Nest 2010

Geboren:

Moeder: Barátságos Bolyhos Gyula (HD A) (PRA Vrij)
Vader: Jászszépe Galád (HD A) (PRA Drager)
stamboom

Namen (jaarletter J):
Reuen:  Jarro, (Jo)Makacs, Janö, Jomadar, János
Teven:  Jószy, Józsa, Juci

 

Laatste update nest 2010:


DAGBOEK

Donderdag 24 juni
Gyula is loops geworden. We hebben met Rosa en Andy afgesproken dat ze nu naar ons komt voor de gebruikelijke testen die wij altijd doen voordat de dekking plaats kan vinden. Zoals een bacterieel onderzoek en de verschillende progesterontesten die aan gaan geven wanneer het beste dektijdstip is.

GyulaGyula

Zondag 27 juni
Peter heeft Gyula opgehaald in Abcoude. Rosa en Andy moeten haar nu even een tweetal weekjes missen.

Maandag 28 juni
4e dag loopsheid (waarschijnlijk is ze toch wat verder in de loopsheid, maar we houden deze dag aan).

Half 10 zijn we in de kliniek in Eersel. Er wordt een bacteriologisch onderzoek gedaan. Dit is om te kijken of er geen schadelijke bacteriën in de vulva aanwezig zijn. Zou dat wel het geval zijn dan wordt er een anti-bioticakuur gegeven aan de teef. Ook hebben we de eerste progesterontest gedaan. Op de weegschaal zagen we dat Gyula 38 kg weegt.

's Middags belt de assistente vanuit de kliniek in Eersel dat de progesteronwaarde 2.46 is.

Donderdag 1 juli
7e dag loopsheid.

Half 10 kliniek Eersel: Progesteronwaarde: 6.6

Wow, de dierenarts adviseert om morgen Gyula te laten dekken. Omdat we ongeveer 1500 km moeten rijden naar Hongarije betekend dit VANAVOND vertrekken dus!! Nu wordt het ernst en de langverwachte reis kan gaan beginnen. Er gaan vier honden mee tw. Fényes, Lumikki, Himez en natuurlijk Gyula. Drie dames zijn loops en de vierde zit er dik tegenaan.

Egyik logeert bij oma en haar zoon Fitos. János op zijn vertrouwde adres bij de fam. van de Broek die zijn dochter Zsivány hebben. Over onze logeeradressen hoeven we dus niet in te zitten.

’s Avonds om 12 uur vertrekken we. Het is steeds erg warm geweest overdag en ’s nachts koelde het ook niet af. Dus voor de honden is het beter dat we ’s nachts een groot gedeelte rijden. We hebben wel airco in de auto, maar als we stoppen onderweg, we zullen tenslotte 16 uur onderweg zijn, krijgen de honden wel een klap van de warmte als ze een plasje moeten doen.

Vrijdag 2 juli
Na een vermoeiende maar goede reis komen we om half 6 aan in het plaatsje Zsolnok. Daar hebben vrienden van ons een geweldige bungalow waar wij zolang mogen vertoeven. Het staat op een stuk grond van 5000 m2 en daar kunnen de honden naar hartenlust rennen en spelen.

Na rijp beraad besluiten Peter en ik naar de dekreu af te reizen en te kijken of Gyula al “in the mood is”. Als wij bij Ernö en Kathalin Horváth (kuvaszkennel Jászszépe) aankomen worden wij hartelijk ontvangen. De Hongaarse taal verstaan wij niet, maar de gebaren maken ons duidelijk dat zij blij zijn ons te zien. Gebarend vraag ik of Gyula binnen mag. Ja, geen probleem. Galád stond al te wachten op zijn vriendin. In eerste instantie dacht Gyula geen polonaise aan mijn lijf, maar na een tiental minuten van verleiding was de eerste dekking een feit. We hadden Galád vorig jaar in oktober al bewonderd, maar nu we hem weer zagen waren we weer blij met deze keuze. In alles spreekt hij ons aan: zijn type, zijn karakter en zijn gangwerk. Zijn pigment is in en in zwart. Het grove botwerk is prachtig om te zien en hebben we nodig. Nee, een goede keuze. Toch weet men nooit wat er uit een combinatie kan komen. Een dosis geluk speelt ook een rol daarbij.

Galad & GyulaGyula

We wilden de eigenaren van Galád niet langer ophouden, maar zij stonden erop dat wij de eigen- en speciaal voor ons gemaakte goulashsoep bleven eten. Nou, dat lieten we ons geen twee keer zeggen. Hij zag er smakelijk uit en dat was hij ook. Na zo’n lange reis lieten we dit ons goed smaken.
We maakten een nieuwe afspraak voor de volgende dag.

Zaterdag 3 juli
Om vier uur hadden we vandaag weer afgesproken bij Galád en zijn familie Horváth. Hun dochter kreeg vandaag haar diploma en zou na dit feestelijke gebeuren mee naar huis komen. Zij heeft in Duitsland gewoond en kon dus de vertaling voor ons doen. Zo konden we toch iets beter communiceren.
Aangekomen stond ook nu Galád weer op Gyula te wachten. Na twee minuten was ook de tweede dekking een feit. Heel lief stonden die twee daar samen rustig rond te kijken. Een prachtig stel die twee kuvaszen. De een duidelijk reu de ander duidelijk teef.
Na de dekking heeft de dierenarts wangslijm bij Galád afgenomen voor het DNA onderzoek. Dit is een nieuwe regel waar wij ons aan moeten houden in België. Van alle fokdieren wil men hier in België het DNA hebben.
Een heerlijke maaltijd stond er later op tafel waar wij met zijn allen heerlijk van genoten hebben.

Zondag 4 juli
Om 9 uur stonden wij weer aan de poort bij de familie Horváth. En wederom zoals gisteren was de derde dekking binnen no time een feit. Drie maal is scheepsrecht, dus hier zouden we het bij laten.

Klik hier voor het complete Hongarije 2010 verhaal.

Zondag 11 juli
We zijn weer thuis. Na een lange, maar prettige rit zijn we weer in het warme België. Ook hier zijn de temperaturen, net als in Hongarije, erg hoog (vandaag 35 graden).
Omdat Gyula nog loops is natuurlijk blijft zij nog een klein weekje bij ons logeren. Intussen is ook Heske komen logeren. Zij blijft 5 weken bij ons. We hebben nu dus 6 meiden, het zgn. "Feministenclubje" in huis. Gelukkig voor Janos is hij nog op zijn logeeradres.

vlnr: Gyula, Himez, Fényes, Egyik, Heske en Lumikkide feministen club

Donderdag 15 juli

We hebben Gyula weer naar huis gebracht. We zullen haar moeten missen totdat we de echo gaan maken.

Vrijdag 23 juli
Vandaag is het de 21e dag na de eerste dekking. Rosa verteld dat Gyula toch anders is. Ze vreet alles wat los en vast zit. Ze is veel kattiger dan anders en ze slaapt veel. Nou, het lijkt wel of ze drachtig is zeg! We wachten af.

Maandag 2 augustus
Vandaag gaan we een echo maken in Eersel. Het is de 31e dag na de eerste dekking. Rosa en Andy komen eerst hier koffie drinken en taart eten. Uit alles wat Rosa verteld over de afgelopen tijd met Gyula kan ik opmaken dat het toch echt lijkt of ze Gyula drachtig is.

Hoera, hoera!!!!! Gyula is drachtig. Het is een prachtig gezicht die kleine bolletjes op de foto te zien. Nu wordt het echt en we verlangen allemaal al naar die kleine witte bolletjes. Over een kleine vijf weken is het zover!

echo 1echo 2

Zaterdag 14 augustus
We zijn tussentijds maar eens gaan kijken bij Gyula. Rosa vertelde dat ze al een behoorlijke buik begint te krijgen. Ze is nu 6 weken drachtig. Ze is erg rustig en slaapt veel. Allemaal goede voortekens. Eten is nu haar grootste hobby. Haar eetschema is nu dan ook met 1 maaltijd uitgebreidt. Desondanks pikt zij toch de eieren van de kippen als Rosa even niet kijkt.

6 weken drachtig6 weken drachtig

Zondag 22 augustus
Vandaag dubbel feest. Rosa en Andy komen Gyula brengen. De bevalling is over ongeveer 1 1/2 week. We vinden het allemaal zo spannend.
Maar vandaag hebben we ook de familiedag.  Een tijd geleden kwamen er weer vragen, wanneer we weer eens met elkaar gingen wandelen en gezellig weer bij kletsen. Nou, dat was vandaag dus! Een leuk aantal mensen kwam met hond(en) en goede zin naar Lommel toe. Het weerzien met verschillende honden en hun bazen was weer geweldig.
Rosa en Andy kwamen als eerste met Gyula. Ja, Gyula was gegroeid in omvang in die korte tijd dat we haar niet meer gezien hadden. Ze is nu 51 dagen drachtig. Aan haar lijf geen polonaise leek ze te zeggen tegen alle aanwezigen en ging rustig in het gras liggen. Haar dikke buik zie je heel goed. Ze heeft een duidelijke hangbuik. Met een beetje triest gevoel gaan Rosa en Andy huiswaarts, Gyula achterlatend bij ons, maar ze weten waarom ze dit doen. Gyula is zo'n speciale, lieve en knappe Kuvasz dat we allemaal daar graag een puppy van willen hebben. Nu Gyula bij ons is kan ze aan de werpkist gaan wennen. Deze wordt komende week neergezet in de woonkamer.
Vanaf vandaag gaan we haar ook temperaturen, zodat we weten wat haar normale temperatuur is. Op dit moment is haar lichaamstemperatuur steeds 38.1 graad.

De draagtijd bij een hond varieert van 57-67 dagen met een gemiddelde van 63 dagen. Vlak voor de naderende bevalling daalt de temperatuur meestal met 1,5 °C. Daarom is het belangrijk om 2 keer per dag te temperaturen om zo enig idee te krijgen wanneer de bevalling van start gaat. Heeft de temperatuur het laagste punt bereikt wordt de geboorte binnen 24 uur verwacht. Maar zover is het nu nog niet!
Gyula gaat de komende tijd ook veel meer eten krijgen. De maaltijden worden verdeeld over de dag. Ze krijgt dan steeds een beetje te eten, omdat een grote hoeveelheid alleen maar in de weg zou zitten. Haar maaltijden bestaan uit brokken, vlees, gekookte eieren en allerlei andere voedzame dingen.

Vandaag gaan de logees Heske en Esisz ook weer naar huis. Maar Gyula en Fitos komen hiervoor in de plaats. Fitos blijft een week logeren en Gyula blijft natuurlijk een hele poos bij ons wonen.

Woensdag 25 augustus
Carlijn is een aantal dagen te logeren hier. Ze is 14 jaar en dol op dieren. De honden zijn gek op haar.

Carlijn met Egyik

We hebben besloten om Gyula een lekkere wasbeurt te geven, want het is heerlijk weer. Helemaal opgefrist komt ze, met haar dikke buik, van de trimtafel af. Ze is gewassen en gedroogd. Een witte dame is het nu. Ze kan schoon het kraambed in volgende week.

Donderdag 26 augustus
Vandaag hebben we de werpkist opgezet. Ook alle andere attributen staan of hangen klaar: weegschaal, handdoeken, kranten, warmtelamp, gekleurde bandjes enz. We zijn er klaar voor.

Bailey als 1e in de werpkist56 dagen drachtig

Ook onze katten zijn zeer nieuwsgierig wat er allemaal gaat komen. Tijdens het opzetten van de werpkist bleven ze maar in de weg lopen en toen deze eenmaal stond moesten ze er als eerste in natuurlijk. Ben benieuw wat Gyula daar van gaat vinden.

56 dagen drachtig56 dagen drachtig

Maandag 30 augustus
Vandaag wilde onze Gyula niet eten en dat is zeer bijzonder. Ze vrat tot nu toe als een hongerige wolf elke bak leeg die we haar voor gezet hebben. Maar voor ons was dit niet willen eten één van de tekenen dat de bevalling toch niet zo lang meer zou duren. In ieder geval zou de 63ste dag zeker niet gehaald worden. Dat gevoel had ik al sinds ze hier was gekomen. Haar temperatuur schommelde vandaag flink en ook dat is een teken dat het niet meer lang gaat duren.
Het hijgen werd ook frequenter en ze trok zich het liefste terug in haar bench. Ik heb haar met rust gelaten en van een afstandje steeds in de gaten gehouden. De andere honden voelden ook dat er wat ging gebeuren.

