Nest 2008

Geboren: 6 juli 2008
3 reuen, 5 teven
Moeder: Barátságos Bolyhos Fényes (HD A) (PRA Vrij)
Vader: Magasztos János (HD A) (PRA Vrij)
stamboom

Namen (jaarletter H):
Reuen: Heves, Haver, Hegy
Teven: HeskeHadya, Hivatásos, Himalaya, Himez, Havaska

Laatste update nest 2008:  vanaf 12 september 2008
 

DAGBOEK

maandag 5 mei
Fényes is vandaag voor de eerste keer gedekt door onze János. De dekking was er één uit het boekje. Ze hebben heerlijk even gespeeld met elkaar. En het was schitterend weer!

De dekking was na een aantal minuten al een feit. Nu maar aftellen tot over vier weken wanneer we de echo gaan maken.János en Fényes

donderdag 5 juni
Het is vandaag een spannende dag. We gaan vanmiddag naar de dierenarts en laten een echo maken. Dit natuurlijk om te kijken of Fényes drachtig is. Mijn voorgevoel zegt dat ze drachtig is. Fényes is vier weken geleden gedekt. Vanaf de tweede week ná de dekking is ze toch al wat verandert. Ze eet, of eigenlijk zeg maar vreet, geweldig goed. Als de andere honden een botje hebben kan ze daar wel eens ruzie over maken. Dat is niet normaal voor haar. Normaal zijn de honden onderling erg lief met elkaar, maar nu merk je gewoon dat Fényes alles wat met eten te maken heeft wil hebben. Ook zag je al dat haar buik ging hangen en breder werd vanaf de derde week. Een tweede nest is altijd duidelijker merkbaar, omdat het lichaam weet wat er komen gaat en de banden en spieren sneller gaan verslappen.

En hoera, de echo laat kleine puppy's zien!  Zeker een zestal. Voor de rest wachten we het gewoon af. Het kunnen er zeker meer zijn!
.

Echo

dinsdag 10 juni
Vandaag zijn we op bezoek geweest bij György. Dit is een reu van één jaar uit het vorig nest (13 mei 2007). De begroeting met hem was er één zoals we herkennen. George was zo gek "als een deur". Hij rende heen en weer door de grote tuin. Sprong tussen Peter en mij in het rond. Saskia, zijn vrouwtje, is erg tevreden over haar knul. De vorige kuvasz Max was wat moeilijker en in dat vergelijk viel George geweldig mee. Dat is natuurlijk heel fijn om te horen. Het allerbelangrijkste vinden wij dat de puppy's goed terecht komen en de nieuwe eigenaren goed met het karakter van hun kuvasz om kunnen gaan. Tot nu toe is dit zeker het geval!

Momenteel is ook Gyöngy hier te logeren. Ze is de hele dag aan het keten met haar nichtje Lumikki. Je hebt er eigenlijk geen kind aan. Het is zo leuk dat er af en toe "eigen" puppy's te logeren zijn. We kunnen dan goed de ontwikkeling volgen en dit is voor ons belangrijk. Ook Gyöngy is een heerlijk hondje. Ze was in het nest al een poppetje en dat is ze nog steeds. Ook is ze heel erg lief. Er zit geen kwaad in. Lummiki speelt dan ook steeds de baas over haar, maar dat vindt ze niet erg.
.

György
dinsdag 24 juni
Fényes is nu 7 weken drachtig! Wat gaat deze tijd snel. Ze doet het heel erg goed. Eten is haar grootste hobby en je kunt haar niet blijer maken dan haar de hele tijd brokjes, kluifjes en vlees te geven. Ze krijgt nog twee maaltijden per dag, maar vanaf nu komt daar ook een maaltijd meer bij. De puppy's zijn nu gevormd en moeten alléén nog groeien. Ik vindt het altijd onvoorstelbaar dat er in 9 weken tijd zo'n klein puppy kan ontstaan dat bij de geboorte ongeveer 500 gram (gemiddeld) weegt en helemaal compleet is. De natuur is mooi. Fényes heeft een enorme buik. Het lijkt dat de puppy's in een hangmatje liggen, want haar buik hangt net als die van een hangbuikzwijntje. Fényes is ontzettend lief en knuffelig. Ze wil graag de hele tijd aangehaald worden. Verder ligt ze heel veel in haar bench.
Ik kon het niet weerstaan en hebt weer wat leuke knuffels gekocht voor de puppy's. Ja, van een beetje "tutten"  houdt ik wel. Komende week gaan we de werpkist in de kamer zetten, zodat Fényes er aan kan wennen.
.
Fenyes 7 weken drachtig
maandag 30 juni
Het wordt nu erg spannend. Onze Fényes is nu 8 weken drachtig en dat is te zien. Haar buik is erg gaan hangen, zodat haar rug wat "scherper" aanvoelt. Verder is ze nog erg rustig en slaapt lekker buiten in de schaduw of in haar bench. Eten doet ze voor tien, maar of dat waar is zullen we gauw weten. Volgende week maandag is ze uitgerekend. Dan is het de 63ste dag, maar zelf zegt mijn gevoel dat het eerder gaat gebeuren. De melkproductie is ook al op gang gekomen, dus dat is een prettig gegeven.

Alles staat klaar voor de bevalling en dat is een geruststelling. Het is erg mooi weer en de honden genieten allemaal hiervan. Fényes doet nog gewoon mee met de anderen. Ze rent nog achter de anderen aan en speelt nog graag. Alles wel op een andere manier en veel rustiger als eerst.  Ze heeft nu ook wel wat meer gewicht. Ook temperaturen we haar elke dag. Haar lichaamstemperatuur is 38 graden en dat is normaal. Het wordt pas anders als hij onder de 37 graden gaat dalen. Dat is hét teken dat de bevalling er aan zit te komen. Maar zover is het nog niet, maar het is wel al dichtbij.  We vinden het allemaal erg spannend. Zoiets blijft een wonder en we hopen dat Fényes en wijzelf én de nieuwe eigenaren kunnen genieten van de puppy's.

klik hier voor film Fényes 8wk drachtig
.

Fenyes 8 wk drachtig

 

zaterdag 5 juli
Vandaag is het de 61ste dag van de dracht. Van ons mogen de puppy's komen hoor! En volgens mij van Fényes ook! Ze hijgt veel. Omdat er veel druk op de longen is en op de blaas heeft ze het best wat moeilijk met ademen tijdens inspanning en moet ze regelmatig haar behoefte doen. We maken maar korte wandelingen, want met het benauwde weer doen we haar geen plezier met lang buiten zijn.
Vandaag hebben we János naar zijn dochter Zsivány en dus familie van den Broek gebracht. János wordt daar door het hele gezin lekker verwend en dat laat hij zich lekker aanleunen. János is een makkelijke hond en erg rustig. Altijd vrolijk als er bezoek komt en vriendelijk tegen iedereen. Fényes en János zijn echte maatjes. Ze hangen erg aan elkaar. Maar nu mag János een paar dagen uit logeren vanwege de komende geboorte. We missen hem natuurlijk, maar hij heeft het daar gezellig en dat is een geruststelling.

Op de foto (die vandaag gemaakt is) is goed te zien hoe de buik van Fényes gegroeid is. Je hoeft ook maar aan de tepels te komen of de melk schiet eruit. Daar hoeven we ons ook niet druk over te maken. De melkfabriek werkt.

klik hier voor film Fényes 8½wk drachtig

Gisteren hebben we het heugelijke nieuws gehoord van János zijn zoon Deri die in Frankrijk woont. Deri is vader geworden van 8 puppy's en onze János is dus opa geworden. Wij feliciteren Sandra en René bij deze met hun prachtig nestje.

Om drie uur vanmiddag werd Fényes echt onrustig. De temperatuur was gedaald en dat luid de bevalling in. De hele middag en avond heeft ze wat onrustig heen en weer gelopen. In de nacht van zaterdag op zondag moesten wij verschillende keren met haar naar buiten omdat ze zich moest ontlasten. Ze voelde de druk op haar blaas en darmen. Het was een enerverende nacht die werd afgewisseld met even liggen en naar buiten toe gaan.
.
Fényes 8½ week

de buikJános in afwachting

 

 
 
zondag 6 juli
Om kwart over 3 is de eerste pup geboren. Een teefje dat zich meteen liet horen en direct de melkbar opzocht. Die werkte al naar behoren. Uiteindelijk zijn er, met tussenpozen, 8 puppy's geboren. Drie reuen en vijf teven. De geboorte-gewichten zijn erg goed nm. de jongens 590 gram, 630 gram, 520 gram en de meiden 570 gram, 510 gram, 570 gram, 570 gram en 460 gram. Fényes heeft het zo goed gedaan. Ze is erg lief en zorgzaam met de kleintjes. De puppy's moeten erg tevreden zijn want we horen ze nagenoeg niet.
de eerstgeborene de beloning met z'n tweeŽn steeds meer
maandag 7 juli
We hebben een rustige nacht gehad. Ik heb voor het eerst natuurlijk weer langs de werpkist geslapen. Ook vannacht hebben Fényes en ikzelf regelmatig buiten gelopen. Fényes vindt het dan heerlijk om regenwater te drinken. Want van dit alles heeft ze wel veel dorst gekregen.

