Nest 2014

Geboren: 9 december 2014
1 reu, 2 teven
Moeder: Poronty vom Zollernblick (HD A) (PRA Vrij)
Vader: Ibarra a Gazdaság Ról (HD B) (PRA vrij)
stamboom

Namen (jaarletter N):
Reu: Nárai
Teven: Novaj, Nyiri

 

Laatste update nest 2014:


DAGBOEK

Maandag 6 Oktober
De uitslag van het progesteronprikken was 9.6 en dus kan er vandaag gedekt worden. Ook deze keer gaan we naar de fam. Ackermans. Alleen gaan we deze keer Ibarra gebruiken. Een leuke jonge reu met een vriendelijk karakter.

De dekking van Lumikki ging goed. Lumikki maakte, zoals thuis, ook nu de dienst uit. Zij maakte uit wanneer er gespeeld werd en wanneer er gedekt wordt. Voor Ibarra was dit wel goed want het was zijn eerste keer. En bij de eerste keer is een een ervaren partner toch een grote hulp..

LumikkiElek Egyed vom Stamm der Nomaden

Maandag 3 November
Er is een echo gemaakt en daaruit blijkt duidelijk dat Lumikki drachtig is.

Vrijdag 21 November
Even een paar fotoos om te laten zien hoe goed het gaat met onze Lumikki. Haar buik wordt langzaam maar zeker steeds groter.

Donderdag 27 November
Puppy bezoek! Het begint weer. Een leuke tijd breekt weer aan.
Vandaag was de fam. de Groote bij ons op bezoek. Zij waren al eens eerder bij ons geweest maar toen was een andere hond niet aan de orde. Vandaag echter wel en ze kwamen nog eens kijken en opnieuw genieten van al onze viervoeters. En dan bedoel ik allemaal. Ze zijn besnuffeld, besprongen en geknuffeld door Lumikki, Himez, Ziva, Basha, Zorro, Tiki, Bailey en Abbey.

En het was een gezellige middag. Mede ook door het feit dat zij een doos appelflappen bij zich hadden die zelfs voor XL niet in aanmerking kwamen. Ik zou eerder zeggen XXXXL, zo groot waren ze.

super appelflap

 

Zondag 30 November
Vandaag is Lumikki 55 dagen drachtig. En het laat zich zien. Haar buik wordt steeds dikker. Verder gaat het gewoon goed met haar. Eetlust is goed en ze kan nog steeds in volle vaart door de tuin rennen als er vogels willen landen.

Lumikki 55 dagenLumikki 55 dagen

Lumikki 55 dagen

Zaterdag 6 December
Het is de dag na het Sinterklaasfeest en Lumikki, nu 61 dagen drachtig, is nog steeds rustig. Stiekem hadden we toch gehoopt op Sinterklaaspuppy's, maar Lumi is een andere mening toegedaan. Er zit dus niets anders op dan gewoon afwachten.
In de tussentijd rent Lumi gewoon door de tuin, springt op haar troon, de trimtafel, gaat samen met Himez op duiven jacht en ook haar eetlust is nog steeds aanwezig. Nog niets aan de hand dus!

Lumi op haar troonwachten op de duif

Lumi 61e dagLumi 61e dag

Zondag 7 December
Het is de 62e dag en Lumi wordt toch wat onrustiger. Ze komt steeds meer bij ons hangen en aandacht vragen. Het is net of ze steun aan het zoeken is voor datgene wat komen gaat.
In de tussentijd wordt haar bed, cq werpkist, vast ingelegen door Bailey en onze oude Fenyes. We wachten rustig af.

BaileyBailey en Fenyes

Bailey en Abbey

Dinsdag 9 December

Vandaag is het beeld in de werpkist veranderd. Van helemaal leeg naar gevuld, want de pups zijn geboren. Omdat er bij Lumikki helemaal niets gebeurde op dag 64, geen weeën bedoel ik, hebben we besloten om een keizersnede te doen. Tijdens de operatie bleek dat dit een goede keus was, want één van de baarmoederhoornen zat gedraaid. Het pupje wat daarin zat had daar waarschijnlijk nooit op natuurlijke wijze uitgekomen.
Na de ingreep waren we 3 Kuvaszpuppy's rijker: 1 reu en 2 teven. Alle drie in goede gezondheid. Dit aantal was erg verrassend, omdat Lumikki haar buik een grote omvang had, hadden we gedacht dat het er wel meer zouden zijn. Ze heeft wat overgewicht en hele zware melklijsten, dus dat vertekende wel! Maar ontzettend trots zijn we op het trio. Prachtige puppy's met al wat frambozen gekleurde neusje's en zwarte lipjes. De vachtjes hebben allen een mooie typische structuur.

Geboorte info:
reu, bandje blauw, 700 gram
teef, bandje geel, 560 gram
teef, bandje roze, 360 gram

lege bak!