Dinsdag 31 augustus
Vandaag is het de 60e dag na de eerste dekking. Om 4.15 uur 's nachts (of vroeg in de morgen) hoorde ik Fényes, Gyula's moeder, wat opgewonden blaffen. Ik ging kijken waarom dat was en ja hoor daar was de eerste pup geboren. Geweldig om dit kleine witte wondertje in mijn handen te houden. Samen met deze nieuwe kuvaszbaby zijn Gyula en ik naar de werpkist gegaan en ik heb Peter geroepen om te komen. Die heeft meteen Rosa en Andy gebeld. Rosa wilde natuurlijk de bevalling meebeleven van haar kuvaszkind. Gyula was ook erg blij toen zij haar vrouwtje zag.

reu roodreu wit

Gyula heeft het super goed gedaan en heeft 8 puppy's op de wereld gezet. Het zijn 5 reuen en 3 teven. De geboortegewichten zijn mooi. De reuen wegen 530 gram (reu wit), 460 gram (reu rood), 530 gram (reu bruin), 540 gram (reu oranje) en 530 gram (reu licht blauw). De teven wegen 480 gram (teef wit) , 550 gram (teef geel) en 460 gram (teef roze).

nest 2010nest 2010

Alle puppy's hebben bijzonder goed pigment. Meteen zag je dat ze echt al hele donkere neusjes, zooltjes, liprandjes en grijze oortjes hadden. Het leek wel of ze bessensap gedronken hadden zo donker was het pigment al. De vachtjes zijn duidelijk kuvasz. Een hele mooie structuur hebben ze allemaal. Op de foto's komt zoiets nooit goed uit vindt ik. In het echt is het allemaal zo mooi!!!

teef geelteef wit

Gyula poets de kleintjes alsof ze dit altijd al heeft gedaan. Ze is een erg lieve moeder en zeer zorgzaam. Doordat ze de rust krijgt die zij verdiend gaat alles heel rustig en zijn we overgelukkig met het 8-tal. Ook beseffen we, kijkend naar dit kuvaszgeluk, dat we Rosa en Andy dankbaar mogen zijn voor het "uitlenen" van hun lieve meisje.
Het was heel fijn dat Rosa hier was tijdens de geboorte. Dit samen delen was zeer bijzonder.

Geboorte info:
04.20 uur: teef, bandje: zonder, 480 gram
05.05 uur: reu, bandje: zonder, 530 gram
05.45 uur: teef, bandje: geel, 550 gram
08.30 uur: teef, helaas doodgeboren, 360 gram
11.07 uur: reu, bandje: rood, 460 gram
11.40 uur: reu, bandje: bruin, 530 gram
11.45 uur: reu, bandje: oranje, 540 gram
12.10 uur: reu, bandje: licht blauw, 530 gram
13.50 uur: teef, bandje: roze, 460 gram

nest 2010nest 2010nest 2010


De afgelopen tijd is er veel belangstelling van nieuwe puppy-mensen geweest. Maar ook van vele vrienden en buurtgenoten. Iedereen is erg belangstellend en weten wat dit kuvaszgeluk voor ons betekend.
De nieuwe puppy-mensen konden we deze avond blij maken met het goede nieuws dat er een puppy voor hen bij zit. Wat is dit goede nieuws brengen heerlijk om te doen. Iedereen verheugd zich al op hun eerste bezoekje aan hun nieuwe kuvaszbaby. Maar dat zal nog even moeten wachten.

nest 2010nest 2010

Nu komt er eerst even een tijd van rust voor onze Gyula. Zij moet wennen aan haar eerste nestje en in alle rust haar kinderen een goede start mee te geven.

Woensdag 1 september
Het was een rustige nacht. Op mijn nieuwe campingbedje lag ik langs de werpkist vannacht. Dit zal zeker voor de komende tijd mijn plekje zijn. Zo kan ik Gyula en haar kinderen goed in de gaten houden. 's Nachts moet Gyula ook even een aantal keren uitgelaten worden en haar bak met water moet met enige regelmaat bijgevuld worden.

nest 2010bruine reu

's Middags komt een vriendin mij helpen in huis met de dingen die anders blijven liggen. Geweldig is dat! Peter moet gewoon werken en neemt later in deze komende puppy-weken vrij om ook nog meer te kunnen genieten van de puppy's.
De puppy's zijn vandaag allemaal aangekomen, dus dat is ook erg fijn. Gyula heeft melk genoeg voor alle 8. De meesten hebben al een eigen plaatsje gereserveerd aan de melkbar. Als je ze op een andere plaats neerlegt kruipen ze toch weer terug naar de eigen plek.

nest 2010nest 2010

We maken heel wat foto's en ook video. We kunnen er niet genoeg van krijgen.
Inmiddels hebben we al veel reakties gekregen op de komst van de nieuwe kuvaszpuppy's. Iedereen erg bedankt voor de leuke en lieve reakties en cadootjes.

nest 2010nest 2010

Donderdag 2 september
Het is een rustige dag geweest. Gyula doet het geweldig en van de pups heb je ook geen last.
Ze slapen en ze eten. Dat het goed met ze gaat kun je ook zien aan de gewichten. Alle pupjes zijn aangekomen. Iets dat niet altijd vanzelfsprekend is in de eerste dagen na de geboorte.

nest 2010nest 2010

Onze andere honden zijn nog steeds nieuwsgierig. Vooral Fényes is zeer geinteresseerd. Zij wil zo graag naar de puppy's toe. We denken dat Fényes toch schijnzwanger wordt. Deze situatie prikkelt natuurlijk de hormonen. Tenslotte waren onze vier dames tegelijk met Gyula loops, dus het is dus goed mogelijk dat de dames ook denken dat deze puppy's eigenlijk voor hen bedoeld zijn. Maar ze zullen nog even moeten wachten voordat ze op kraamvisite mogen.

nest 2010 de tevennest 2010 de reuen

Nu heeft Gyula alle rust nodig om aan haar kindjes te wennen. Al denk ik dat ze dat al helemaal is. Fijn om te zien is dat ze ook weer heel goed eet als voor de bevalling. Ze krijgt vier maal per dag een bak eten voorgeschoteld. Voornamelijk een complete vleesmaaltijd. Ook een gekookt ei en puppymelk laat ze zich heel goed smaken. Kortom het is heerlijk om voor iemand te "koken" die het smakelijk op eet!!

vlnr teef geel, teef wit, teef rosereu wit

Vrijdag 3 september
Zoals de hele week begon de dag vandaag weer vroeg. Ik slaap langs de werpkist en 's nachts ben ik natuurlijk alert en komt er niet zoveel van echt slapen. Ik ben natuurlijk de kraamhulp hier en die slapen niet hè! Er moet voor mama en voor de kinderen gezorgd worden, dus dat houdt in: elke dag een schoon bed, alle honden voeren en uitlaten, het huishouden doen enz. Een dag/nachttaak dus. Peter moet werken en laat voordat hij naar zijn werk gaat de honden uit en geeft ze eten. Maar daarna moet hij toch echt naar zijn werk. Later in deze kraamperiode neemt hij vrij en kan hij ook meer van de puppy's gaan genieten.

teef geelteef rose

Gyula neemt haar moederschap serieus en doet alles wat ze kan om voor de kleintjes te zorgen. 's Nachts gaat ze een aantal keren even naar buiten om een plasje te doen. Ook krijgt ze dan nog iets te eten of mag lekker wat puppymelk drinken.

nest 2010nest 2010

De zon schijnt vandaag weer en Egyik, Fényes, János, Lumikki en Himez liggen lekker in de tuin op een botje te kluiven. De laatste logee Fitos is gisteren naar huis gegaan.
Afgelopen maandag zijn we begonnen met de verbouwing op de bovenverdieping en dat is een grote klus. Maar de mensen houden rekening met wat er hier gaande is in de kraamkamer. Gyula vindt het allemaal wel goed. Inmiddels is ze gewend hieraan. Maar niemand mag een puppy meenemen! Nee, dan staat ze op en kijkt wat zorgelijk. We hebben haar verzekerd dat zij nog lang voor de kleintjes mag zorgen. Vandaag is ze ook voor het eerst een tijdje uit de werpkist. Ze loopt wat rond en gaat ook eens buiten kijken. Ze is dus weer wat alerter op de buitenwereld. Leuk is dit om te zien.
De puppy's zijn allemaal weer goed in gewicht toegenomen. Het is ze ook aan te zien.

reu roodnest 2010

Zondag 5 september

Gyula en Nemo?reu oranje

reu roodverzameling

Heerlijk zit ik te genieten van de zon, terwijl ik met mijn laptop op schoot zit een dagboekstukje te schrijven. Wat een heerlijk weekend hebben we achter de rug! Als hoogtepunt was het dat vandaag Gyula haar baasje en haar vrouwtje op bezoek kwamen. Gyula was geweldig blij hen te zien. Ze had een hele gelukkige blik in haar ogen. Ze was erg opgewonden en wilde dolgraag haar kindjes laten zien. Tenminste zo vertalen wij haar gedrag.

reu oranjeteef geel

Natuurlijk vond mama Gyula het heel goed dat Rosa en Andy aan haar kindjes kwamen. Rosa, die sinds de bevalling de kuvaszbaby's niet meer had gezien, vond ze enorm gegroeid. En wat een prachtig pigment vond ze. Andy was even stil en aan zijn gezicht kon je zien dat hij dit geweldig vond.

nest 2010reu bruin

De puppy's werden een voor een opgetild en geknuffeld. Ook werden de jongens en de meisjes langs elkaar gehouden om het onderscheid te zien. Maar veel verschil is er momenteel niet. Teefje roze is de kleinste, maar erg opvallend is dat nog niet. Verder doen de puppy's niet veel onder voor elkaar. De gewichten, voor vijf dagen oud, zijn geweldig en daaruit blijkt dat Gyula een zeer goede melkbar heeft. Gyula is erg zorgzaam en zodra er eentje piept is zij erbij. Nee, we hoeven haar niets te leren. Haar instinct werkt super goed.

reu oranje

gezellig in de werpkistpoetsploeg

Tijdens het bezoek hadden Andy en Rosa zich heerlijk in de bak gesetteld. Andy lag op een gegeven moment lekker languit, met een kussen onder zijn hoofd, heerlijk met drie puppy's op zijn borst. Het was een prachtig gezicht. Peter en ik vonden het geweldig dat we konden laten zien dat wij overgelukkig zijn met dit nest. De puppy's zijn gewoon prachtig en Gyula is een prachthond, zowel in karakter als schoonheid. Inmiddels zijn ook al voor de eerste keer de nageltjes geknipt. Dit om te voorkomen dat de puppy's Gyula haar buik irriteren. Dit nagelknippen zal herhaaldelijk gedaan worden de komende tijd.

gezelligGyula zoekt nieuwe woning

We willen ook even van de gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken voor de vele smsjes, cadeautjes, telefoontjes en gastenboekberichtjes vanwege de geboorte van onze 8-ling. Het is overweldigend dat iedereen altijd zo met ons meeleeft.

samen met het vrouwtjeteef geel

Wat ook altijd hetzelfde is tijdens het hebben van een nest is de onregelmatigheid in eten. Het is altijd de puppy's en de grote honden eerst en dan komen wijzelf pas aan de beurt. Vaak is het avondeten dan ook op een laat tijdstip. Regelmatig wordt er een pizza of een frietje gehaald, omdat het voor koken te laat is of er geen zin meer voor is. Maar vandaag was het weer super. We hoefden zelf niet te koken en mochten heerlijk wat warm maken. Rosa had namelijk Roti (een Afrikaans gerecht) gemaakt en meegenomen. Heerlijk heeft het gesmaakt. Geweldig hè zulke mensen! 

teef wit & reu licht blauwteef roze

Dinsdag 7 september

Vandaag zijn onze puppy's 1 week oud en hebben we een aantal kopfoto's gemaakt van hen.
Hier een selektie.