De puppy's zijn heerlijk rustig en tutteren op zijn tijd lekker bij moeder Fényes. Ze zijn vandaag allemaal aangekomen, gemiddeld zo'n 50 gram, en dat is altijd fijn om te ontdekken.

 

klik hier voor film drinkende pup

klik hier voor film Fényes met haar 1 dag oude pups

 

reu wit reu blauw reu oranje teef wit teef geel teef aqua teef roze teef lila
dinsdag 8 juli
We hebben wederom een rustige nacht gehad. Ik ga regelmatig met Fényes even naar buiten. Ze vindt het heerlijk dat ik bij haar blijf. Dat merk je heel goed. 's Middags is Evelyne gekomen. Zij is onze steun en toeverlaat. Evelyne is de fokster van onze Bailey (zijn moeder krijgt overigens over vier weken ook kittens). Doordat Evelyne er is kan ik heerlijk even naar bed gaan om te slapen. Dat ligt toch wel lekkerder als beneden op een dun matrasje! Want die nachten hakken er wel in. Maar voordat het zover is ontvang ik de fam. Onderwater met Gyermek (reu uit ons laatste nest). Zij gaan lekker op vakantie en Gyermek komt hier Lumikki vermaken, omdat zij natuurlijk nu wat minder aandacht krijgt. Die twee kunnen het goed met elkaar vinden en keten wat af! De kinderen van Jolanda en Gerco mochten als verrassing heel even kijken naar de puppy's. Dit is een uitzondering natuurlijk. Lief hebben Jurian en Kyran samen bij de puppy's gezeten. We hebben verder Fényes met rust gelaten en Evelyne heeft haar in de gaten gehouden. Af en toe wil ze de werpkist wat veranderen en dat vinden wij niet helemaal de bedoeling! We hebben heerlijk met zijn allen koffie gedronken en Jolanda en Gerco hadden als verassing heerlijke brownie's meegenomen. Als opschrift had de brownie-taart "Hiep hiep hoera, Fényes heeft 8 puppy's". Toen ze allemaal wegwaren, moest ik van Evelyne mijn mandje opzoeken. Heerlijk heb ik geslapen en was me van niets meer bewust.
.

 

woendag 9 juli
Fényes had vannacht wat verhoging (39.3) maar dat is normaal ná een bevalling, maar ik vond haar wel zielig. Ze had het zo warm. Vanmorgen was de temperatuur alweer wat gedaald. Ze eet als een berin en dat is erg fijn. Ze krijgt vers vlees en brokken en verder eigenlijk alles wat ze lekker vindt. Ook voor kaas lijkt ze alles te willen doen.
Gyermek en Lumikki waren weer heerlijk buiten aan het spelen. Spannend werd het voor hen toen er twee houtduiven in de bomen rond het terras gingen zitten. Beide gingen ze op hun achterwerk zitten en dachten dat door telikinese de duiven wel uit de boom zouden vallen. Maar nee, die bleven brutaal zitten en omdat Gyermek en Lumikki er een stijve nek van kregen gingen ze er later maar bij liggen.

Vanmorgen hoorde we dat bij een kennis, heeft ook Kuvasz, de moederhond onder het mes lag. Deze zou een klein nestje krijgen en er bleek inderdaad, na onderzoek, één gigantische grote pup te zijn die helaas dood was. Ook moest er besloten worden om bij de teef de baarmoeder te verwijderen. Op deze momenten beseft je als serieuze fokker dat het niet altijd rozegeur en maneschijn is om een nestje te willen. Kijkend naar onze tevreden puppy's en hun moeder moet ik toch even slikken en denk ik "wat een rijkdom hier".
De gewichten van vandaag zijn weer geweldig nm. 760, 800 en 670 gram voor de boys en 710, 710, 730, 760 en 570 voor de girls, maar ja ze eten er dan ook goed van.

klik hier voor film aan tafel
.

zaterdag 12 juli
Allereerst willen we toch even iedereen bedanken die zo meeleven met ons nestje. We hebben heel veel respons deze week gehad en nog: mailtjes, telefoontjes en kaarten. Deze belangstelling is wederom zo hartverwarmend. Heerlijk dat er nog zoveel gezellige hondenliefhebbers zijn die weten wat zo'n nestje voor ons betekend. Van alle kanten wordt er ons hulp aangeboden. Ook dat is geweldig. Ja, het is druk en een hele zorg zo'n nestje, maar je krijgt er ook zoveel voor terug. En wetende dat de puppy's bij liefhebbende kuvaszmensen terechtkomen is een geruststelling.
Deze week is onze Evelyne ons komen helpen. Zij lette op de puppy's en mama Fényes en zo kon ik overdag even een paar uurtjes gaan slapen. Want een hele week de nachten paraat zijn gaat niet in de koude kleren zitten.
 
Ondertussen keten Lumikki en Gyermek gewoon de hele dag door. Ze doen alles samen. Samen slapen, samen spelen, samen bekvechten. Het is een prachtig team. Een genot om naar te kijken. We hebben er totaal geen last van alleen maar plezier.
Wat ook heerlijk is is dat morgenavond János weer thuis komt. Hij heeft het deze week weer heel goed gedaan bij de fam. van den Broek en zijn dochter Zsivány. We missen hem wel hoor als hij er niet is. Zo te horen heeft hij het ook daar naar zijn zin gehad.
 
Fényes is lekker rustig en heeft minder verhoging nu. Ze heeft volop voeding voor haar baby's. De nageltjes van de puppy's zijn ook al een keer geknipt. Dit om het irriteren van de buik van Fényes tegen te gaan. De navelstrengetjes waren al gauw ingedroogd en afgevallen. Zo te zien is dit mooi genezen bij allemaal. Ook het pigment van neusjes, lippen en zooltjes is aanwezig en zwart.
 
Vandaag hadden we goede vrienden op bezoek die Fényes heel goed kennen. Zij hebben een broer van onze Fényes. Bij aankomst werden er meteen cadootjes uitgedeeld. Fényes kreeg lekkere kluiven en de puppy's leuke speeltjes zoals een pluche Bert en Erny. En voor bij de koffie hadden Ruud en Wilma een heerlijk Monchoutaart meegenomen. We hebben lekker met zijn allen in en rond de werpkist gezeten. Ook toen Fényes de puppy's aan het voeden was! Natuurlijk zijn wij er bij, maar ze was erg lief en rustig. Gisteren waren er vreemde mensen hier om iets af te geven. Nou, dat vond ze niet leuk. Ze heeft de mensen volop staan wegblaffen en werd er zeer onrustig van. Komende week houden we het weer rustig voor haar, zodat ze rustig haar kleintjes kan verzorgen.
.
 
zondag 13 juli

Vandaag zijn de puppy's alweer een week oud. Als we de kist gaan verschonen moeten we de pups even ergens anders kwijt. De wasmand doet dan goede diensten. Aan de gewichten van vandaag, 1150, 1170 en 970 gram voor de jongens en voor de meiden 1010, 1000,1010,1160 en 880 gram kun je zien dat ze het heel goed doen. Ze worden elke dag sterker en dat voel je goed als je ze in de handen hebt. Sterke en krachtige lichaampjes hebben ze. Eén puppy laat haar ongenoegen altijd goed horen door luid te schreeuwen als een speenvarken. Dit alleen als ze op haar rug ligt in mijn handen en Fényes haar billetjes aan het wassen is. Men zou denken dat ze iets heel ergs aangedaan wordt. Dus daar zit pit in! Kijken of dat blijft!

