons allemaal. De grote honden hangen wat rond of gaan slapen. Zij zien ook aan ons dat wij even wat timide zijn. Natuurlijk hebben alle puppy's het goed, maar ruim twee maanden lang zit je in een ritme van slapen, nauwelijks goed eten, puppy's verzorgen, poetsen, visite ontvangen en nog duizend dingen meer. En nu moeten we weer over naar de orde van de dag en dat is even wennen dus! Maar we kijken echt met heel veel plezier terug op dit nest. Het was zoals in het begin gezegd een feestje. Veel gezellige mensen over de vloer die altijd goede zin hadden. Puppy's die het heel goed deden en elke dag vrolijk waren. En natuurlijk vonden wijzelf onze puppy's het allerknapste.

Lieve puppy's nu jullie allemaal een eigen plekje hebben gevonden hopen wij dat jullie een goede toekomst tegemoet gaan. Met veel steun en liefde van jullie baasjes. Met pijn in ons hart hebben wij jullie afgestaan. Wij hebben met veel plezier en voor de volle honderd procent jullie verzorgd. Graag horen wij van jullie baasjes hoe het jullie vergaat. Dat jullie maar fijne kuvaszen mogen worden. De basis is goed gelegd. Jullie verdwijnen wel uit ons huis, maar niet uit ons hart. Het ga jullie goed!

Ook willen wij langs deze weg iedereen, maar dan ook iedereen die een bijdrage heeft gedaan aan dit feest bedanken. Er zijn vele mensen die meegeweest zijn om te puppy's te socialiseren en bekend te maken met de wijde wereld. Ook heeft iedereen ze veel geknuffeld waardoor ze graag bij de mens vertoeven. Dank jullie wel.

 

NESTREUNIE 26 JANUARI 2008

Op zaterdag 26 januari hebben wij een nestreünie gehouden van ons H-nest. De pups waren op deze dag 8 maanden en 13 dagen oud. We hadden een klein maar gezellig zaaltje afgehuurd voor deze gelegenheid. De opkomst was geweldig. Van de 7 pups waren er 6 aanwezig te weten György, Gábor, Gyermek, Gzsivány, Gyula en Gyöngy. Helaas was de blauwe reu Goya afwezig, maar daar gaan we binnenkort op bezoek om de stamboom af te geven. Verder waren er natuurlijk moeder Fényes en vader János, maar ook Fitos en Magasztos Lara én nog een aantal (mensen) vrienden hierbij.

Om 11 uur 's ochtends zouden we verzamelen. Na aankomst van alle mensen hebben we eerst maar eens koffie gedronken. Henny en Jolanda hadden heerlijke zelfgebakken cake, brownies en een soort van chocolade koekjes gebakken. Nog hartelijk dank daarvoor! Tijdens de koffie hadden we natuurlijk tijd om met iedereen bij te praten en de honden te bewonderen. Sommige pups zagen we voor het eerst weer terug nadat ze bij ons zijn weggegaan. En het moet gezegd worden, wij waren zeer tevreden met wat we zagen. Mooie gelijkende koppen met prachtige ogen, zeer goed bone, vachten en een prima karakter. Dat bleek ook wel want er is niet een keer ruzie geweest onder de honden. Nee, er werd juist gespeeld. Het was net of ze elkaar nog herkende.

Om half één zijn we met zijn allen een flinke wandeling in het bos gaan maken. Ook nu weer het gezellige geroezemoes van mensen die met elkaar in gesprek waren. Op een open plek zijn er de nodige foto's gemaakt en we hebben zelfs geprobeerd of we alle pups alléén, dus zonder eigenaren, op de foto konden krijgen. Dat viel niet mee, maar als je geduld hebt lukt alles!

Toen we weer terug waren in ons zaaltje kwam de eigen gemaakte soep (erg lekker) van Adrienne op tafel gevolgd door broodjes en koffie of iets anders. En weer was er die gezellige sfeer. Honden lekker moe en baasjes lekker aan het eten.
Wij hadden deze nestreünie niet alleen voor de gezelligheid gehouden, maar ook omdat de stambomen er inmiddels waren. Dus voordat iedereen weg ging hebben we nog de stambomen uitgedeeld, wat clubbladen en ook een klein cadeautje in de vorm van een bureaukalender met foto's uit de puppytijd. Dit viel wel in goede aarde dachten we. Maar aan alles komt een eind, dus ook aan de nestreünie.

Wij hopen dat iedereen een fijne dag heeft gehad. Wij in ieder geval wel!

 

 
György György György György Gyermek Gyermek Gyermek Gabor Gabor Gabor Gabor Gzsivany Gzsivany Gzsivany Gyula Gyula Gyula Gyula Gyöngy Gyöngy Gyöngy