De reuen:

reu witreu rood

reu bruinreu oranje

reu licht blauw

De teven:

teef witteef geel

teef roze

Vandaag hebben we een rustige en gezellige dag gehad. Sinds gisteren is mijn jongste zus te logeren. Zij heeft de puppy's nog nooit zo jong gezien bij ons. Omdat zij wat verder weg woont zien we elkaar niet zo vaak, maar daarom is haar bezoek des te fijn. Gyula moest haar wel even vertellen dat dit háár puppy's waren en zij die ook nu nog niet wilde afstaan. Mijn zus die ook goed met honden om kan gaan was niet zo onder de indruk hiervan en deed gewoon rustig. En met brokjes is Gyula goed te lijmen. Heerlijk hebben we in de werpkist gezeten. Mijn zus was ook erg onder de indruk van de kleintjes en vond ze prachtig. We hebben de kleintje samen gewogen en geknuffeld. Gyula is een heerlijke hond om te hebben en we verwonderen ons dat ze het allemaal zo goed doet. De achterwerkjes van de puppy's worden zo gepoetst dat zij onderhand rood uitslaan. Gyula krijg vier vlees maaltijden per dag. Vermengd met puppy-melk, gekookte eieren, pasta en nog verschillende andere dingen. Ze trekt nergens haar neus voor op en vindt echt alles lekker! Gelukkig maar!

rust!rust!

teef witteef roze (links) & reu oranje

Woensdag 8 september
Elke dag zijn er nieuwe kleine ontwikkelingen te zien bij de puppy's. Vandaag merken we dat ze veel meer uitelkaar gaan liggen. Ook zijn ze stukken krachtiger in hun lopen. Als Gyula een eindje bij hen vandaan gaat liggen proberen ze al zich op te heffen en te lopen. Een pril begin, maar het is er.

reu bruin

Ook gaan de oogleden al een beetje van elkaar. Door het zwarte oograndje, dat je steeds beter ziet, lijkt het alsof de ogen al open zijn. Er zijn weer verschillende leuke en zelfgemaakte felicitatiekaarten in de bus gevallen o.a. van Carlijn. Haar jongere broertje vond, na het zien van de puppy-foto's, dat de puppy's op mollen leken. Nou, toen heeft Carlijn hem zijn "puppy-smoeltje" laten zien toen hij nog jong was. Wat ook opvalt is dat Gyula steeds vaker en ook langer uit de werpkist gaat. Ze gaat dan op zoek naar een lekker rustig plekje waar ze dan heerlijk kan gaan slapen.

rustig plekjeGyula en the kidsvbnb reu oranje & teef wit

Donderdag 9 september
Vandaag zijn van de witte reu de oogjes open gegaan. Goed zien doet hij nog niet. Het is nog erg wazig wat hij ziet, maar dat zal de komende tijd veranderen natuurlijk. De puppedupkes blijven groeien. Heerlijk.

Gyula & de rode reulekker tutterende teven vbnb teef geel, teef wit en teef roze

Ook de enige, echte en allerliefste oma kwam vandaag voor het eerst de pupkes bewonderen. Peter zijn moeder kwam gezellig hier eten. Gyula was erg blij om haar te zien en vond het geweldig dat ze naar haar baby's kwam kijken. Ook bracht ze cadootjes mee van haar vakantie. Een mooi speeldoosje oa.. Dit gaan wij gebruiken als de puppy's gaan horen. Momenteel zitten de oortjes nog helemaal dicht. Wat ook wel erg makkelijk is voor ons. Zij gaan zo rond de 21e dag open. Nu kun je nog vanalles doen in de kamer. De kleintjes slapen toch door!

teef rozeteef geel

Maar als ze gaan horen kun je niet meer aan hun aandacht ontsnappen! Als zij over een tijdje bijgevoerd gaan worden dan spelen wij, bij elke maaltijd, eerst dit speeldoosje af. Dit gaan ze dan associëren met hun etenstijd.

Vrijdag 10 september
Van bijna alle puppy's zijn er wel één of twee oogjes open. Ze kijken nog wazig de wijde wereld in. Vaak knijpen ze hun ogen nog dicht. Zou dat misschien zijn omdat ik er met mijn neus bovenop hang??? Het is een prachtig gezicht die glazige blik van hen.

teef witreu oranje

Ze heffen zich al meer en meer op bij het voortbewegen. En doen alsof ze al een grote hond zijn is er ook al bij als ze zich willen krabben achter de oren. Het is zo'n schattig gezicht.
Vanmorgen heeft madam zich genesteld op de slaapzak die op de stretcher ligt. Van daaruit kan ze haar kinderen ook vanaf een hoogte overzien. Heerlijk lag ze te slapen. Sonde om haar eraf te doen!

Ellen op de stretcherwat zij mag mag ik ook

Zaterdag 11 september
Een bijzondere dag is het. Peter wordt vandaag 50 jaar. Ik had van vrienden te horen gekregen dat ik van vrijdag op zaterdagavond de poort open moest zetten. Wat zouden zij bekokstoven!! 's Morgens was het duidelijk. De hele tuin en voorgevel van het huis was versierd. Er hingen overal ballonnen en vlaggetjes met 50 erop. Ook stond er langs de voordeur een verkeersbord en een Abraham. Deze laatste leek best op Peter hoor!

50 jaar50 jaar

Gyula zag als eerste de vlaggetjes wapperen voor de raam en ja hoor daar moest tegen geblaft worden. Die hingen er immers eerst niet. Peter vond het prachtig en verrassend allemaal en was toch wel erg onder de indruk van de versieringen. Normaal zouden we op deze dag samen iets leuks gaan doen. Dat is onze traditie, maar nu we al 8 van zulke prachtige cadootjes hebben, hoefden we niet weg. Toen we aan de koffie met gebak zaten kwamen vrienden even ook een bakkie doen.  Gyula kent hen, dus dat was geen probleem. Terwijl we lekker met zijn vieren koffie aan het drinken waren klonk er opeens een luid "Lang zal hij leven enz." en het was gedaan met de rust. Een aantal vrienden hadden een super verrassing voor Peter in petto.

ijstaartijstaart

Allerlei lekkere dingen hadden zij bij zich. Er werd een heel ijsbuffet op tafel neergezet mét een chocoladefontein en allerlei lekkere dingen daarbij. Peter zegt altijd dat je hem voor ijs uit bed kunt halen, dus hadden ze dit buffet bedacht. Het zag er prachtig en lekker uit. Peter en ik hoefden ook niets te doen dat werd allemaal voor ons gedaan. Toen werd ook duidelijk wat zij 's nachts allemaal gedaan: ballonnen opgeblazen, slingers gehangen, Abraham geparkeerd, poort versierd enz. En van dat alles hadden wij helemaal niets gehoord.

reu witreu licht blauw

teef rozeteef geel

Zes Kuvaszen in huis die hun mond niet open hadden gedaan! Marja, Marc, Henny en John hadden ongelofelijk veel lol gehad. Nou, na het zien van de foto's kon ik me dat goed voorstellen. Het was allemaal erg gezellig. En dan heerlijk snoepen van ijstaarten en chocolade. Hmmmm. Het weer zat ook mee. Het was warm en we konden lekker buiten zitten. Gyula overviel het ook allemaal, maar ze heeft zich heel goed aangepast. Buiten de werpkist was ze erg lief. Ze kreeg ook lekkere koekjes van iedereen.

reu bruinnest 2010

Ondertussen was mijn jongste zus en zwager ook gearriveerd. Afgelopen maandag en dinsdag was mijn jongste zus hier te logeren. Ze vond de puppy's erg gegroeid in deze korte tijd. 

jongste zusjongste zus

Rond 6 uur is de hele ploeg vertrokken. Alles schoon achterlatend, want tussendoor hadden zij al het een en ander opgeruimd. Gyula was wel moe van al deze aandacht en actie, maar heeft zich erg lief gedragen. Ook de andere grote honden waren erg braaf geweest en ontzettend blij met al dit bezoek. We waren weer trots op onze viervoeters. Marjet, Marja en Marc, Henny en John en ma van der Meijden hartstikke bedankt voor alle cadootjes, bloemen en jullie aanwezigheid.

Paola en Peternest 2010

Ook mijn twee zussen willen wij bedanken voor hun onverwachte bezoek en dan niet te vergeten alle kaarten, telefoontjes, mailtjes en sms'jes die we gekregen hebben. Het was een onverwachte topdag!

 

Zondag 12 september

vlnr teef geel & teef rozeteef roze

Rosa en Andy zijn weer langs geweest vandaag. Trots waren ze hoe Gyula en haar kroost het doen. Gyula vond het weer geweldig om hen te zien. Nee, heimwee heeft Gyula niet nadat haar baasjes weg zijn. Ze voelt zich hier op haar gemak. Als ze maar bij haar kinderen kan zijn.

nest 2010reu bruin

vers hoopjeteef geel

Als eerste mocht vandaag Fényes bij haar dochter en puppy's komen kijken. Fényes die echt schijnzwanger is vond het super. Gyula hield het aardig in de gaten, maar vond het prima dat Fényes in de buurt lag. Toen Fényes een puppy bij haar kreeg straalde ze helemaal. Als een volleerde moeder, ze heeft tenslotte twee nestjes gehad, poetste ze meteen haar kleinkind. Die dacht ook nog even te kunnen tutteren bij oma. En oma liet het gewoon toe.

oma Fényesoma Fényes

samen

Maandag 13 september
Vandaag hebben de puppy's veel geslapen. Misschien een reactie op het drukke weekend. Hun eerste wormkuur (Drontal Pup) is ook een feit. Het roze vloeibare spulletje ging er met gemak in. Lekker vonden ze het niet, maar ja, het moet. Voordat de puppy's naar hun nieuwe baasjes gaan zullen ze nog drie maal een wormkuur krijgen.

teef rozerust

Dinsdag 14 september
Alweer twee weken oud zijn de acht kleintjes. Wat gaat dit toch hard! De nieuwe baasjes staan vol ongeduld te wachten totdat zij mogen komen kijken naar de puppy's. Alle nieuwe eigenaren leven heel erg mee. Regelmatig nemen ze contact op om te horen hoe het hier gaat met de kleintjes. Via de Webcam kunnen ze toch een klein beetje meegenieten van het spul en hun mama.

nest 2010nest 2010

De gewichten van vandaag: witte reu: 1410 gram, rode reu: 1450 gram, bruine reu: 1410 gram, oranje reu: 1580 gram, licht blauwe reu: 1300 gram, witte teef: 1360 gram, gele teef: 1720 gram, roze teef: 1280 gram.

De reuen:

reu witreu rood

reu bruinreu oranje

         reu licht blauw

De teven:

teef witteef geel

         teef roze

Woensdag 15 september

reu rood

Wat worden we toch heerlijk verwend! Normaal gaan we elke week bij Peter zijn moeder eten, maar vanwege de puppy's komt ze nu gezellig bij ons eten. En wat dan zo geweldig (lekker) is, is dat zij ook een heleboel eten meeneemt voor ons. Ze weet dat er van een maaltijd koken niet altijd iets terecht komt, dus heeft zij thuis het e.e.a. voor ons gekookt. Bakken vol met paella, lasagne, bruine bonenschotel, overheerlijke oma's heldere groentensoep en een grote zuurkoolschotel compleet met spek en (Hema) rookworst gaan hier de diepvries in. Nee, mensen, deze oma van de puppy's lenen wij niet uit! Bedankt ma dat je dit alles voor ons doet!

Kathleen & Wim

Het was vandaag ook een belangrijke dag voor één van de nieuwe puppy-mensen. Kathleen en Wim mochten voor het eerst de puppy's komen bewonderen. Toen zij binnenkwamen werden we super verwend met een zelfgemaakte taart. In België heet dit Petit Beurre en je kunt het heerlijk bij de koffie eten. Kathleen en Wim bedankt hiervoor. Gyula moest natuurlijk even laten weten dat zij er ook was, maar vond het goed dat Kathleen en Wim naar de puppy's gingen kijken. Zij mochten zelfs in de werpkist samen gaan zitten. Als Gyula maar geaaid wordt en op z'n tijd een beloninkje krijgt, vindt ze het prima. De puppy's moeten sociale honden worden en het wennen aan vreemden mensenhanden begint nu. Dus mochten Kathleen en Wim hen oppakken en heerlijk knuffelen. Er werden natuurlijk weer yoga oefeningen gedaan met de puppy's. Heerlijk ontspannen lagen ze op onze benen.

reu oranje

de 5 reuen vlnr oranje, bruin,wit,rood en licht blauwRust!