Eindelijk kwam vanavond ook onze jongen weer thuis. János was erg lief geweest en de fam. van den Broek had geen kind aan hem gehad. Uitgelaten kwam hij de tuin in rennen. Maar hij rook meteen dat er een nieuwe vakantieganger (Gyermek) was die hij nog niet gezien had, maar nu wel rook! Ook nu werden de hondjes weer verwend. Voor de puppy's hadden ze een heel leuk speeltje meegenomen. We hebben weer samen van de mini-hondjes én de grote honden genoten en onder het genot van champagne het één en ander gevierd. Fényes vond het allemaal prima, maar ze kent hen ook erg goed. Dat zou anders zijn als er onbekenden nu zouden komen. Daar reageert ze toch veel beschermender op!

 

klik hier voor film   1 week oud
.
 
dinsdag 15 juli

Vandaag beginnen er wat oogjes open te gaan. Heel miniem, maar er is een begin. De puppy's maken ook al, zij het zeer voorzichtig, hun eerste stapjes in de werpkist. Ook merk je dat ze nu wat rustiger zijn als je ze aanraakt. In het begin reageerde ze meteen, maar nu laten ze ook blijken dat zij het lekker vinden. Er was er ook al één die zich heel "volwassen" voordeed door zich achter de oren te krabben. Dat was een koddig gezicht. Oma Egyik heeft ook al kennis gemaakt met de kleintjes. Heel voorzichtig snuffelde ze aan dat kleine ding. Ze vond het puppy, dat voor haar lag, erg interessant en waste de billetjes. Fényes hield het goed in de gaten en deed even voor hoe zij het altijd doet.

 

 

klik hier voor film   Egyik en pup

woensdag 16 juli

Wat een lekker rustig dagje vandaag! Onze vriendin was er vanmorgen en viel meteen tegen de grond toe ze hier was en Fényes zag. Heerlijk hebben ze samen geknuffeld terwijl de puppy's lagen te drinken. Ook heeft Bailey weer eens langs de werpkist gelopen en naar de puppy's gekeken. Hij vindt het zo spannend allemaal. Fényes vindt het nog zeker niet goed als hij in de werpkist wil, maar dat komt over een tijdje wel.

klik hier voor film   nachtelijke activiteit
.

 
reu wit reu blauw reu oranje teef wit teef geel teef aqua teef roze teef lila
zaterdag 19 juli
Als we opstaan vandaag is de eerste gedachte aan onze Cifra, want vandaag is haar verjaardag (19-07-1994). Ruim anderhalf jaar geleden is zij overleden op bijna 12 1/2 jarige leeftijd. Een heerlijke hond hebben we aan haar gehad. Niet zo makkelijk voor vreemden, maar voor eigen mensen had ze een hart van goud. Van haar hebben we veel geleerd wat het omgaan met een bijzonder karakter betreft. Ik zeg altijd "van de moeilijkste karakters leer je het meeste". Cifra was een stoere dame en tot op de dag vóór haar overlijden nog een en al energie. We missen haar enorm en zijn blij dat we haar kind Egyik en kleinkind Fényes hier bij ons hebben. En nu ook haar achterkleinkinderen. Nee, onze oudjes vergeten we nooit. Met ieder van hen hebben we veel geweldige momenten meegemaakt en ze zijn een deel van ons leven.
 

De afgelopen dagen hebben de puppy's weer vorderingen in hun ontwikkeling gemaakt. Als kleine robotjes proberen ze te gaan lopen en sommige "crossen" al aardig door de werpkist heen. De ogen zijn allemaal open en ze kijken rond als kleine Chineesjes. Soms zie je al een beetje spelgedrag naar elkaar of naar een knuffel die ze tegenkomen. Het lijkt zeker ook al dat ze ons herkennen. Fényes neemt wat langere pauzes tussen de voedingen door en dat geeft haar veel rust. Gisteren zijn Peter en ik zelfs heel even een boodschap gaan doen! We hebben zo'n vertrouwen in haar dat dit gewoon kan.

klik hier voor film   bak aktiviteit

 
De puppy's zijn gisteren voor het eerst ontwormd (Dolthene). Het is een wormmiddel dat drie dagen achter elkaar gegeven dient te worden. Tegelijkertijd wordt ook Fényes ontwormd.
Vanmiddag is ook onze vriendin Leonne geweest om de puppy's te bewonderen. Fényes was weer blij met alle kadootjes en lekkere kluifjes.
.

overgrootmoeder Cifra

zondag 20 juli
Alweer twee weken oud zijn de puppy's. Ik moet zeggen toen ik vanmorgen  opstond had ik meteen medelijden met alle mensen die hun vakantie in eigen land doorbrengen.  Ja, ik mocht vanacht in mijn eigen bed een paar uur doorbrengen. Wat een hondenweer zeg! De hele dag was het elk uur wel een bui. De honden kregen er ook het heen en weer van. Dan weer binnen en dan konden ze weer even buiten.  Peter had nachtdienst en lette op de puppy's en Fényes. Omdat Fényes wat stuwing had moesten de puppy's wat vaker aangelegd worden bij haar. Want op een melkklierontsteking zitten we niet te wachten! De puppy's zijn allen weer aangekomen.

De gewichten zijn: witte reu 1840 gram, blauwe reu 1740 gram, oranje reu 1470 gram, witte teef 1500 gram, gele teef 1400 gram, aqua teef 1510 gram, rose teef 1780 gram en de lila teef 1390 gram.

klik hier voor film   puppy met knuffel

 
De kleintjes beginnen al blafgeluidjes te maken en proberen al in hun eigen pootjes te bijten. Het gaat nog heel ongecoördineerd, maar het lijkt al heel wat.
Sinds kort hebben we ook een webcam waarop de mensen natuurlijk de puppy's kunnen bewonderen. Alleen het werkt nog niet erg soepel. Waarschijnlijk ligt dat aan onze verbinding en daar kunnen we nu even niets aan doen. Soms staat het beeld stil of valt het weg. Excuses hiervoor!
 
Er zijn vandaag ook weer twee nieuwe filmpjes geplaats én op de startpagina zijn er nieuwe weekfoto's geplaatst. De nummerplaat op deze foto's is uit Amerika (nagemaakt) en hebben we cado gekregen van de fam. Dalhuizen. We zijn hier heel erg blij mee.
.

reu wit reu blauw reu oranje teef wit teef geel teef aqua teef rose teef lila
 
reu wit reu blauw reu oranje teef wit teef geel teef aqua teef roze teef lila
maandag 28 juli
Wat een drukke week hebben we achter de rug! Er is weer veel gebeurd. Sinds vorige week maandag is Gyula bij onze (schoon)moeder te logeren. Fitos vermaakt zich goed met zijn vakantie-vriendinnetje. Alhoewel Gyula wel wat jaloers is en alle aandacht probeert te krijgen vindt Fitos haar toch wel aardig. Van Gyula haar baasjes hebben onze puppy's een prachtig cadeau gekregen nl. een speelhuisje. Als de puppy's over een weekje lekker buiten kunnen spelen is dit een leuk toevluchtsoord voor hen.
Lumikki heeft genoten van Gyermek die afgelopen vrijdag ook weer door zijn baasjes is opgehaald, nadat zij een heerlijke vakantie in Zwitserland hebben doorgebracht. We kregen zowat een kilo aan heerlijke chocolade cadeau. Echte Zwitserse chocolade dus! Lumikki loopt nu wat doelloos rond en verveeld zich een beetje. Ze blaft weer wat meer. Vooral naar de duif die een lekker nestje in de bolaccasia heeft gemaakt op het terras en daar zit te broedden. Af en toe vliegt hij heen en weer en dat is natuurlijk geweldig dat dit voor de neus van Lumikki allemaal gebeurd.

klik hier voor film   rust en dan spel

Het afgelopen weekend stond in het teken van het eerste puppybezoek van de nieuwe eigenaren. Na binnenkomst en het desinfecteren van de handen mochten ze in de werpkist zitten of een puppy op schoot houden. Wat waren de mensen sprakeloos toen ze de kleintjes zagen. Na beschuit met muisjes gegeten te hebben mocht Fényes er ook heerlijk bij komen. Zij was natuurlijk nog wel erg op haar hoedde en keek af en toe een beetje spits naar de mensen die met haar kinderen zaten te knuffelen. Maar soms kreeg ze een lekker kluifje en dat maakte veel goed voor haar. De puppy's, Fényes en wijzelf zijn weer verwend met kluifjes, speeltjes en prachtige bloemen. Fijn is het om te zien dat mensen er naar uit kijken om een puppy te gaan opvoeden. En dat zij er alle moeite voor willen doen om deze pup tot een sociale kuvasz te laten opgroeien.
De puppy's hebben al een aantal dagen vlees (Carnibest) bijgevoerd gekregen. Ze vinden het heerlijk. Gretig likken ze je handen af en op het moment dat ze het vlees ruiken lopen ze paniekerig rond in de werpkist. Het vlees krijgen ze buiten de werpkist. Het is voor ze te warm aan het worden in de werpkist en graag willen ze ook rondlopen in de woonkamer. De koude tegelvloer vinden ze allang niet meer eng.

klik hier voor film   buiten de werpkist

De knuffels gaan nu plaats maken voor speeltjes die rinkelen en rammelen. Deze geluidjes vinden ze in het begin wat eng, maar ook daar zijn ze gauw aan gewend. Ze passen zich snel aan. Wel kun je nu al een heel klein beetje zien wat voor karaktertjes het gaan worden. Erg duidelijk is het over een aantal weken, maar het begin is er.

klik hier voor film   Bailey in de werpkist
.

Fenyes in rust
 
reu wit reu blauw reu oranje teef wit teef geel teef aqua teef roze teef lila
woensdag 30 juli
Vandaag is het weer een heerlijke warme dag. 's Middags komt er een vriendin op bezoek en voor het eerst hebben we de puppy's naar buiten gebracht. Lekker konden ze even op het gras liggen en spelen, maar het was té broeierig. Dus maar weer naar binnen waar het lekker koel is.

Het is té warm geworden in de werpkist. De puppy's "miepen" af en toe en zijn er dus aan toe om ook buiten de werpkist te vertoeven. We hebben een stuk in de kamer afgebakend. Heerlijk vinden ze dit. Ook 's nachts blijft dit nu zo. Weer een fase verder. Als wij erbij zijn lopen ze heerlijk in de woonkamer rond. Alles wordt besnuffeld en bekeken. Eigenlijk zijn ze allemaal even ondernemend.

klik hier voor film   Kwispelen,buiten spelen en puppy liefde

zaterdag 2 augustus
Het was weer tijd voor de tweede wormkuur voor de kleintjes. Ze hebben er eigenlijk geen last van. Ook de ontlasting is normaal. We zijn ook gestart met gewelde puppybrokjes. Zodra ze de bakjes met deze pap zien en ruiken is het een gejammer van jewelste. "DIT is lekker" schijnen ze te roepen! Gretig smullen ze van dit bruine papje en likken de bakjes helemaal leeg. Ze krijgen nu drie maal per dag bijgevoerd. Twee maal vlees en één maal gewelde puppybrokjes.
zondag 3 augustus
Een drukte was het vandaag hier in huis. Het was een komen en gaan van visite. Zeer gezellig dus! Iedereen was dolenthousiast om de puppy's te zien en te knuffelen. Heerlijk vinden ze dit allemaal. Als ze in de handen zijn vinden de puppy's het heerlijk om gekroeld te worden. Ze komen ook zelf om een knuffel en een aaitje vragen als je op de grond bij ze gaat zitten. Noa (kind van János uit Finland) was vandaag ook op bezoek en kon even met Lumikki spelen. Mijn zus bracht weer leuke speeltjes mee voor de hondjes. Het is kinderspeelgoed met belletjes en andere geluidjes erin, maar o zo leuk voor de puppy's om met nieuwe dingen in aanraking te komen. Ze reageren zeer goed op nieuwe prikkels.

Ook was Vanessa met haar familie vandaag op bezoek. Vanessa heeft een vijftal maanden geleden een kuvaszteefje van drie maanden uit het asiel gehaald. Zo te horen doet haar kuvasz het heel goed en heeft ze het getroffen met deze hond. En Laika natuurlijk met deze mensen die vertrouwen in haar hebben. Waarschijnlijk is Laika meegenomen vanuit Hongarije en toen in het asiel beland.

klik hier voor film   In de serre
.

maandag 4 augustus

Het terras is puppyproof gemaakt. Dus vanaf vandaag kunnen ze, na de nacht binnen in de huiskamer doorgebracht te hebben, heerlijk in de serre spelen en naar buiten. Er staan twee hondenspeelhuisjes waarin ze kunnen ravotten. Dus we zijn weer een fase in hun ontwikkeling verder. De puppy's herkennen ons al goed en de meesten kwispelen hun staartje er bijna vanaf als ze ons zien. Dit is zo leuk! Ook ontstaan er af en toe ruzietjes tussen twee puppy's, Dat is soms best heftig. Maar leuk is het om dit gedrag te observeren. Voor ons is dit heel belangrijk, omdat het meetelt in de keuze om een pup bij bepaalde mensen te plaatsen. Wij vinden de combinatie baas/hond zeer belangrijk. En alhoewel de nieuwe eigenaren hun keuze kenbaar mogen maken is het toch van belang of wij dit vinden passen.

klik hier voor film   1e keer naar buiten

dinsdag 5 augustus

Lumikki doet het ontzettend goed met haar neefjes en nichtjes. Ze is blij als ze bij hen mag. Ze gaat dan liggen en wordt dan een beetje als springkussen gebruikt. Ze hangen over haar rug en proberen natuurlijk ook bij haar te drinken. Lief speelt ze met de puppy's en we genieten daar enorm van.
Fényes is een lieve moeder. Ze houdt nog steeds alles bij. Ze poetst de kleintjes goed en vindt het fijn om bij ze te zijn. János en Egyik vinden de puppy's maar zo zo. Ze kijken ons aan zo van "Jullie wilde ze toch hebben, nou geniet er dan maar van!" Dus druk maken zij zich er niet om.

klik hier voor film   Buiten spelen met Lumikki

woensdag 6 augustus
Vanmorgen ben ik vroeg opgestaan. De hulptroepen moesten opgehaald worden van het station! Ik had een aanbieding gehad van een puppykoper. Zij wilde mij helpen met de tuin onkruidvrij maken, want dat stond al één meter hoog in de voortuin. Een totale ramp is die voortuin. Dus het is te begrijpen dat ik deze aanbieding met beide handen aangenomen heb. Zodoende kwamen Hanneke en haar zoon Alex en mijn schoonmoeder (de beste die er is!) ons helpen. Toen we hier aankwamen heb ik de drie "tuinstagières" eerst wat te drinken gegeven. Man wat was het al warm! Nadat we de puppy's geknuffeld hadden zijn we allemaal aan het werk gegaan. Het was een heleboel werk, maar er is heel veel gedaan die dag. Ik moet zeggen dat het idee, om elke toekomstige puppykoper een drietal uurtjes in de tuin te laten werken, mij wel aanspreekt. We zouden dat kunnen bedwingen bij de koop van een pup! Nee, zonder gekheid. Peter en ik zijn ontzettend dankbaar zulke lieve puppymensen te hebben. Alex heeft János en Fitos geborsteld, want die zijn ontzettend in de rui.

De hele tijd dat we allemaal met iets buiten bezig waren hebben Fitos en zijn dochter Lumikki in de voortuin rondgerend en gespeeld. Op een gegeven moment kwam er iemand aan de poort en ik moest die twee even naar achteren doen anders zouden zij de straat op kunnen rennen als de poort open ging. Fitos kwam meteen maar waar was Lumikki????? We riepen haar en keken binnen in huis, maar we wisten eigenlijk dat ze in de voortuin zou moeten zijn. Kortom Lumikki was er vandoor! Wat een geweldige paniek overkwam ons allemaal. In eerste instantie dacht ik "dit kan niet, dit is een film". Nog nooit in de 25 jaar dat wij kuvaszen hebben is er ooit een hond weggelopen. Maar ja, nu praten we wel over onze wervelwind Lumikki. Ik moest proberen niet door te draaien, maar dat was best moeilijk als je weet dat wij aan een drukke straat wonen. De gedachte aan een dode Lumikki op straat kwam meteen bij ons op. Direct heb ik de politie gebeld en haar als vermist opgegeven. Hierna is iedereen gaan zoeken. Alex bleef bij de telefoon en de honden. Ik ben overal gaan rondrijden en de buurvrouw en een vriendin zijn met hun eigen auto gaan zoeken. Schoonma en Hanneke zijn te voet overal gaan kijken. We hadden het allemaal zwaar. Ook omdat het zulk benauwd en warm weer was. De druppels liepen over je rug. Tussendoor ben ik steeds thuis teruggegaan om aan Alex te vragen of er al iets gesignaleerd was. Maar nee hoor. Toen ik na een tijdje belde riep Alex enthousiast "ZE IS TERECHT HOOR! EN ZE IS ONGEDEERD". Man wat was ik blij. Toen ik thuis aankwam hoorde ik van Alex dat zij eerst door iemand gezien was en toen aan de overkant aan het rondrennen was. Daarna is ze bij de huizen verder door gaan kijken naar de blaffende honden. Een buurvrouw die daar woont heeft ze aangelijnd en is ze terug komen brengen. Super hè! We waren zo ontzettend blij haar te zien. Maar ja, nu waren we mijn schoonmoeder en Hanneke kwijt. Die moesten natuurlijk ook weten dat Lumikki terecht was. Nu zijn we ook weer met twee auto's rond gaan rijden en we zagen ze nergens. Uiteindelijk kwamen zij samen uitgeblust hier aan. Na wat te drinken ingeschonken te hebben zijn we allemaal van mening dat we ontzettend veel geluk hebben gehad. Wat had er allemaal niet kunnen gebeuren? Lumikki, die zich nu zo vermaakt met de kleintjes, kan niet gemist worden.