 
Donderdag 16 september

teef geelnest 2010

Gyula heeft veel geduld tegenwoordig. Eerst was het zo dat, als ze de werpkist in ging, dicht bij de puppy's ging liggen. Nu gaat ze de werpkist in en blijft dan staan en stoot heel voorzichtig met haar neus één voor één de puppy's aan, zodat ze allen wakker worden. Ze lopen al behoorlijk goed rond en hun stem klinkt ook al erg goed! Ze roepen heel hard tegen hun mama dat zij honger hebben, maar Gyula gaat eerst alle billetjes poetsen en poepjes opruimen. Dat kan een aantal minuten duren, dus genieten wij intussen van het jongens- en meisjeskoor.

reu bruin

Intussen hebben ook Bailey en Abbey de puppy's gezien. Bailey vindt het weer machtig interessant en Abbey is met hele andere dingen bezig. Vliegjes en spinnetjes vangen is nu haar hobby. Gyula houdt ze in de gaten en vindt het prima dat ze er zijn. Bailey gaat lekker op mijn stretcher liggen en kijkt vanuit deze hoogte de werpkist in.

nest 2010reu oranje en bruin

Het lijkt er ook op dat onze puppy's al iets gaan horen. Je ziet ze af en toe draaien met hun oortjes en dan kijken ze of ze zeggen willen "er is iets veranderd maar we weten niet wat". De test is natuurlijk het speeldoosje. Het speeldoosje wordt opgedraait en in de buurt van de werpkist gezet. En dan gewoon kijken hoe ze reageren. Doordat ze het geluid van het speeldoosje nog niet kennen gaan ze zelf ook meehuilen.

klik hier voor film Het speeldoosje

Vrijdag 17 september

nest 2010reu oranje voorop en reu licht blauw

Een lekker ontspannen en rustig dagje hebben we gehad. Het was best lekker weer en het zonnetje scheen ook vaak. Ik heb lekker buiten koffie gedronken met gebak. De grote honden liepen heerlijk buiten en hadden vanalles te doen. Lumikki en Fényes zijn schijnzwanger en kwamen af en toe onder de struiken vandaan met zwarte poten. Dus was er weer ergens gegraven.

reu bruinnest 2010

Gyula is erg ontspannen en gaat ook weer mee wandelen met de andere honden. Zo kan ze ook even haar benen strekken. Het zijn geen hele lange wandelingen die ik met haar doe, maar fijn vindt ze dit zeker wel. Ook de puppy's waren vandaag erg relaxed.

teef wit gaat omrollenen om!

Ze zijn vandaag ook eens lekker buiten de werpkist geweest. Natuurlijk in het bijzijn van moeder Gyula. Het drinken bij mama op het vetbed gaf geen problemen, maar toen zij daar vanaf liepen was dit eerst wat onwennig. Een beetje koud aan de voeten, maar na enkele minuten liepen de puppy's alle kanten uit.

nest 2010 1e keer buiten de werpkist teef roze

Zaterdag 18 september

teef wit

Ik mocht vandaag weer over de grens! Het zoontje van mijn petekind werd alweer 1 jaar oud, dus daar moesten we bijzijn. Natuurlijk hadden we weer hele goede oppas geregeld voor die twee uurtjes dat Peter en ik weg zouden zijn. Onderweg waren er in die twee en een halve week een aantal dingen veranderd. Stoplichten die er eerst niet waren en een nieuwe geasfalteerde weg waren twee veranderingen die ik nog niet meegemaakt heb.
De leuke tijd met de puppy's en alles wat daaromheen zit willen we voor geen minuut missen, maar soms moet je er even uit.
Heerlijk was het dat ik niets hoefde te bedenken voor het avondeten, want Leonberger-vrienden van ons namen ook weer een hele maaltijd voor ons mee. Bedankt Els en Adri! Het smaakte naar meer!

nest 2010reu rood

reu licht blauwnest 2010

Ook John, de eigenaar van Gszivány, kwam met Jeffrey even op bezoek. Het was erg gezellig en Gyula vond het weer allemaal okay. Natuurlijk laat ze steeds even weten dat de puppy's van haar zijn, maar eigenlijk vindt ze het ook belangrijk dat zij geaaid wordt en niet alleen de puppy's. De kleintjes krijgen al tandjes. Weer een stap verder in ontwikkeling.

Jeffrey en teef rozeJohn

Wat verder ook leuk is dat de webcam het zo goed doet. Dit in tegenstelling tot de vorige keer (nest 2008) toen was het echt diep triest. En omdat de webcam zo goed draait staat hij vaak de hele avond aan. Er is nog wel niet zo veel actie te zien, ze slapen de meeste tijd, maar dat komt nog wel als ze wat ouder zijn.

reu rood reu bruin

Zondag 19 september

klik hier voor film Lekker in de werpkist

Ellen en de gele teefGyula in rust

Onze trouwdag vandaag. Toch wel weer gedenkwaardig vinden wij. Maar de visite die we vandaag kregen kwam niet voor ons, maar natuurlijk voor de puppy's en de grote boeven.

SabineSharonne

Eerst kwamen Sabine en Sharonne met hun ouders. Zij zijn geweldige honden- en dierenliefhebbers en zijn altijd geïnteresseerd in onze honden. Dus was het tijd voor hen om te komen puppysnuiven. Ze waren erg enthousiast en hadden een hele emmer kluifjes voor Gyula en haar familie bij zich. Super bedankt!

lekkers

Bijna tegelijkertijd kwam er een stel dat zich aan het oriënteren is om een kuvasz te nemen. Via de mail hadden wij al lang contact en nu was het dan tijd voor een oriënterend gesprek. Het zijn ontzettend leuke en enthousiaste mensen die zeker kuvaszwaardig zijn. Maar we hebben hen natuurlijk verteld dat je voor een pup opvoeden tijd moet maken en daar was tot nu toe nog geen sprake van. Ja, iedereen is hier altijd welkom en dat vrijblijvend.
Het is geweldig leuk om nieuwe geïnteresseerden te leren kennen. Vaak komen hier mensen kijken naar het ras en dat is alleen maar goed. Bezint eer ge begint is ook van toepassing bij de aanschaf van een kuvasz. Dit stel was bij het zien van onze vijf volwassen helemaal enthousiast. Die vijf van ons óók over hen. Ze sprongen zoals altijd in het rond en waren hartstikke blij. Het lijkt dan net alsof ze nooit iemand zien. Ze zijn ontzettend enthousiast naar mensen die hier op bezoek komen. Soms vergeet je even dat het kuvaszen zijn die ook gereserveerd kunnen zijn. Ook wilde deze mensen de slaapplaatsen van de honden zien. We konden ook nu weer uitleggen waarom wij gebruik maken van een bench voor de honden. De deurtjes staan natuurlijk nu altijd open en de honden kunnen in en uitlopen. Maar ook hebben we uitgelegd waarom het voor een jonge pup of jonge hond zo ideaal is.

reu roodvoetjes reu rood en moeder Gyula

De puppy's zijn vandaag dus weer heerlijk geknuffeld en sliepen gewoon door op de schoot van diegene die hen vast had. Gyula lag af en toe in de werpkist of naast de werpkist. Keurig alles in het oog te houden zoals het een goede moeder betaamd.

Dinsdag 21 september

teef geelteef roze en reu licht blauw

nest 2010teef geel

Drie weken oud zijn die kleine hondenbaby's vandaag alweer! Tjeetje het gaat allemaal veel te snel. Ze zijn zo leuk die kleine kids. Elke dag gebeuren er nieuwe dingen die de dag ervoor nog niet aan de orde waren. Ook elke dag verschoon ik de werpkist. De dekentjes gaan in de was en er gaan nieuwe kranten op de bodem. Er wordt namelijk al behoorlijk geplast en de werpkist staat in de kamer, dus hygiëne is geboden vinden wij.

Gyulareu wit

Als ik de werpkist verschoon leg ik Gyula op een vachtje buiten de werpkist en de kids kunnen dan bij haar lekker gaan drinken. In die tijd kan ik de boel verschonen. Als ze genoeg gedronken hebben bij mama dan gaan ze sinds gisteren ook op ontdekkingsreis door de kamer.

teef witteef geel

Ze vinden het zo spannend. Dat zie je aan hun houding. Maar vandaag gaan ze alweer wat makkelijker op zoek. Ze spelen ook al echt met elkaar. Nog allemaal in vertraagde houding, maar het spel is daar.

spelspel

spelspel

De consequentie van de puppy's buiten hun slaapplaats te laten rondscharrelen is dat zij, als ze weer in de werpkist moeten, ook weer proberen om over de plankjes te komen. Ze trekken zich zo op dat ze er bijna overheen vallen. Dus nog maar weer een plankje er bovenop. Als we bij de puppy's zitten kunnen ze je ook al heel doordringend aankijken met die zwarte oogjes. Graag willen ze dan geknuffeld worden.

ik wil uit de bakWij willen uit de bak

teef witreu wit

Wat ook geweldig is is dat onze Fényes super oma kan zijn. Ze geeft nu ook melk en ze mag gedurende de dag lekker even bij de kleintjes liggen.

Fényes als fiep-omaFényes als fiep-oma

Die drinken dan ook bij haar. Ze vindt dit geweldig en haar ogen stralen helemaal. Dit gebeuren hadden we ook met ons nest 2002. Egyik, de moeder van Fényes, had toen 12 puppy's en zodoende hadden we haar moeder, onze Cifra, ingeschakeld om ook als fiepoma te fungeren. Onze honden zijn meestal samen loops en dat wil zeggen dat, als er een nest is, er ook altijd wel een teef schijnzwanger is. Daar hebben we toen dus ook gebruik van gemaakt en Cifra was toen ook de gelukkigste oma van de wereld. Zo ook Fényes nu. De hoofdzaak is natuurlijk dat de puppy's bij Gyula drinken, maar als ze daar genoeg hebben gehad gaan ze naar oma Fényes om nog even na te tutteren. Fényes hoefde niet te wennen. Die wist gewoon weer wat te doen. Gewoon zoals elke oma dat weet!

reu licht blauwreu rood

De tandjes van de puppy's komen al goed door. Kleine naaldjes zijn het die super scherp zijn. De nageltjes zijn vandaag ook weer geknipt, zodat ze de huid van Gyula niet kunnen beschadigen, want dat is geen prettig gevoel voor een hondenmama. Ook worden de puppy's al regelmatig geborsteld. De puppy's komen dus veel in onze handen. Dit is alleen maar goed natuurlijk. Het moeten zelfbewuste honden worden die overal aan gewend zijn. Alhoewel iedere pup een eigen karakter heeft met het daarbij behorende gedrag kunnen wij als fokker veel doen om ze een goede basis mee te geven.

De gewichten van vandaag: witte reu: 2070 gram, rode reu: 1960 gram, bruine reu: 2170 gram, oranje reu: 2060 gram, licht blauwe reu: 2080 gram, witte teef: 1960 gram, gele teef: 2360 gram, roze teef: 1930 gram.

De reuen:

reu witreu rood

reu bruinreu oranje

reu licht blauw

De teven:

teef witteef geel

teef roze

Woensdag 22 september

de buurtjesde buurtjes

Een dag vol bezoek was het. Vanmiddag kwamen de buren op bezoek. Zij hebben zelf drie honden en zijn ook altijd geïnteresseerd als wij een nestje hebben. Dochter Tamara en vriendin Annelien kwamen mee en hebben heerlijk met een puppy op schoot gezeten.

de neusde bekhet oogde poot

Later in de middag kwamen Dieter en Marianne op bezoek. Zij krijgen een teefje van dit nestje en zagen de puppy's voor het eerst. Via de Webcam hadden ze al steeds gekeken hoe de puppy's groeiende, maar toen zij de kleintjes zagen zeiden ze dat ze in het echt toch wel veel mooier en leuker waren! Aan het begin van hun bezoek werd Peter nog verrast met een heuse Abraham. De armen en benen waren gemaakt van lange sokken met tennisballen daarin. Natuurlijk zijn de tennisballen leuk voor de puppy's als zij wat groter zijn. Maar ook onze volwassen honden zijn gek op een tennisbal in een sok. Dus deze lange sokken waren geweldig.

abrahammarianneDieter

klik hier voor film Het spel met de lange sok

Ook was er allerlei snoepgoed aanwezig in het hoofd en in de buik van Abraham zaten een flink aantal pakken koffie. Iets dat we goed kunnen gebruiken. Verder kwam er een meter lang krentenbrood uit de auto. Dit is een "Krentenwegge". Het is een oud gebruik dat men dit kado geeft als er een kind geboren is in de omgeving van Deventer.

je weet wel katernest 2010

Ook kreeg ik een kussensloop van Jan, Jans en de kinderen waar ik fan van ben. En een te gek fotolijstje met de Je-weet-wel-kater erop. Dus dit was weer heel veel verwennerij vonden wij.