klik hier voor film   Spel met Lumikki


Samen hebben we daarna gegeten in de tuin en zo kwamen we tot rust. Een enerverende dag die we niet gauw zullen vergeten. En Lumikki ...... die kijkt je aan met een verwonderende blik. Wij konden zeker zeggen "dat doet ze anders nooit!" Een dag van bloed, zweet en tranen.
.

hulptroepen 1 hulptroepen 2 de ontsnappings artiestde ontsnappings artiest
 
 
reu wit reu blauw reu oranje teef wit teef geel teef aqua teef roze teef lila
zondag 10 augustus
Gisteren en vandaag was het weer een dolle boel hier. Op beide dagen was het een komen en gaan van vrienden, familie en puppy-eigenaren. Erg gezellig dus. De puppy's zijn dus veel in de handen geweest en dat bevalt ze heel goed. Ze laten zich makkelijk oppakken. Ze stoeien nu ook veel meer met elkaar. De speeltjes zijn erg interessant en hebben een grote aantrekkingskracht. Verder kijken ze heel wakker uit hun oogjes en vinden het erg leuk om in elkaar te bijten. Eten doen ze als kleine beertjes. Om Fényes te ontzien krijgen ze nu vier maal per dag een maaltijd van vlees (Carnibest) en puppybrokjes.
Er was een puppykoper vandaag die toch niets zag in het helpen in de tuin, dat is een extra eis in het koopcontract :)), maar wel wilde hij meehelpen afwassen. Dat kan natuurlijk ook geregeld worden.

klik hier voor film   Samen spelen

De karaktertjes beginnen zich duidelijker te ontwikkelen. Echte uitzonderingen zitten er niet tussen, want ze zijn gelijkmatig van karakter. Stoer stappen zo overal op af.
Als het bezoek uitgezwaaid wordt mag er altijd één mee naar voren. Het starten van de auto geeft een eerste reaktie, maar daarna vinden ze het prima. Als ik ze dan in de voortuin laat lopen, lopen ze parmantig rond en doen of ze daar al geweest zijn.
De geluids-cd wordt ook weer elke dag gedraaid. Hierop staan veel verschillende geluiden zoals van kerkklokken, mixer, stofzuiger, sirene, voorbij razende trein, telefoongerinkel, boerderijdieren, auto's en nog veel meer. De allereerste keer dat ze die geluiden hoorden keken ze verwonderd op, maar na een tijdje vinden ze ook deze geluiden normaal. Toen ik gisteren een cd van Celine Dion opzette begon het hele clubje in koor te huilen als een wolf. Een prachtig gezicht! Het is genieten van die kleine boefjes. 's Nachts zijn ze meestal stil en slapen dan. Maar de volgende morgen kun je ze soms van verre horen, soms ook niet.

klik hier voor film   Opstaan

Ze willen hun mama dan om even lekker wat bij haar te drinken. Ze laat het nog mooi toe, maar de melkgift begint wat terug te lopen. Meestal blijft ze nu staan als de puppy's mogen drinken bij haar.

Peter heeft vanaf nu drie weken vrij en zodoende kunnen we heerlijk samen genieten van de baby's. Want je ziet zoveel als ze actief zijn en het zijn echte knuffelkontjes.
Dinsdag 12 augustus
We hadden een lekker dagje vandaag. De puppy's hebben heerlijk de hele dag buiten gelegen. Tijdens het stofzuigen komen ze kijken naar dat gekke gele ding dat zo'n herrie maakt. Vreemd vinden ze het wel, maar ze blijven rustig liggen als ik in de buurt kom met de stofzuiger. Stofzuigerproof zullen we maar zeggen.

Genieten is het ook dat Peter nu vakantie heeft. We staan samen op en gaan dan samen aan de gang. Eerst gaan de puppy's naar buiten waarna we mama Fényes bij haar laten. Ze drinken nog steeds bij haar. Weliswaar loopt de melkgift terug, maar hangen aan mama's "afrikaanse tietjes" is toch wel lekker smakken hoor! Hierna ga ik eten voor de kleintjes maken en Peter gaat aan de grote schoonmaak beginnen in de serre. Als dit alles achter de rug is gaan ook wij buiten ontbijten. Heerlijk!
Fényes gaat meer en meer haar kinderen corrigeren als zij iets niet wil. Dat doet ze in een lichte vorm, maar begrijpen doen ze het zeker! Soms wil er een puppy op haar rug klimmen en dat wil ze niet. Dus laat ze dit even merken en onderdanig druipen ze af.

klik hier voor film   't Draakje
.

Woensdag 13 augustus

Wilma en Demi zijn op bezoek geweest. Zij hebben Erintó en die krijgt er een broertje bij. Erintó vindt puppy's leuk, dus maar eens kijken of deze ruim 9 1/2 jarige het leuk vindt als er één bij hem komt wonen.

klik hier voor film   Spel met flacon

De puppy's spelen heel graag in hun huisjes. Dat is zo'n gezellig gezicht. Ze rennen met een speeltje in en uit. Ook de vele kinderen die hier op bezoek komen maken er gebruik van en gaan met een puppy in een van de huisjes zitten. Zelf wij vinden het nog leuk.

klik hier voor film   Nieuw huis


Onze kleine mannen hebben zo ook hun eigen idee over onze kleding. Sokken vinden eigenlijk maar niets, gewoon uittrekken dus.

klik hier voor film   Spel in de serre
.

t nieuwe huis
Vrijdag 15 augustus
Vanmiddag kwamen er weer belangstellenden voor de kuvasz en dus voor onze honden. Deze familie is zich aan het oriènteren om een hond aan te schaffen. Zij gaan bij verschillende fokkers met verschillende hondenrassen kijken om zo een duidelijk beeld te krijgen wat voor hond zij willen aanschaffen. Heel goed vindt ik dit! Je koopt ook niet zomaar een auto. Soms doen mensen daar langer over als over het kopen van een hond. Gezellig hebben we samen over ons mooie ras de kuvasz gepraat.

De puppy's zijn vandaag weer aan hun drie-daagse wormkuur begonnen. Ze merken hier niets van, want ik doe het witte goedje tussen het vlees dat ze krijgen. En dat eten ze smakelijk op.
De puppy's hebben vandaag ook meegeholpen in de tuin. Wij snoeien het en zij maken er kleine stukjes van. Goede samenwerking toch!

klik hier voor film   Helpen in de tuin

Vanavond is ook Noa gebracht. Zij blijft een nachtje slapen, omdat haar baasjes de tuin "hondproof" aan het maken zijn. Oftewel de tuin aan het bestraten zijn. Van het gras was niet zoveel meer over en om het makkelijker te maken worden er mooie tegels gelegd.
Zaterdag 16 augustus
Vanmorgen zijn we ietwat moe opgestaan. Noa heet op haar stamboom "Singing Dina". Nou, dat heeft ze ook in de praktijk gebracht. De hele nacht heeft ze zitten zingen. Normaal is dit niet zo erg, maar nu gingen ook de puppy's meedoen toen ze haar hoorden. Dus van slapen is niet veel gekomen. Dit was Noa's eerste logeerpartijtje en dat was gewoon wat vreemd voor haar. Gaan we gewoon nog een keer overdoen.
Vanmiddag kregen we stoer bezoek. Een collega-fokker kwam met zijn gezin op bezoek. Niet met hun auto, maar ze zaten met zijn drieèn op een trike! Natuurlijk moesten ook wij even proefzitten. Geweldig zo'n ding! Hierna was er nog meer bezoek gekomen. Zeer gezellig. En wat een verwennerij weer. Kluifjes voor de hondjes en gebak voor de mensen. Wat willen we nog meer?
de 3 jongens motormuis 1 motormuis 2 de 5 meiden
Zondag 17 augustus
Het was vandaag een zeer drukke dag. Eén van de puppy-teefjes gaat naar Zwitserland en haar toekomstige baasjes kwamen vandaag haar bewonderen. Ongeduldig kwamen de ouders en hun kinderen binnen. Ze hadden lang in de auto gezeten en waren nu wel benieuwd naar hun puppy.
Verder kwamen er de hele dag door veel mensen. Wat zo geweldig is, is dat alle mensen die hier komen zich thuis voelen en vooral ons willen helpen. Peter en ik hoefde niet de hele tijd rond te lopen met de koffiepot. Dat werd ook door anderen verzorgd. Er zal zeker een man of 18 geweest zijn tot 's avonds laat. Allemaal lieve en gezellige mensen.
Fenyes en Lumikki deden auditie voor de nieuwe serie van "het Benkske".
Jut en Jul
reu wit reu blauw reu oranje teef wit teef geel teef aqua teef roze teef lila
Maandag 18 augustus
De dierenarts kwam vanavond de puppy's enten en chippen. Spannend. De hondjes werden helemaal onderzocht. Er wordt naar hartjes en longen geluisterd. De oogjes en oortjes worden gecontroleerd. Bij de reutjes wordt gekeken of op deze vroege leeftijd al de balletjes te voelen zijn. Alle puppy's werden gezond verklaard en Peter en ik konden opgelucht ademhalen. Een fijn gevoel weer. Hierna werden alle puppy's gechipt. Bijna elk puppy moest even piepen. Ze vonden het toch niet zo leuk zo'n dikke naald in hun velletje.
reu oranje
teef geel(L) & teef lila
Dinsdag 19 augustus

Vrienden die we al lang niet meer gezien hadden kwamen vandaag op visite. Toen vanmiddag de zon scheen zijn we even met de puppy's voor het eerst aan het riempje weggeweest. We zijn met z'n alle naar de overkant gegaan. Dit is een groot terrein waar het gras weelderig groeit. De pups konden dan ook lekker rondstruinen in dit hoge gras. Genieten voor vele. Ze vonden het hartstikke leuk. Na een tiental minuutjes van rennen, springen en door het gras kriupen waren ze al bekaf en zijn we weer huiswaarts gegaan. Het eerste tripje buiten de deur was een succes. Zij en wij hebben genoten.


klik hier voor film   Naar de overkant 1

 

klik hier voor film   Naar de overkant 2

Woensdag 20 augustus
Het zou vandaag weer een hele drukke dag worden. Twee PGB begeleidsters zouden met hun 8 puppillen op bezoek komen. Bij ons vorige nest zijn zij ook op bezoek geweest. Het was weer een lief en mooi gezicht om te zien hoe deze kinderen van de kleintjes genoten. Ze hebben met de puppy's gespeeld en ze hebben ze geaaid en gekamd. En dat is voor hen heel bijzonder. Verder kwamen er nog een aantal vrienden en familie op bezoek.
Het terras zat weer vol. Iedereen had plezier en ook nu weer werden wij verwend tot en met. Er was gebak meegenomen dat heerlijk smaakte.
De kinderen wilden graag János en Lumikki borstelen. János vond het heerlijk die aandacht van drie meiden. Hij ging lekker op zijn rug liggen, zodat ze zijn buik ook konden doen. János en Lumikki zijn grote kindervrienden en zijn dan ook erg makkelijk met kleine mensenkinderen.

Vrijdag 22 augustus
Gisteren is de chip controleur geweest. Hij heeft gecontroleerd of de pups gechipt zijn. Hij kon geen vreemde dingen vinden. Alle chips waren aanwezig.
De vrijdag was een rustdag. Wij waren daar echt even aan toe. Ook de pups vonden dat volgens ons wel lekker. Ze hebben lekker rustig geslapen en veel met elkaar gespeeld.

klik hier voor film   Gewoon lekker spelen

De afgelopen weken zijn wij door alle belangstellenden heel erg verwend. Dit in de vorm van prachtige bossen bloemen en kado-tjes voor ons en de puppy's. Wij willen iedereen daarvoor hartelijk bedanken.
Vandaag hebben we een bench bij de puppy's gezet zodat ze daar ook aan kunnen wennen. Echt veel problemen hadden ze daar niet mee. Ze lagen er binnen 10 minuten in.

reu oranje

Zaterdag 23 augustus
Vandaag staat de puppytest op het programma. Toch elke keer weer spannend. Zal de uitkomst zijn zoals wij verwachten of gaat een puppy ons verrassen?
Ondanks het slechte weer, het regende pijpestelen, waren de testdames al vroeg bij ons. Het zijn dezelfde mensen die ook onze vorige nesten getest hebben. Wij kennen hen al lang en dat geeft een vertrouwd gevoel. Na enkele bakken koffie werd het weer iets beter en zijn ze begonnen. Naarmate het testen vorderde werd het weer steeds beter. Het zonnetje kwam zelfs even. Je moet toch een klein half uur rekenen per pup wat er dus op neer komt dat de gehele test minstens 4 uur gaat duren. Toch een hele prestatie van de testers. Zij doen het werk en wij zorgen voor de koffie. Wat ons vooral opviel was dat de puppy's zo vriendelijk en blij waren tijdens de test.
Na afloop van de test hebben we gezellig samen wat broodjes gegeten waarbij de test besproken werd. En ook deze keer waren de uitslagen niet echt een verrassing. We hebben wel een aantal aanvullingen te horen gekregen, zodat we nu alle puppy's bij passende baasjes kunnen plaatsen. Want wij zijn van mening dat het belangrijk is dat de hond bij de baas past qua karakter.
Kortom voor was het een geslaagde dag.
Bij deze willen wij tester Chantal en schrijfster Leonne nog hartelijk bedanken voor hun inzet, geduld en wijsheid. Het was geweldig om te zien hoe Chantal alle de puppy's testte en dat steeds met veel plezier.

klik hier voor film   Puppy test

teef lila teef lila teef lila teef lila teef lila teef lila teef lila teef lila teef lila teef lila teef lila overleg

Maandag 25 augustus
De afgelopen dagen was het rustig in ons huis.
De puppy's hebben van alles geleerd.
Zoals wat je met een waterbak nog meer kunt doen en wat is een windgong?

klik hier voor film   De waterbak

klik hier voor film   De windgong

Maar vooral hebben ze lekker geravot. Een heerlijk gezicht om te zien hoe de kleine kuvaszjes zich gewoon lekker kunnen vermaken zonder dat daar veel bij komt kijken. Gewoon lekker spelen met elkaar.

klik hier voor film   Lekker ravotten

Havaska Lumikki Himez pup 5 weken oud
reu wit reu blauw reu oranje teef wit teef geel teef aqua teef roze teef lila

Woensdag 27 augustus
Vanmorgen is de buurvrouw met haar dochter en kleindochters ook even komen kijken. Kleindochter Pien heeft lekker gespeeld met de puppy's.
Op de puppy speelplaats is er een tent (wigwam) bij gekomen. Alleen hij heeft niet echt lang geleeft. Na een uitgebreide inspectie zijn de kids tot de conclusie gekomen dat een tent ook plat kan.

klik hier voor film   De tent

Deze middag was de rust is voorbij. Vandaag gaan we op stap. Samen met Wilma en Marjon en 3 puppy's gaan we naar het centrum van Lommel. Wij dachten naar de markt te gaan en daarna lekker even op een terrasje te gaan zitten. Maar in het centrum aangekomen bleek er geen markt maar kermis te zijn. Nog meer herrie, nog meer mensen en vooral nog meer kinderen. Als je dan door het centrum loopt met 3 van die kleine hondjes op je arm dan gaat het niet echt snel. Iedereen wil aaien. En dat is goed voor alle partijen. Voor de puppy's want die leren zo dat er meer mensen op de wereld zijn dan wij en het is leuk voor de kinderen en de volwassen mensen om een puppy te knuffelen.

klik hier voor film   Het uitje

Na een wandeling van ongeveer 15 minuten waren de kleintjes al helemaal moe van alle indrukken en was het maar goed dat we bij het terras aangekomen waren. Daar konden ze lekker uitrusten. Na het nuttigen van een drankje zijn we terug naar de auto gegaan en dan naar huis. De puppy's zaten achterin de auto in de bench. Ze zijn heel braaf geweest en hebben zo hun eerste benchtraining al gehad.
Een hele leuke middag was weer voorbij.