Kathleen en Gyulareu wit

Peter had zijn moeder vandaag weer opgehaald en zij had een overheerlijke zuurkoolschotel gemaakt, zodat wij niet hoefden te koken. We hebben er samen met het bezoek lekker van gesmuld. Ook heel bijzonder was dat een vriendin van ons een prachtige Kuvasztaart gebakken had.

de taartnest 2010

Peter had hem na het werk even opgehaald. Het was een kunstwerk. Ze had erg haar best gedaan om de kuvaszafbeelding zo goed mogelijk te maken. Eigenlijk was het jammer om hem aan te snijden, maar we hebben dit toch maar gedaan! Hij was heerlijk.
's Avonds kwamen Kathleen en Wim op bezoek. Ook zij waren verwonderd dat de puppy's in een week zo gegroeid waren. Van hen kregen we een lekkere en zeer grote doos koekjes.

gezelligreu bruin

We hebben gezellig met zijn allen in de werpkist gezeten. Rosa belde nog, omdat zij op de Webcam allemaal vreemde benen zag, en eens wilde weten wie dat allemaal waren! Jammer genoeg kunnen Rosa en Andy niet zo vaak hier zijn als zij zouden willen, maar nauwgezet volgen zij dagelijks alles via de Webcam en telefoon. En tussendoor wordt er ook nog gemaild over het een en ander. Maar het neemt niet weg dat zij toch wel wat missen, bijvoorbeeld alle taarten en andere lekkernijen die we kado krijgen.

Egyikreu oranje

Vrijdag 24 september

teef wit

Vrienden van ons kwamen 's middags op visite. Zij waren een dagje vrij en hadden ons beloofd eens naar de puppy's te komen kijken. Voor de honden hadden ze lekkere pensstaafjes meegenomen en voor ons een prachtige bos bloemen. Mijn favoriete notabene! Voor het volgende bezoek kwam hebben we samen met Ciska en Ton nog een fijne wandeling gemaakt met alle honden.

nest 2010nest2010reu rood

 
Adrienne en Jan Klaver (kuvaszkennel Magasztos) kwamen vandaag ook op bezoek. Een dikke tegenvaller was dat ze één file hadden: van hun voordeur tot de onze! Het gevolg was dat ze 4 uur en een kwartier in de auto gezeten hadden. Gaar kwamen ze hier aan. Hun overbuurjongen Frank was ook van de partij. Adrienne had een heerlijke andijviestamppot en een rabarbertoetje meegenomen.

Jan met gele teefAdrienne

Het lijkt onderhand wel of wij zelf niets meer hoeven te doen voor ons avondeten! Iedereen komt met zoveel lekkers aan. Echt geweldig vinden we dit. Zo hebben wij meer tijd om ons met de puppy's en de grote honden bezig te houden.  Bijzonder dankbaar zijn we dat we dit allemaal meemaken. Iedereen doet het uit eigen beweging en we genieten daar enorm van. Natuurlijk zijn ook de mensen die gewoon even op bezoek komen even welkom.

reu roodreu licht blauw

Vandaag hebben de puppy's voor de tweede keer vlees gehad. Gisteren was het allemaal nieuw voor ze en waren ze niet zo hebberig. Maar vandaag was het niet meer vreemd. Dit hadden ze al eens eerder gehad. En dat was te zien. Wat een schrokoppen.
Verder is er nieuw speelgoed in de bak gekomen. Allerlei leuke speeltjes waarvan sommige ook nog geluid geven als de puppy's ze aanraken.

vleesjespeelgoed

Dinsdag 28 september

nest 2010

nest 2010teef wit

Vier weken oud zijn de kleine minihondjes vandaag. Er was de afgelopen dagen weer veel bezoek. Vandaag een 10-tal personen. Druk, maar erg gezellig. Iedereen is enthousiast over de puppy's en wij zijn alleen maar trots. Er worden dus veel potten koffie gezet en ook komt er regelmatig taart in beeld. Zo houden we ons suikergehalte op peil.

reu roodreu rood

Gyula in rustbezoek

De nageltjes moeten we bijhouden met knippen, want anders halen ze Gyula haar buik open bij het drinken. Meestal gebeurd dit drinken zittend op hun kontje en hangen ze een beetje te bungelen aan haar buik. Gyula zelf vindt dit wel gemakkelijk volgens ons. Ook worden de lange wimpertjes boven de ogen wat ingekort. Ze krullen soms naar binnen en dan kan het oogje geïrriteerd raken. Zo blijven we bezig met die 8 kabouters. Ze stoeien al leuk met elkaar.

reu witreu  licht blauw

Vlees !en dan bij moeders

Ze krijgen twee maal per dag Carnibest Natuurvoeding. Super goed vlees is dit en ze eten het heel graag. Ik maak het eten in een aparte ruimte klaar, want zodra ze de geur in hun neus hebben van dit vlees, beginnen ze in koor te zingen. En dat gaat dan uit volle borst!

reu oranje

nest 2010teef roze

De gewichten van vandaag: witte reu: 3030 gram, rode reu: 2920 gram, bruine reu: 3050 gram, oranje reu: 3020 gram, licht blauwe reu: 2910 gram, witte teef: 3020 gram, gele teef: 3400 gram, roze teef: 2750 gram.

reu bruin

Vrijdag 1 oktober
Doordat we het erg druk hebben schiet het dagboek bijhouden er soms bij in, maar we doen ons best om er aan te denken. We weten dat veel mensen dit nestje op de voet volgen en 's avonds met de cola en een zak chips voor de webcam zitten. Dat is geweldig om te horen, want daar doen we dit allemaal voor. De belangstelling voor de puppy's is dan ook groot en dat merken we. Als de telefoon gaat zijn dat geen korte gesprekken. Verschillende puppy-mensen wonen op afstand en willen wel dagelijks weten hoe het er hier aan toe gaat. Maar ook veel vrienden zijn belangstellend.  We kunnen ons niet meer wensen met zulke fijne mensen om ons heen.  

nieuwe speeltjesnieuwe speeltjes

De puppy's krijgen nu drie maal per dag Carnibest Natuurvoeding. En natuurlijk geeft dit meer werk. Ook vanwege dat ze zich nu meer gaan ontlasten en de puppy's in de woonkamer slapen en wonen. Er wordt veel gepoetst en regelmatig gaan alles pluche beesten en plastic speeltjes ook in de was. Er liggen momenteel speeltjes die geluid maken. Als ze bij één speeltje op de grote toetsen gaan staan komen daar dierengeluiden uit. In eerste instantie gingen ze piepen toen ze die geluiden hoorden, maar nu worden ze daar ook niet meer warm of koud van. Dus gaan deze speeltjes regelmatig omgeruild worden voor andere. Ook wordt er elke dag gestofzuigd, dus dat geluid kennen ze ook al.

reu licht blauwHimez

Het zijn nu al echt hondjes aan het worden. Kleine propjes vinden wij. Met hun dikke schommelkontjes komen ze al kwispelstaartend op ons af als ze ons horen of hun moeder. Ze spelen echt met elkaar en dan merken we dat het zachte karaktertjes zijn. Zodra de één de ander pijn doet stoppen ze. Ook hebben ze al ontdekt dat ze de kranten, die in de werpkist liggen, kunnen verscheuren. Ze trekken het kleed eraf dat erop ligt en dan begint het scheurspelletje.

Janospoetsploeg

Ook op Gyula kunnen we alleen maar trots zijn. Ze voed de puppy's uitstekend en ook de verzorging laat niets te wensen over. Tegen alle bezoekers is ze vriendelijk en blij als ze die ziet. Ze wil er altijd bij zijn, want ze weet dat er meestal ook wat voor haar bij is als er mensen binnenkomen, want eten is nog steeds haar grootste hobby!

lekker stoeien

Oma Fényes komt ook regelmatig bij de kleintjes liggen. Ze geniet daar zo van. Ook zij begint ze al een beetje op te voeden, zoals mama Gyula dat ook al doet. Als Gyula iets niet wil gromt ze zachtjes tegen de puppy's.  Zodoende maakt ze de desbetreffende pup duidelijk waar haar grens ligt. Een begin van de natuurlijke opvoeding.

nest 2010staande receptie

mama is liefmama is lief

De nieuwe puppy-mensen die er vandaag waren waren zeer verbaasd hoe hard de hondjes groeien. Ook werden we weer verwend met lekkers voor onszelf én voor de baby's.

reu licht blauw

Peter en ik beginnen het slaaptekort toch wel te voelen. Maar ja, het is ook zo fijn om andere mensen onze mooie puppy's te laten zien. We zijn dan ook apetrots als we zoveel complimenten krijgen.

Zaterdag 2 oktober
Een grote ploeg kinderen kwam de kids vandaag bewonderen. 9 pupillen en hun begeleiders kwamen puppy-knuffelen. En ook onze poezen Bailey en Abbey werden geknuffeld. Het was een drukte en het huis was vol. Iedereen kon zien hoe de puppy's heerlijk aan het spelen waren. Van de kinderen hebben de puppy's leuke speeltjes gekregen.

Vandaag zagen we ook dat Gyula nu echt aan de opvoeding begint van de pups. Je kent dat wel: "mama zegt nee" en dan toch doen. En dan laat Gyula zien wat conseqent opvoeden is. Nee is Nee!

mama zegt neeNee is Nee!

en dan aflikken

Ook kwamen er wederom puppy-mensen de kleintjes weer gadeslaan. De grote honden waren zo gek als een deur. Ze sprongen in het rond en tegen de mensen aan. Die grote zijn niet gek. Iedere keer als er iemand komt brengen die lekkere kluiven mee of andere dingen voor hen. Ze zijn dan door het dolle heen. Drukker dan anders, maar geef ze eens ongelijk! Ze moeten toch wel iets aan aandacht van Peter en mij inleveren. Dus mogen ze iets meer van ons in deze tijd.

Een stel nieuwe eigenaren hadden een volledige maaltijd meegenomen voor ons, want wij zouden toch wel nergens tijd voor hebben. En ja, dat is wel een beetje zo. Het eten schiet er vaak bij in of het tijdstip van eten is erg laat. Zij hadden een hele dag in de keuken gestaan voordat ze naar hier kwamen met al dat lekkers. De speciale lasagna en marmerkuche was super! De kaastaart niet te versmaden. Sandra bedankt hè!  

Zondag 3 oktober
De eigenaren van Noa, een kind van onze János, kwamen vandaag langs. Een tas vol leuke speeltjes én een heerlijke vruchtenvla hadden ze meegenomen. Uren hebben ze met een pup op schoot gezeten en die vonden dat helemaal niet erg!

Britwaar is de rest?op een rij

Later kwam onze pleegdochter Evelyne met haar nichtje Brit ook nog langs. Brit (7 jaar) had ook een tas vol ingepakte cadootjes bij haar. Ze had haar best gedaan om die zo mooi mogelijk in te pakken. Nou, dat was gelukt hoor! 

nest 2010het gekregen speelgoed

nest 2010Brit

De nieuwe speeltjes bevatten een piepje dat de kleintjes nog niet kenden. Weer iets nieuws voor hen om aan te wennen. Moe maar voldaan kijken we terug op een hele drukke week. Veel verassingen en lieve mensen over de vloer. Waar hebben we dit aan verdiend denken we wel eens! Wij vinden het geweldig allemaal en waarderen dit en genieten er enorm van.

etenstijdetenstijd

Dinsdag 5 oktober
Vijf weken oud zijn de pups alweer. Een zonnige 5 oktober is het vandaag. Zo mag het weer wel even blijven nog. De puppy's spelen veel met elkaar en met de speeltjes. Elkaar poetsen is ook een favouriete bezigheid. En achter elkaar aan rennen lukt hen ook al. Het zijn net kleine speelgoed-ijsbeertjes die je opwindt. Het is een koddig gezicht. We hebben weer heel geduldig weekfoto's van elke pup gemaakt. Omdat het zulk lekker weer was hebben we dit buiten gedaan. Ze zijn nog niet buiten geweest en dat merkte je. Dát was nieuw en een beetje eng. De staartjes een beetje gedrukt, maar dat zal in een paar dagen veranderen als ze naar buiten gaan. Snel passen de kleintjes zich steeds aan, dus dat zal ook wel weer meevallen.

De gewichten van vandaag: witte reu: 3900 gram, rode reu: 3910 gram, bruine reu: 4080 gram, oranje reu: 3780 gram, licht blauwe reu: 3700 gram, witte teef: 4100 gram, gele teef: 4240 gram, roze teef: 3530 gram.

De reuen:

reu witreu wit

reu roodreu rood

reu bruinreu bruin

reu oranjereu oranje

reu licht blauwreu licht blauw

De teven:

teef witteef wit

teef geelteef geel

teef rozeteef roze

 

Zondag 10 oktober

teef geel

teef geelnest 2010

klik hier voor film Spelen

Sinds afgelopen dinsdag waren de dagen weer veel tekort. 's Morgens staan Peter en ik om zes uur op en gaan we de kleintjes eten geven. Gyula kan kiezen of zij bij de puppy's wil liggen of niet. Maar we merken dat zij regelmatig 's nachts nog even de ruimte gaat inspecteren en zodoende vinden we 's morgens weinig of geen poepjes. Een opgeruimde mama dus. Het Carnibest vlees gaat erin als koek en binnen een halve minuut zijn de bakjes helemaal leeg. Het lijken wel hongerige beren.

Heather en haar familiede buurtjes

Afgelopen woensdag kwam Heather en haar familie ons bezoeken. Heather is zeer geïnteresseerd in de kuvasz en wilde haar ouders, die uit Canada over zijn, wel eens die grote en kleine witte laten zien. 's Avonds kwamen de buren ook nog even met de kinderen kijken naar de steeds groter wordende mini-hondjes.
Ook op de verdere avonden afgelopen week was er bezoek. Het was een drukke tijd de afgelopen dagen.

nest 2010nest 2010nest 2010

en lekker slapen..nest 2010

De leefwereld van de puppy's is weer uitgebreid. Ze zijn overdag in de serre en kunnen dan ook naar buiten. In de werpkist waren andere dieren aanwezig. Daar had je helemaal geen last van.
We hebben afgelopen week erg mooi weer gehad en dat was fijn voor ze. Maar ook voor ons. Het speelhuisje staat weer op het terras en ook liggen ze regelmatig samen te slapen in de bench, die in de serre staat. Een speeltje dat daarin hangt is favoriet. Dat duurde niet zo lang, want na een dag was het er al afgetrokken.

nest 2010

Dat ze deze bench niet vreemd vinden is prettig. Want menig puppy gaat bij de nieuwe eigenaar in de bench. En wij doen er alles aan om ze daaraan te laten wennen.

lekker speleneen nieuw speeltje: de kroko

de stofzuigergrote zwarte hond

Maar ze lijken wel nergens bang voor te zijn. We hebben een grote zwarte pluche hond die we bij hen hebben geïntroduceerd, maar de reactie was erg matig. We dachten ze zullen hiervan wel schrikken. Niet dus! De stofzuiger hebben we ook al op de laagste stand aangezet en ook daar kwamen ze niet van onder de indruk. Na een 10-tal minuten draaien heb ik hem weer afgezet. Komende week wordt de geluids cd weer opgezet, zodat ze op die manier bekend raken met allerlei geluiden zoals kerkklokken, toeterende auto's, gillende kinderen en nog tal van geluiden.  

nest 2010nest 2010

boos ?nest 2010

actie!

Oma Fényes komt regelmatig alles controleren en soms mogen ze wat tutteren bij haar. Poetsen doet Fényes de kleintjes ook en dat met veel overgave. Ze is een echte goede oma die om haar kleinkinderen   Sommige bezoekers gaan heerlijk liggen in de werpkist, want 's avonds gaan ze gewoon weer de woonkamer in en als er dan bezoek is vallen die als een blok voor de puppy's. Die vinden dat maar gezellig en kwispelen hun kleine staartjes er bijna af. Of ze slapen heerlijk door, terwijl er een menselijke bodembedekker naast hen ligt.

klik hier voor film Spelen met Fenyes en Himez

oma Fényesoma Fényesoma Fényes

menselijke bodembedekker!in de werpkist

Het afgelopen weekend waren de puppy's overdag de hele tijd buiten op het terras. Dit kon mede door het prachtige weer.

nest 2010ik zei toch NEEE.

lekker smoetzig neusje

waar is mijn bril.. Oh op mijn neus


Rosa kon het hele weekend blijven, zo kon ze ook een's meemaken hoe het er hier s'morgens aan toe gaat voordat er bezoek komt.
Het lijkt wel of Sinterklaas hier regelmatig langs komt. Het lijkt wel of er elke dag een lading cadootjes en kluiven binnen komt. Het kan niet op! Gekke piepspeeltjes, balletjes, knuffelbeesten, en overal zijn ze gek op.

klik hier voor film Buiten eten

nest 2010Total loss

kadootjes 1kadootjes 2en van mij..

meer kadootjesalweer een kadootje

en weer een kadootje

Juci, het kleine roze meisje, kon het op een gegeven moment niet meer aanzien dat de tas van Wela er zaterdag zomaar stond en dook gelijk in die grote plastic tas. Er kwamen allerlei mooi ingepakte cadootjes uit en later mocht zij één ervan alvast hebben.

Rosa, Gyula en de rode reuvakantie foto?

nest 2010rusten onder de tafel

nest 2010broederliefde reu blauw en oranje

 

Zondag 17 oktober

klik hier voor film Spelen

Een koude dag en een koude week is het geweest. 's Avonds en 's morgens is het erg vochtig en koud, maar de puppy's hebben daar helemaal geen last van. Die hebben lekkere dikke vachtjes en spelen zowel binnen als buiten.

buiten spelen

het speelhuisjehet speel paradijshet speel paradijs

klik hier voor film De verbouwing

't einde

We hebben buiten een heel speelparadijs neergezet. Twee tenten verbonden met elkaar door middel van tunnels. De bedoeling was dat er in de tenten gespeelt werd en dat er door de tunneltjes gelopen werd, maar de puppy's hadden het anders gedacht. Gewoon als springkussen erop jumpen en zodoende de boel plat walsen. De nieuwbouw woning werd nagenoeg meteen gesloopt. Een schitterend gezicht overigens.

 

het speel paradijsin de tunnel

Ze slapen 's nachts nog in de woonkamer. Gyula ligt ook in de buurt en houdt nog steeds alles goed schoon, zodat als we 's morgens opkomen er alleen maar plasjes liggen.

spelen in de serrespelen in de serre

Overdag vermaken ze zich in de serre. Er liggen lekkere fleece-dekens en er staan manden waar ze in kunnen gaan liggen. Maar favoriet is de schelp en de bench. Normaal deden we in die schelp water, maar daar is het nu geen temperatuur voor. De bench is al vanaf het begin in trek. Er staat een poezenmandje in en dat vinden ze allemaal geweldig om in te liggen. Eigenlijk is daarin maar plaats voor één maar met een beetje heen-en-weren kunnen er toch twee pups in! Sowieso liggen ze vaak bij elkaar op een hoopje.

slapen in de benchde schelp

klik hier voor film Spelen met Himez

Dat contact-liggen doet een volwassen hond later ook. Je merkt dit doordat hij/zij een poot op je schoen legt, terwijl je ergens zit of dat ze gewoon tegen je benen gaan liggen. Zo kunnen ze in de gaten houden wanneer de baas beweegt en er actie wordt ondernomen. Onlangs sprak ik iemand en die vond de poot van zijn hond op zijn schoen een dominantie-gebaar en vond dat niet leuk. Zoveel verkeerde interpretaties van hondengedrag zijn er. Daarom pleiten wij voor het feit dat het erg belangrijk is, dat mensen die een Kuvasz in huis nemen zich ook gaan verdiepen in hondengedrag. Kennis van hondengedrag kan men opdoen door veel hierover te lezen of naar een Martin Gaus hondenschool te gaan. Daar krijgt men veel theorie en wordt het een en ander duidelijk gemaakt door middel van video en foto's, maar ook praktijkvoorbeelden die in de mensenwereld voorkomen komen aan de orde.

borstel beurt

Natuurlijk zijn er deze week weer heel veel potten koffie gezet, want elke dag was er bezoek. Allemaal mensen met goede zin natuurlijk, want puppy's kijken is leuk. De nieuwe puppy-mensen verbazen zich hoe hard zo'n pup nu groeit. De puppy's eten ook als hongerige wolven.

in de tunnel

De puppy's krijgen nu nog steeds Carnibest puppy Natuurvoer (www.carnibest.nl) en ook Delcon puppybrokjes (www.delconpetfood.be) gaan erin als koek. Delcon is een Belgisch hondenvoer dat wij al jaren geven aan onze honden. Zowel Carnibest Natuurvoer als Delcon hondenvoer is te koop in België als ook in Nederland. Maar ze krijgen ook hard gekookte eieren en pasta. Goed eten is een must voor de puppy's.
Elke dag worden de kleintjes geborsteld. Dit altijd op de tijd dat ze wat slaperig zijn. Dat werkt het makkelijkste. Als ze wakker zijn en we gaan ze dan borstelen dan hebben we altijd een speeltje bij de hand. Als ze dan in onze handen bijten bieden we ze dit aan. Zo proberen we te voorkomen dat ze het in de handen bijten als gewoon gaan zien.

reu bruin

Ook worden af en toe de oogjes schoongemaakt, zodat ze ook daar aan wennen. De nagels hoeven nu niet meer geknipt te worden, omdat ze veel op stenen lopen. Zo slijten ze natuurlijk af. Bij de teefjes wordt ook het achterkantje schoongehouden. Zij plassen laag op de grond en er blijft vaak wat urine achter in de vachtjes op die plaats. Als je dat dan niet schoon maakt gaat het ontsteken en dat willen we natuurlijk niet. Oma Fényes poetst de drie dametjes heel goed en zodoende hoeven wij daar niet zoveel aan te doen. Maar ook de mannen ontkomen niet aan een poetsbeurt van oma.

knuffelen

De karaktertjes worden steeds meer duidelijker en het in gedachten plaatsen van de puppy's is al iets waar wij mee bezig zijn. De puppy-mensen mogen natuurlijk hun voorkeur uitspreken over de puppy die hen het meest aanspreekt. Die voorkeur wordt dan ook meegenomen. Ook de belangrijke puppy-test zal een belangrijke rol spelen bij het plaatsen van de puppy's. De uiteindelijke keuze zal toch in overleg gedaan worden.
De puppytest wordt dinsdag (19 oktober) gedaan. Dan zijn de puppy's precies 7 weken oud. De testers geven een, voor ons, waardevol oordeel over alle 8 puppy's. Hopelijk is de uitslag een bevestiging van hoe wij over de karaktertjes denken.

teef rozebuiten eten

Inmiddels hebben alle volwassen honden kennis gemaakt met de puppy's. Himez vindt het erg spannend en vindt het ook leuk om de grote zus uit te hangen. Opa János vond het wel gezellig zolang hij maar een kaasje tussendoor kreeg als hij bij de puppy's was, maar eigenlijk hoeft het voor hem niet zo. Ze sliepen allemaal en dan vind hij het niet zo erg, maar toen ze wakker werden had hij zoiets van "wegwezen". Ook de katten Bailey en Abbey zijn nieuwsgierig. Abbey is wat voorzichtig met die kleine witte monstertjes. Bailey loopt heel koel er tussendoor, maar laat zeker even weten als de witjes te fel zijn. Een zachte tik en weglopen is alles wat hij dan doet.

BaileyBailey

 

Vrijdag 22 oktober

opa Jánosopa János en oma Fényes

Himezoma Fényes met Józsa (tg)

eten !!honger !!

De afgelopen week is er weer heel veel gebeurd. De puppytest, bezoek uit Engeland, de puppy-enting en de chipcontrole, maar ook een bezoekje aan het winkelcentrum stond op het programma en is achter de rug. Opa János en oma Fényes zijn ook eens wezen kijken bij de pups terwijl deze in de serre aan het spelen waren. Ook Himez vind het leuk om te komen spelen. Er is ook een nieuw speeltje geintroduceerd. De jerrykan met touwtje.

de jerrykande jerrykan

puppy testpuppy testpuppy test

De puppy-test was weer heel interessant om mee te maken. Deze karaktertest wordt altijd op de leeftijd van 7 weken gedaan. Echte verrassingen waren er niet. Wel zie je dat de stoere jongens en meisjes zich in het nest wat anders voordoen als in de test. Het resultaat was dat alle puppy's zacht van karakter zijn en erg lief en knuffelig. Dat merken we inderdaad goed. Als je ergens gaat zitten komen de puppy's meteen bij je om geknuffeld te worden. Chantal is een supertester. Vanaf de eerste pup tot het laatste blijft zij enthousiast naar elke pup toe. Chantal en Leonne erg bedankt weer voor deze leerzame dag.

klik hier voor film Puppytest

puppy testpuppy testpuppy test

reu roodJánosz

Met 7 weken zijn er weer stand foto's gemaakt.