Vrijdag 29 augustus
Een moeilijke dag voor ons is aangebroken. De eerste pup gaat naar haar nieuwe baasjes. Onze zonnestraal Himalaya (teef aqua) is opgehaald. Zij gaat naar Zwitserland, naar een familie die al een kuvaszteef hebben. Himalaya komt te wonen in een prachtige omgeving met water en bergen waar zij samen met haar mensenfamilie en haar kuvaszvriendin lekker kan spelen en gaan wandelen. Na een lange reis kregen we 's avonds een telefoontje dat de familie goed aangekomen was in Zwitserland en dat Himalaya het geweldig goed gedaan had tijdens de reis. De kennismaking met haar kuvaszvriendin Enya was ook heel goed verlopen.

Die van ons, Himez (teef roze), heeft trouwens ontdekt dat als je tegen de afscheiding op het terras, aan gaat hangen je een veel grotere wereld kunt krijgen. Zij kan dan net over de afscheiding heen kijken. Het zal mij benieuwen hoelang het duurt voor ze door heeft dat je er ook heel goed tegenop kunt klimmen!

Himalaya (teef aqua) Hegy (reu oranje) Himez (teef roze)

Zaterdag 30 augustus
En dit is dan de tweede moeilijke dag. Vandaag gaat de oranje reu, Hegy, naar zijn nieuwe baasjes. Hegy, wij noemen hem "he gij", is de vrolijke noot uit de familie. Hij is altijd wel ergens mee bezig en kan zichzelf dan ook erg goed vermaken. Zij hadden een wel heel bijzondere taart bij zich. Bijna zonde om aan te snijden. We hebben het toch gedaan en hij was ook erg lekker. Deze familie kennen wij al heel lang. Zij hebben een hond van ons uit een eerder nest. Wij weten dan ook zeker dat onze Hegy daar een geweldige toekomst tegemoet gaat.

Moeilijk is het om afscheid van de kleintjes te gaan nemen. Maar we hebben vertrouwen in de nieuwe eigenaren en hopen dat zij er verder fijne honden van maken. En de meeste zien we regelmatig terug.

Het was een behoorlijk warme dag voor de puppy's. Vandaar dat we het honden-zwembadje maar tevoorschijn hebben getoverd. Dit was de eerste kennismaking met water en de puppy's vonden het een welkome verfrissing voor de voetjes. Echt zwemmen doen ze nog net niet!

De Taart Hegy Hegy Hegy Havaska Himez
Maandag 1 september
Nadat we vanmorgen in alle vroegte samen de nodige opruimwerkzaamheden hebben verricht is Peter weer gaan werken. Na 3 weken thuis zijn met de puppy's (vakantie) begint nu voor hem het gewone leven van opstaan en gaan werken. Nou ja gewoon! Er zijn nog steeds 6 puppy's bij ons dus werk genoeg. Je bent toch de hele dag bezig met die kleine witten.
Vandaag hebben we Lumikki laten röntgenen op HD. De foto's zagen er goed uit en de dierenarts was zeer tevreden. Nu nog wachten op de uitslag!
Woensdag 3 september
We zijn naar de markt in het centrum geweest met Len, Leonne en Marjet. Iedereen een puppy en wandelen maar. Er was veel aanspraak en er werd dan ook veel geknuffeld en geaaid. Ook een bezoek aan een terrasje stond op het programma. De koffie was goed, maar het gebak was niet helemaal fris meer! Jammer het zag er zo lekker uit. De puppy's hebben zich keurig gedragen en vonden alle aandacht heerlijk. Ik zag vandaag ook iets bijzonders. Fényes braakte haar eten uit voor de puppy's. Net of die niets te eten krijgen!!! Dit uitbraken van voedsel is een natuurlijk iets voor een teef.
links Heves rechts Himes Havaska Heves vlnr Heves, Havaska en Hiva Heves Himes Hiva Hiva
Donderdag 4 september
Het is weer zover. Vandaag gaat Hiva, het gele meisje, naar haar nieuwe thuis. Haar baasje René kwam recht van zijn werk om haar op te halen. Hij wil met haar allerlei leuke dingen gaan doen die met zijn werk te maken hebben. Hij geeft oa. cursussen in reddingswerk. Misschien wordt onze Hiva nog eens een echte reddingshond! Ze heeft er het karakter wel voor.
René heeft ons al laten weten dat de samenwerking met Hiva naar volle tevredenheid verloopt.
Hiva Hiva

Weekend 5 - 9 september
Vanmorgen is Ellen samen met haar zus vertrokken voor een bezoek aan de jaarlijkse antiekmarkt/braderie in Lille - Frankrijk. Ze hebben mij (Peter) alleen gelaten met 5 jonge gasten. Normaal is dat geen probleem maar deze zijn al behoorlijk baldadig. Je hebt er flink je handen vol aan. Normaal doen we dit alles met zijn tweeën en dan is het al heel wat. Klinkt allemaal heel erg maar dat is het niet, het is gewoon veel werk maar wel leuk om te doen.

klik hier voor film  De plouche hond

Alleen het weer speelde niet helemaal mee. Vrijdag en zondag was het weer ronduit slecht. Regen, regen en nog eens regen. Er is niets zo vervelend om met 5 puppy's de hele dag binnen te moeten zitten. Om een beetje gezelligheid te maken dacht ik: kom ik zet een DVD-tje op. Alleen de kleine witten waren het niet zo eens met mijn keuze. Of misschien wel? Ze zongen in ieder geval uit volle borst mee.

klik hier voor film   De zingende puppy's

Zaterdag en maandag waren gelukkig wel goed. Lekker zonnig en een lekkere temperatuur dus fijn naar buiten met zijn allen. Omdat het zo lekker weer was werd de spijkerbroek al snel geruild voor de korte broek. Ook de sokken gingen snel uit. Alleen of dat zo slim was?

klik hier voor film   Blote voeten

Fenyes heeft het nu wel zo'n beetje gehad met het drinken van de puppy's. Soms staat ze het nog toe maar de meeste keren wordt er flink gegromd. En terecht eigenlijk. Ze heeft het al lang genoeg gedaan vind ik.
Lumikki is loops geworden. Nog meer opletten. We hebben tenslotte János ook nog. En die weet waar Abraham de mosterd haalt. Alhoewel hij niet moeilijk is, maar die loopse dame is erg flirterig dus.
En zo hebben we met zijn allen een leuk lang weekend gehad. Toch ben ik blij als Ellen er weer bij is. Met zijn tweeën is het allemaal een stuk mak... maar dat zei ik al.
.

Haver
 

Donderdag 11 september
Vandaag is het de laatste dag dat Haver bij ons is. Morgen gaat hij de grote reis naar Amerika maken.
Daarom een filmpje alleen met hem.

klik hier voor film   Haver
.

 
Vrijdag 12 september
Het is dé grote dag voor onze Haver. Hij gaat de grote reis naar Amerika maken. We moeten hem 's morgens afleveren op het vracht gedeelte van Schiphol bij de firma VCK Air. Zij doen alleen maar vervoer van dieren. Het ging allemaal heel vlotjes. Eerst de nodige papieren invullen en daarna verhuizen van onze auto naar de auto van VCK. Daar stond al een nieuwe Vari-kennel klaar waar hij tijdens de vlucht in moest. We hadden hem al een gedegen benchtraining gegeven, zodat dit niet vreemd voor hem was. Op de bench had ik nog een pakketje gelegd dat met hem meeging. Twee lieve knuffels voor hem met onze geur eraan zaten daarin. Een kleine troost voor als hij in zijn nieuwe huis zou zijn. Nog even knuffelen en weg is hij. Helemaal niet leuk! We moesten wel niet denken aan alle uren die Haver in deze Vari-kennel door moest brengen. De eigenlijke vlucht was pas om 13.15 uur en dan is het lang wachten vanaf half 9 's ochtends in die bench! Haver zou naar Washington DC vliegen en dat is een reis van ongeveer 8 uur.
We hebben gelijk contact gemaakt met Amerika en doorgegeven dat hij op weg was. Daar, in Amerika dus, zitten ze met smacht op hem te wachten.
's Avonds kregen we het bericht dat onze Haver gezond en vrolijk door de nieuwe mensen was opgehaald. Het is daar 6 uur vroeger als hier dus voor hun was het middag. Deze mensen hebben ook Leonbergers en een van hun Leo's, Darius, was mee om Haver op te halen. Dat was een goede zet en Haver had meteen een vriendje.
.
Haver & Himes Haver Haver Haver & Darius in de USA
 
Zaterdag 13 september
Vandaag gaat Havaska, het lila meisje, naar haar nieuwe thuis. De nieuwe baasjes van haar hebben alle tijd voor haar genomen en de komende maanden afspraken afgezegd.  Om half 11 stond de familie voor de deur en na de koffie én het overhandigen van de cadeautjes, die we voor elke pup altijd hebben, ging Havaska naar haar nieuwe thuis. Ook deze baasjes van Havaska zijn hier veel op bezoek geweest tijdens de puppy-periode. We hebben veel plezier met hen gehad. Hanneke en haar zoon Alex hebben hier zelfs geholpen in de tuin. Ontzettend dankbaar zijn wij om zulke mensen te kennen.