De reuen:

Jarro (rw)Jarro (rw)

(Jo)Makacs (rr)(Jo)Makacs (rr)

Janö (rb)Janö (rb)

Jomadar (ro)Jomadar (ro)

János (rlb)János (rlb)

De teven:

Jószy (tw)Jószy (tw)

Józsa (tg)Józsa (tg)

Juci (tr)Juci (tr)

Onze puppy's gaan naar Luxemburg, Frankrijk, België, Nederland en voor het eerst gaat er een naar Engeland. Een pup die naar Engeland gaat moet daar in quarantaine of kan bij de fokker blijven tot de tijd dat hij naar de UK mag gaan. Wij vonden dit laatste de enigste optie voor ons en dat vonden de toekomstige eigenaren goed. Zij hebben onlangs hun 13 1/2 jaar oude Kuvasz moeten laten inslapen. Een aantal jaren geleden hebben wij deze mensen leren kennen toen wij deelnamen met Egyik en János aan, de grootste hondenshow ter wereld, de Crufts.  Hun bezoek aan ons was hartstikke leuk. We zullen deze mensen nog regelmatig zien als zij hun hond komen bezoeken. Zij hadden trouwens wel een erg leuk nummerbord op hun auto. In Engeland kun je je eigen bord samenstellen. Iets dat wij ook wel zouden willen.

DenzelKim

hond-kuvaszzelf bediening

Afgelopen donderdag zijn de puppy's allemaal door onze dierenarts geënt en gechipt. De dierenarts heeft hen allemaal onderzocht en alles zag er goed uit en klonk ook goed. Gelukkig maar! Zij hebben inmiddels ook allemaal een naam: reu wit: Jarro, reu rood: Jo-Makacs, reu bruin: Janö, reu oranje: Jomadar, reu licht blauw: János Junior, teef wit: Jószy, teef geel: Józsa, teef roze: Juci.

rust onder de vlagDierenarts Evers

wachtkamer 1Dierenarts Evers

Vandaag is de chipcontroleur van de St. Hubertus langsgeweest. Hij heeft alle chips gecontroleerd en de papieren gecontroleerd. Ook dit was weer allemaal in orde, zodat de stambomen aangevraagd kunnen gaan worden. Ook is er bij één pup DNA afgenomen ter controle. Dit is een nieuwe regel in België. Zowel de ouderdieren en één door de controleur aangewezen pup worden gecontroleerd en het DNA van hen wordt vergeleken, zodat men weet dat deze ouderdieren ook werkelijk de ouders zijn van de pups.

Ellen met ... jahoor TaartControle chip en DNA

Himez op jacht naar druivenJózsa

JarroGyula in rust

Ook zijn wij op vrijdagavond met een aantal nieuwe puppy-eigenaren en vier puppy's naar Valkenswaard geweest. Het was koopavond en dat is een leuke gelegenheid om de puppy's met het een en ander kennis te laten maken. De autorit ging goed. Even wat piepen, maar uiteindelijk zonder poepen, plassen of overgeven in de auto, zijn we aangekomen in Valkenswaard. Voor de kleintjes was het de eerste keer dat zij aan het riempje moesten lopen, maar ze hebben het heel goed gedaan. Toen ze neergezet werden liepen ze toch goed mee. Af en toe moesten wij ze optillen om wat verder te geraken, maar bang waren ze niet. UIteindelijk zijn we toch op de door ons beoogde plek aan. Een leuk klein terrasje waar we met zijn allen een kopje koffie gedronken hebben. Tijdens het terug wandelen naar de auto waren er mensen die dachten dat we "Labradoodles" bij ons hadden. Na deze zoveelste "vreemde" opmerking hebben we maar "ja" op deze vraag geantwoord en zijn lachend doorgelopen. Ja, een lolletje moet kunnen toch!

ghroepsuitje; Janö, Józsa, Juci en JomadarJózsa

Janö en JomadarJomadar

JomadarJomadar

 

Zaterdag 23 oktober

Fényes

Vandaag was het weer erg druk.
En dat is goed voor de puppy's en gezellig voor ons.

Femke en JózsaFemke en JózsaFemke en Józsa

Vanmiddag zijn we met alle puppy's in de voortuin lekker bezig geweest. Eerst allemaal het riempje om en daarna wandelen naar de voortuin. Een wandeling van niets natuurlijk, maar voor de puppy's is het toch al wat. Daarna kris kras door elkaar lopen, een beetje oefenen met het volgen en natuurlijk spelen met elkaar.

nest 2010János en Jomadar

Gyula en JánosJános (junior)János en JózsaJószy

MakacsJózsa

Mama Gyula en opa János waren er ook voor de broodnodige ondersteuning want die was af en toe nodig.
Ook konden we zien dat de puppy's al eens eerder in de voortuin (bij de puppytest) geweest waren. Reageerden ze eerst nog wel op het bij ons langs razende verkeer, vandaag hadden ze er geen erg in. Nou is het natuurlijk wel spannend zo met zijn allen tegelijk maar toch.

nest 2010nest 2010

Eén van onze gasten had hun hond meegenomen. Een reu uit ons laatste nest. Hij mocht als eerste vreemde hond eens kennis komen maken. Maar onze kleine kuvaszjes hadden er niet echt een probleem mee.

Hegy en de puppy'sHegy en Józsa

JuciJarro

In de nacht van zaterdag op zondag werden wij 's nachts om half vier gewekt door een hels kabaal beneden in de woonkamer waar de puppy's
's nachts slapen. Het was 2 puppy's gelukt om over de kamerkennel panelen te klimmen en zij stonden dus aan de "vrije" kant. Iets wat de anderen natuurlijk ook wilden en die hadden het dus op een gillen gezet. Alarm fase 1 zo klonk het ongeveer.
Nadat we ze allebei weer aan de goede kant gezet hadden en er natuurlijk even bij zijn blijven zitten viel het hele spul weer rustig in slaap.
Resultaat: 2 mensen met wallen onder de ogen op zondag.

 

Maandag 25 oktober

de fietsJózsa

Hallo..hoeveel gaatjes wil je?

Onze vriendin Marjet komt en neemt haar flatcoated retriever pup Jolene mee. Een hele ervaring voor onze puppy's, want er is nog geen vreemde hond binnen geweest. Van beide kanten werd er in het begin een beetje voorzichtig gedaan maar gaande weg ging het steeds beter.
's Middags zijn we ook nog even in het centrum van Lommel geweest met twee puppy's waar we vooral de nieuwe kledinglijn bekeken hebben .

JoleneJolene

JoleneJolene en Jószy

Jomadar


 

Woensdag 27 oktober

Jomadar - halenJomadar - brengenJomadar - laten zien die sleutels

Vandaag is het een dag met gemengde gevoelens voor ons. Vandaag gaat de eerste pup, Juci, naar haar nieuwe eigenaars. Voor ons een beetje triest, voor hun een groot feest.

Ayla en de puppy's

Ayla en JuciJuci

Maar omdat we weten dat zij heel goed terecht gaat komen zijn we ook blij voor haar.
Juci is het roze meisje en zo gedraagt zij zich ook. Ze kan je gemakkelijk om haar vinger, sorry poot, winden met die mooie zwarte oogjes van haar.

JuciJuciJuci

Na een uitvoerige uitleg, die we trouwens aan alle nieuwe eigenaren geven, van het hoe, wat en waarom met hun nieuwe pup, was het tijd om de laatste fotoos te schieten.

JuciJuci in rustTrots met zijn allen

Daarna was het tijd om afscheid te nemen. Het is belangrijk dat de pup in zijn/haar nieuwe huis komt als het nog licht is, zodat hij of zij nog ruim de tijd heeft om alles te verkennen en te ontdekken.
Wij wensen Marian en Dieter een hele fijne tijd toe met hun Juci.

Juci

Verder zijn we vanmiddag met onze hulptroepen Richard, Jeffrey, Chris en Jelmer en 4 puppy's naar de markt in Lommel geweest. Gewoon lekker wandelen tussen de mensen. Heel veel aandacht natuurlijk, wat weer goed is voor de puppy's, maar ook voor de jongens. Op een gegeven moment stonden er twee mooie jonge meiden die wel enige interesse toonde in de puppy's, maar geen van de lopende puppy's en begeleiders reageerde daarop. Alleen Jeffrey, die een pup op zijn arm had, stapte meteen naar voren en zei: "deze komt wel hoor". Goede actie Jeffrey.

Jelmer met JarroChris met Jomadar

Even later zijn we op een afgeschermd terras, lekker uit de wind, gaan zitten en hebben daar een drankje genuttigd.
Toen we later weer thuis waren zijn de puppy's als een blok in slaap gevallen.

vlnr Jeffrey met Jomadar, Richar met Józsa, Chris met Jo-Makacs en Jelmer met JarroChris

Toch is het even wennen met het eten maken. 7 bakjes vullen in plaats van 8 is toch net iets anders!
De eerste foto's van Juci in haar nieuwe omgeving zijn ook al binnen. Ontzettend leuk allemaal. Nu kunnen wij van een afstand meegenieten van de dingen die zij uithaald. Haar huisgenoot, de Flatcoat Alya, zal een goede pleegmoeder voor haar zijn.

Jomadarrichard legt zich te ruste

 

Donderdag 28 oktober
Een speciale dag vandaag.

Laatste keer drinken bij moedersthuis bij Gyula

een kip !en natuurlijk Roosje het schaap

We gaan mama Gyula en haar zoon Jomadar (Jojo) terugbrengen naar huis. Een dubbel gevoel. Gyula is een fantastische moeder geweest in alle opzichten. We hebben heel erg van haar genoten. Ze was vriendelijk voor het bezoek, poetste en verzorgde haar kinderen zoals het hoort en heeft de puppy's tot het laatst gezoogd. Inmiddels zijn ze allang aan de puppybrokjes en het vlees, maar tutteren bij mama was steeds het toetje. Ook ruimde ze nog alle poepjes op als wij niet snel genoeg waren om dat te doen.
Kortom we zijn blij om dit meegemaakt te hebben en danken Rosa en Andy voor het "uitlenen" van hun meisje. Nu gaat ze terug naar haar eigen stekkie waar zij weer kan waken over de schapen, pony's, kippen en andere dieren. Jomadar zal zijn ogen uitkijken als hij dit allemaal ziet.

ze hebben hier kattenEva de kruising Cocker

begroetingfamilie foto

We hadden bedacht om alle 7 puppy's mee te nemen naar Rosa en Andy. We hadden twee benches in de auto gezet waar zij allemaal in gingen. Gyula lag er los bij, iets wat ze eigenlijk niet zo leuk vond, want zij ligt ook liever in de auto in een bench. Onderweg naar de oma van al onze honden, mijn (schoon)moeder die ook meeging, was het een oorverdovend kabaal. Even moesten ze laten horen dat ze het er niet mee eens waren om zo achterin te zitten. Als er één begon deden de anderen natuurlijk mee. Maar na een tijdje werden ze dan toch stil.

gezellig onder de tafel

lekker bankjeallemaal moe

Bij Rosa aangekomen mochten de kleintjes lekker in de tuin rondlopen en hebben we de kippen bezocht. Die vonden die kleine witte bolletjes maar niks. Zelfs na uitgebreid voer strooien kwamen ze niet dichterbij. Ook ons Roosje (het lammetje dat hier een tijd geleden in huis was) kwam even kijken en dacht "Wat doen jullie hier!" Maar ook zij had wat bedenkingen bij het zien van zoveel wit. Gyula was ontzettend blij en rende vrolijk in het rond. Ze vond het té gek allemaal. Je kon zien dat ze blij was weer in haar eigen tuin te kunnen rondspringen.
We zijn met zijn allen naar binnen gegaan en in de grote woonkeuken kwamen ze de volgende verrassing tegen: Hummer en Eva. Hummer is een gigantische Boerboel en Eva is een kruising Cocker. De puppy's waren helemaal niet bang voor deze grote Hummer en ook voor Eva hadden ze geen schrik. Ze gingen alles onderzoeken en vonden het wel erg gezellig. We zijn met zijn allen aan de grote tafel gaan zitten en hebben eens rustig zitten kijken hoe de puppy's en natuurlijk Gyula zich in deze omgeving gedroegen. Er werd dus vrolijk rond gerend en uitgedaagd. Helemaal geen schrik in deze voor hun toch vreemde ruimte. Na een tijdje is het hele spul gaan liggen en hebben wij gegeten. De puppy's en de grote honden lagen te slapen.

lekkere walnoten Jomadar en Gyula en hun familie

Toen was het weer tijd om afscheid te nemen van Gyula, haar zoon Jomadar en alle anderen. Weer even moeilijk, maar blij dat we zoiets mee mogen maken. Intussen doen Gyula en Jomadar het heel goed. Gyula speelt met haar zoon en wijst hem de weg op het erf. We zullen nog veel van hen horen en dat vinden wij geweldig.
We reden met 6 puppy's weer naar huis. Het geluid was er echter niet minder om. Ze waren zwaar beledigd en hebben zeker 1 uur zitten gillen. Wel even wennen toen we thuis waren. Zes ipv zeven.

lekker luieen doos

 

Zaterdag 30 oktober

meer meer meer..