Havaska Havaska Havaska

Zondag 14 september

klik hier voor film   Spel met zwarte knuffelhond

klik hier voor film   In de doos en spel met Fényes
.

 
Dinsdag 16 september
Ook vandaag moesten wij weer vroeg uit de veren om om 9 uur wederom op Schiphol te zijn. Onze (schoon)moeder gaat naar Australië. Ze gaat een lange reis maken die ongeveer 24 uur duurt voordat ze in Australië is. En natuurlijk wilden we haar uit gaan zwaaien. Twee maanden blijft ze weg en we missen haar nu al. We hadden de drie puppy's die nog hier zijn meegenomen. Op Schiphol hadden we Heves (witte reu), Heske (witte teef) en onze eigen Himez (roze teef) in een bench gezet en deze bench op een karretje gezet. Als een moeder met een drie-ling reden we rond door de hallen op Schiphol. Natuurlijk hadden we veel bekijks en geïnteresseerd werden er vragen door mensen gesteld. Samen met onze (schoon)moeder en haar mede-reisgenoot Tonny hebben we een bakje koffie gedronken. De puppy's lagen ondertussen aan onze voeten en gedroegen zich voorbeeldig. Nadat we beide uitgezwaaid hadden zijn we naar onze vriendin in Oegstgeest gegaan. Maar eerst even op Schiphol een heerlijke vlaai gehaald voor bij de koffie.

Aangekomen bij onze vriendin mochten de drie puppy's lekker in de tuin loslopen. Ze genoten met volle teugen van het mooie weer en wij ook.

klik hier voor film   Op bezoek bij Tineke

Doordat we regelmatig met de auto weggegaan zijn tijdens de puppy-periode en de puppy's dan in de bench, in de auto, zaten merk je dat ze heel erg goed gewend zijn aan de auto én de bench. Je hoort ze niet en eigenlijk slapen ze steeds.

Maar we moesten gauw weer naar huis. Buiten János, Egyik en Fényes was ook Fitos bij ons thuis. Dus een extra hond voor de komende twee maanden. Fitos is vaak bij ons dus dat is geen probleem.
.
op schiphol op schiphol vlnr Heske, Heves en Himez Heske Heske rechts Heves links Himez Heves
 

Woensdag 17 september

 


Heves Heves Heves Himez Fenyes Heske
Zaterdag 20 september
De puppy-instuif bij de Martin Gaushondenschool in Leopoldsburg begint vandaag. Vier puppylessen gaan we volgen met onze Himez. Maar omdat we Heves en Heske ook nog hebben gaan die ook gewoon mee. Ook zij mogen gewoon meedoen met de kleine oefeningen die we doen. Een must is het om met een kuvaszpup een cursus te volgen. En de kleintjes vonden het hartstikke leuk. Tijdens de theorieles lagen ze aan onze voeten en waren moe van alle indrukken.
Thuisgekomen hebben we nog wat foto's gemaakt van de drie musketiers.
Heves Heves Himez Himez Heske Heske
Zondag 21 september
Heske, het witte teefje, gaat ons vandaag verlaten. We zouden haar naar haar nieuwe baasjes gaan brengen. Jolanda en Gerco hebben al een reu uit ons vorige nest namelijk Gyermek. Heske krijgt er dus een vriendje bij. Gyermek zag Heske en ging meteen door de voorpoten en nodigde haar uit om te spelen. Heske moest het eerst even aankijken, want Gyermek was wel een beetje overweldigend. Gyermek is een hele leuke hond en speelt graag met puppy's.
Van Heske afscheid nemen was moeilijk. Ze heeft een speciaal plekje in ons hart. Het is zo'n lief hondje en ze is drie weken langer bij ons gebleven. Dan ga je toch meer aan zo'n puppy hechten.

Op de terugweg naar huis zijn wij met Heves en Himez nog even langs Gyula en haar baasjes gegaan. De grote en immense Boerboel Hummer, Kuvaszdame Gyula en kleine Cocker Eva begroette ons met veel plezier. Heerlijk hebben Heves en Himez in de keuken kunnen spelen met die drie. Hummer kon het allemaal niet zo goed volgen, maar Gyula vond het erg spannend allemaal.

klik hier voor film   Op bezoek bij Gyula

Gyermek & Heske Gyermek & Heske Heves & Gyula Gyula & Himez & Hummer
Woensdag 24 september
In onze tuin hebben we een ruimte met zand waar wij een prieel willen zetten. Maar omdat dit er nog niet staat vinden de honden het geweldig om in het witte zand te spelen en te graven. Toen de puppy's weer eens de "gekke vijf minuten" hadden leefden ze zich uit in dit zand. Lumikki, Fényes, Lumikki, Heves en Himez rolden zich om in het zand. Het was prachtig om te zien hoe ze heen en weer renden en diepe kuilen gingen graven. Ze kunnen het goed samen vinden en vermaken zich prima samen.
Donderdag 25 september
Vandaag hebben we enkele foto's gemaakt van Heves en Himez op de tuintafel. Morgen gaat Heves naar zijn nieuwe baasjes. Samen met zijn zus hebben we nog de laatste foto's gemaakt.
Heves & Himez Hevez & Himez Heves & Himez Himez
Zondag 28 september
Voor de derde keer in korte tijd moesten we vroeg opstaan (5 uur) om op tijd op Schiphol te zijn. Onze Heves, de witte reu, gaat ook de grote reis naar Amerika maken evenals zijn broer Haver twee weken eerder. Hij gaat in de buurt van zijn broer wonen. De baasjes van Heves keken reikhalzend naar hem uit. Ook zij hebben al kuvaszen gehad en hebben nu nog een kuvaszteef van 9 jaar oud. We moesten dezelfde tijd aanwezig zijn op Schiphol, dus om 8 uur 's morgens. Na alle papieren in orde gemaakt te hebben moesten we afscheid van ons witte manneke nemen. Moeilijk was dit. Een ventje dat in ons hart gebakken zit. Een kopie van zijn vader János. Zowel in karakter als uiterlijk. Een geweldige pup. 's Avonds kregen wij van zijn nieuwe baasjes te horen dat hij heel goed aangekomen was. Gelukkig. Je telt de uren af op zo'n dag! Maar we hebben ons al voorgenomen om het volgend jaar een reisje naar Amerika te maken en de twee jongens te gaan bezoeken. We kijken er reikhalzend naar uit.
Heves Heves Heves Heves
maandag 29 september
Het oude leventje gaat weer beginnen. Alle puppy's zijn op hun plaats bij de nieuwe eigenaren. We hebben veel met de puppy-eigenaren, vrienden en familie beleefd. Leuke tijden en gezellige momenten. Prachtige dingen en mooie bossen bloemen hebben we ontvangen en hartverwarmende post gekregen. Ook was er altijd wel een attentie voor de honden en de puppy's. Iedereen die kwam voelde zich thuis en was vertrouwd met ons. Hoe gelukkig kun je daar als fokker mee zijn! Trots op alle hulp die we van iedereen kregen. Koffie schenken, hondjes borstelen, poepjes ruimen en zelfs in onze grote tuin werken. Niets was mensen teveel. Knuffels hebben de hondjes té over gehad. Aan aandacht hadden zij en wij geen gebrek. Mensen hartstikke bedankt allemaal!!!
 
Lieve puppy's geboren op een zonnige zondag. Een heerlijke tijd hebben we met elkaar gehad. Ieder van jullie met een eigen karaktertje. Zes van de acht puppy's hebben een kuvaszmaatje erbij gekregen en wonen dus niet als enige hond in een familie. Jullie zitten bij fijne kuvaszeigenaren die het ras goed kennen. Maar toch was het afscheid weer moeilijk bij ieder van jullie. We hopen elkaar nog regelmatig te zien en foto's van jullie te ontvangen. Met goede raad staan wij jullie baasjes bij als zij dit nodig hebben. Het ga jullie allemaal goed en we hopen dat jullie fijne kuvaszen worden net zoals jullie ouders zijn.