Het eten krijgen ze nu uit iets grotere bakken. We hebben ook een standaard voor de puppy's waar 6 etensbakken in kunnen. Hebben ze iets meer ruimte om te eten. Verder gaat Fénjes nu steeds vaker spelen met de puppy's. Ze daagt ze dan uit door een piepspeeltje in haar bek te pakken en hiermee rond te lopen. De puppy's vinden dit interessant en zo leert zij ze dat ze niet altijd hun zin krijgen, want dat speeltje afgeven doet Fényes niet!

We zijn samen met de fam. van de Broek en Oma van der Meijden en alle 6 de puppy's naar Eindhoven Centrum geweest. Helaas kwamen we halverwege de heenrit er achter dat het fototoestel thuis op de tafel lag. Behoorlijk stom dus. Maar ondanks dat was het toch een leuke middag. Weer hééll veel aandacht van mensen en ook weer meerdere malen de vraag: Zijn dit Labradoodles? Je wordt er flauw van.
Wat wel opviel was dat er diverse mensen waren die meteen door hadden wat we nou eigenlijk aan het doen waren: socialiseren dus! En op een terrasje zitten met een lekker bakkie koffie natuurlijk.
Verder was er een grappig moment toen er een stevige man voorbij kwam, de puppy's zag liggen en zei: Oh wat een kleintjes, waarna hij zijn jas opendeed en daar kwam een hondje tevoorschijn in een jas met bondkraag. Die was zeker nog maar de helf van onze puppy's. Het was weer een geslaagde middag.

nest 2010Fenyes

 

Zondag 31 oktober
Vandaag gaat Jószy naar haar nieuwe huis. Het wordt een hele rit voor haar want ze gaat in Frankrijk wonen bij Sandra en Rene. Zij hebben al een drietal kuvaszen en ook een aantal katten. Verder wonen zij geweldig. In een klein dorpje lekker in het buitengebied. Over de ruimte zal Jószy zich niet kunnen beklagen die is namelijk erg groot.

Fényes en JószyFényes en Jószy

Het leek wel alsof zij vanmorgen in de gaten had dat er iets stond te gebeuren. Ze was behoorlijk druk. Ook vond ze het nodig om haar broer Makacs (Mac) eens uit te dagen tot een lekker robbertje stoeien..

Jószy en Makacs; vechten??

Gewonnen!!

En wie eindigd er bovenop... juist ja Jószy.

JószyJószySandra is jarig

Ook vandaag een klein feestje. Sandra is jarig. En dus was er een lekkere taart bij de koffie. Wel erg leuk natuurlijk als je op je verjaardag je nieuwe pup mag meenemen.
Maar ook nu komt er een tijd van afscheid en dus gaan we richting auto. In de auto zit kuvasz reu Deri te wachten. Hij mag als eerste kennis maken met zijn nieuwe huisgenootje. En daarna gaan ze richting Frankrijk.

Jószy1e ontmoeting met Deri

Jószy en haar familieJószy

 

Maandag 1 november
Janó gaat naar zijn nieuwe huis in Bree. Daar wordt hij opgewacht door Duitse Herder teef Xena en Maltezer Romy en ook nog een aantal katten. Hij zal het goed naar zijn zin gaan krijgen.

JanoJano (rechts) en Jarro

even showenJano

We zijn samen ook nog even wezen winkelen in de Zoo Markt. Janó moet natuurlijk wel een eigen halsband of in zijn geval een mooi tuigje hebben. Zo'n tuigje is beter voor puppy's omdat je dan niet zo aan het nekje gaat rukken. Ook een kleine versnapering in de vorm van een kluifje ging er wel in.

Jano

vlnr: Jarro, Jano en MakacsJano

 

Dinsdag 2 november
We hebben in de afgelopen dagen verschillende foto's gekregen van onze puppy's. Hier een kleine impressie.

Janó

JanóJanóJanó

Jószy

JószyJószyJószy

Juci

JuciJuci

 

Zaterdag 6 november
Gisteren is ook Kim uit Engeland weer bij ons gekomen. Zij komt kijken hoe het met haar Jo Makacs gaat en moet helaas vandaag, laat in de middag, weer terug. Zij zal nog vaker komen heeft ze belooft.
Vandaag is Jarro, de witte reu, opgehaald door Sylvie en Emile. Hij gaat een fijne tijd tegemoet bij deze familie waar ook nog een Euraziër woont. Emile heeft alle tijd voor Jarro en zal hem zeker gaan verwennen.
Ook de familie van den Broek is vandaag naar ons gekomen met Gzsivány om kennis te maken met Kim. Zo kan zij zien bij wie haar hond de komende 8 maanden gaat verblijven. Zij vindt al die kleine puppy's even iets té druk en gaat vlug op de bank liggen. Daar denkt ze veilig te zijn!
 
Zondag 7 november
Vanmorgen vroeg hebben we Mak (Jo Makacs) weggebracht naar zijn gastgezin. Mak gaan namelijk in Engeland wonen, maar voor dat zover is zijn we heel wat maanden verder. In Engeland geldt nog steeds een quarantaine gaat krijgen en een bloedtest moet ondergaan. Als deze bloedtest aangeeft dat Mak voldoende afweer heeft, mag hij ná 6 maanden naar Engeland toe. In Engeland wordt al een jaar of 6 niet meer gefokt met de Kuvasz. Dus bijzonder is het dat hij daar naar toe gaat. Er gaat ook geshowd met hem worden, maar bovenal moet hij een fijne huisgenoot zijn voor zijn toekomstige vrouwtje en baasje. Zij hadden al eerder een Kuvaszteef gehad die 14 jaar is geworden en onlangs is overleden.
Omdat wij zelf ook een pup houden is het een beetje te druk om Mak hier bij ons op te voeden. Dus hebben wij in de fam. van den Broek het perfecte gastgezin gevonden. Zij hebben al meerdere Kuvaszen gehad en hebben nu de zus van  mama Gyula, Gzsivány, al 3 1/2 jaar in huis. Een geweldig voorbeeld voor een nieuwe pup. Gzsivány is erg lief en rustig en zal in Mak een fijn vriendje gaan zien. Stefan, Richard en Jeffrey zullen goede oppassers en opvoeders zijn voor die kleine Mak. Hij zal geen aandacht tekort komen bij hen.
 
Donderdag 11 november
Vanavond hebben we de eerste puppytraining met Mak, onze Józsa en János Junior. Als de drie Musketiers komen ze de hal binnen waar getraind gaat worden. Heerlijk in de winter binnen trainen!! Ze grommen links en rechts wat en willen zo even laten zien hoe sterk ze samen wel zijn. Nou, erg veel indruk maakt het niet op de andere puppy's. Alle drie denken ze rond te kunnen gaan racen, maar dat is natuurlijk niet aan de orde. Ze blijven aan de riem en moeten opletten op de baas.
We gaan wat heen en weer lopen en er wordt verlangt dat de puppy's soms gaan zitten. De training is leuk en er wordt door iedereen hard gewerkt. Na de les gaan we lekker koffie drinken in de kantine. Ook dat is een training natuurlijk, maar daar hebben ze geen problemen mee. Ze zijn natuurlijk gedurende de socialisatie-periode mee geweest naar een restaurant en andere gelegenheden.
 
Vrijdag 12 november
Vrienden van ons hebben Bearded Collies en ook twee Engelse minivarkentjes. Regelmatig gaan we daar op bezoek met de twee puppy's Józsa en János Junior. De eerste keer vonden die twee witjes het maar eng zoveel Beardeds die nieuwsgierig waren, maar na een half uur was het al gewoon en renden ze tussen alle dieren rond. De varkentjes Brammetje en Hammetje vinden die honden maar gewoon en het is erg leuk om te zien hoe ze met elkaar omgaan.
 
Zondag 14 november
De Kuvaszreu Duce en de Pyreneese Berghondreu Canou komen voor een week logeren. Dus dat is een hele boel honden hier. En veel wandelen! De reuen zijn braaf onderling. Onze grote János (want ja, de kleine János is naar zijn opa vernoemd) vindt het allemaal prima. 's Nachts liggen de logees in hun bench en het is heerlijk rustig zo in ons tijdelijke pension.
 
Donderdag 18 november
Duce en Canou zijn door hun baasjes opgehaald. Die waren natuurlijk weer heel blij hun twee boeven te zien. 's Avonds moesten we naar de puppytraining met de drie Musketiers weer. We hebben de oefeningen zit, plaats en het hier komen geoefend.
Mak zijn vrouwtje Kim was weer over gekomen uit Engeland. Ze komt vanaf dat de puppy's 8 weken oud zijn al elke keer naar hier. Ze heeft er veel voor over, want haar reis duurt toch zo'n 11 uur. Ze gaat met de shuttle of met de boot over en rijdt verder met haar auto. Het is erg gezellig als ze er is zoals vandaag. Ze kan nu mee naar de puppytraining en zodoende kan ze volgen hoe haar Mak het doet. Ook kan ze, als ze regelmatig komt, een band met Mak opbouwen, want dat vinden we allemaal erg belangrijk.
Zo maken we ook een groepsfoto van Kim met onze honden. Als ze hier is gaat ze ook mee de honden uitlaten. Ze vindt het allemaal geweldig. Nu zo zonder Kuvasz in huis vindt ze het maar niets en het is heerlijk om te zien hoe ze geniet van de witten hier.
Koken kan Kim als de beste. Hongaars koken is haar passie. Natuurlijk willen wij haar niet weerhouden om hier voor ons te koken. Het smaakt weer voortreffelijk. Ze heeft Hongaarse soep, Ujhazy Chicken Soup, en een Hongaars vleesgerecht gemaakt.
 
Zondag 28 november
De Winner wordt dit weekend gehouden. Dat is de grootste hondententoonstelling van Nederland. We gaan Rosa en Jojo ophalen en rijden dan door naar de RAI in Amsterdam. Voor het eerst hebben we zulke jonge puppy's bij ons op de show. Józsa en Jojo krijgen de hele dag veel belangstelling en iedereen wil ze aaien. Je hoort heel vaak de vraag of het Labradoodles zijn. Een niet erkend ras dat op dit moment een ware hype is. Dit vanwege zijn anti-allergische vacht.
Veel mensen weten niet wat voor een ras de Kuvasz is en dat moeten we maar zo houden. Een Kuvasz is gewoon geen ras voor iedereen.
Als de puppy's moe zijn mogen ze lekker in de Doggyride. Een fijne grote hondenbuggy zullen we maar zeggen. We hebben deze even geleend van een Flatcoat vriendin. Józsa en Jojo vinden het prima hierin te zitten en wij kunnen ondertussen makkelijk shoppen voor de honden. Er worden weer veel hoefjes, kluifjes en vetbedden ingeslagen.
 
Donderdag 2 december
Vandaag krijgen Mak, Józsa en János Junior hun puppy-enting. Ook krijgen ze allen hun Rabiësenting. Andrea, de dienstdoende dierenarts, onderzoekt hen één voor één rustig en neem de tijd om ze aan dingen te laten wennen. Alles wordt weer in orde bevonden en de puppy's kunnen hun entingen krijgen. Ze zien de onderzoekskamer als een speeltuin en racen door de ruimte. Af en toe en kluifje vinden ze geweldig en niets is vreemd voor hen.
 
Vrijdag 11 december
Een kerstmarkt bezoeken met de puppy's Józsa en János Junior staat vanavond op het programma. Aangekomen bij de markt in Luijksgestel horen we de kerstmuziek al. Ook staan er op verschillende plaatsen vuurkorven. De hondjes kijken even vreemd. Het vuur wakkert door de wind goed aan en ze kijken de vonkjes na. Er lopen ook verschillende ezeltjes rond waar kinderen een ritje op mogen maken. Vlak lopen ze langs de puppy's en we kunnen ze goed afleiden met een kluifje. Zodoende wennen ze aan alles. Met eten kun je die van ons altijd omkopen!
Ook nu reageren er weer veel mensen op de puppy's en ja er wordt ook weer gevraagd of dit Doodles zijn. NEE, dat zijn het niet!!!! Vaak worden ze aangehaald en ze ondergaan het heel goed. Bang zijn ze niet voor vreemde mensen dat blijkt maar weer.
 
Zaterdag 12 december
Vanmorgen mocht ik (Ellen) heerlijk uitslapen. Toen ik beneden kwam stond het hele "Goede Morgen" team klaar om mij te begroeten. Ik kreeg dikke zoenen van die honden. De kleintjes deden hun best om mee te doen en sprongen hoog op.