Woensdag 10 December
Het was een zware nacht, want Lumikki moest natuurlijk heel erg wennen aan het feit dat er ineens puppy's aan haar buik lagen. Je zag ze gewoon denken "Waar komen die nu ineens vandaan?", maar aan het einde van de morgen ging het al een flink stuk beter. Ook haar gedrag is weer als vanouds. Ze is weer bij de pinken en ze liet dan ook duidelijk merken aan de andere honden dat het haar pups waren en dat zij weg moesten blijven. Ze probeerde ook met haar hypnotische gave om het brood van de broodplank te krijgen. Zonder succes overigens.
De pups doen het uitstekend en hebben al goed door waar je de melkbar is!

hypnotische krachten??

De gewichten van vandaag:
reu, bandje blauw, 730 gram
teef, bandje geel, 580 gram
teef , bandje roze, 390 gram

Donderdag 11 December

Reu blauw

reu blauwreu blauw

Teef geel

teef geelteef geel

Teef roze

teef rozeteef roze

Vrijdag 12 December
Het is vandaag de 4e dag van onze gezinsuitbreiding. En je ziet de kleintjes veranderen. Ging het zoeken naar de tepels op de 1e dag nog wat moeizaam nu kunnen ze die feilloos vinden. Pakte je ze vast op de 1e dag dan hadden ze zoiets van "eeek wat gebeurt er?" nu herkennen ze je al en zijn ze steeds gemakkeleker in de hand. Het pigment wordt donkerder en hun eetlust steeds groter. Kortom we zijn heel tevreden met wat we hebben.
De werpkist wordt ook steeds meer aangekleed met knuffels in alle maten.

pigment wordt al donkerder

Zondag 14 December
Vandaag was een enerverende dag. De grootste hondententoonstelling van Nederland, de Winner, werd weer gehouden in Amsterdam. Onze Kuvasz Ginny en Barsoi Basha hebben deelgenomen aan de Winner en beide de beste resultaten behaald. Allebei hebben zij de titel Winster 2014 mogen ontvangen met daarbij een aantal mooie rozetten.
Máár ook spannend was het om na deze show even naar het nestje van Lumikki's dochter, Barátságos Bolyhos Laika, te gaan kijken. Adrienne en Jan van Kuvaszkennel Magasztos mogen trots zijn op dit nest! Het zijn prachtige puppy's. Stevige en krachtige puppy's met een mooi zwart pigment. Mama Laika verzorgt haar kleintjes ook erg goed en Adrienne vertelde dat dit nest ook erg rustig en makkelijk is. Thuisgekomen was onze werpkist toch beduidend leger als bij Adrienne met haar acht puppy's, maar ook wij zijn super trots op onze mooie drieling!

Dinsdag 16 december
De puppy's zijn vandaag één week oud. En we kunnen alleen maar genieten van moeder en de drie Kuvaszbaby's. Het is een rustig nest. Je hoort ze nooit. Dit komt, omdat mama Lumikki heel goed voor ze zorgt. Ze ligt bijna altijd bij de puppy's die heerlijk tegen haar warme buik aanliggen. De nageltjes zijn ook al twee maal geknipt, want ook deze groeien hard. Het pigment van neus, lippen en voetzolen is ook al zwart zoals wij gewend zijn op deze leeftijd.


Zelf lig ik 's nachts nog steeds in de woonkamer bij de werpkist op een stretcher. Zorro en Tiki houden bij mij de wacht. Lumikki vindt het nog niet zo heel leuk als er andere honden dichtbij komen, maar dat gaat in de loop van de tijd wel veranderen. Intussen houden wij het in de gaten dat alles goed verloopt als er honden bij de werpkist rondlopen. Lumikki eet erg goed en dat is fijn. Ze maakt ruim voldoende melk aan voor de kleintjes. Dat zie je wel aan die dikke buikjes.

waakhondenslaaptijd

teef rozereu

 teef rozede zussen

Kleine Lynn en broer Mike kwamen met hun moeder en oma op bezoek om de baby's te knuffelen. Ze wilden natuurlijk meteen in de werpkist zitten om dichtbij de puppy's te zijn. Mike ging languit liggen en Lynn had al meteen haar favorietje uitgezocht. Lumikki deed het super en vond het fijn dat ze er waren. Toch zijn we na vijf minuutjes in de keuken gaan zitten, zodat Lumi even bij kon komen van de drukte, want Mike was iets te enthousiast naar haar zin en je kon zien dat ze toch moe was van het opletten.
En terwijl iedereen lekker bezig is met de puppy's geniet tante Fényes, die op 8 april 13 jaar wordt, van haar verdiende rust op de sofa.

De gewichten van vandaag:
reu, bandje blauw, 1430 gram
teef, bandje geel, 1230 gram
teef , bandje roze, 780 gram

Lynn en Mike lynn

teef geel

reutante Fényes

Donderdag 18 december
Pas negen dagen oud zijn ze vandaag en toch hebben we het idee dat we ze al veel langer te hebben. Dat is natuurlijk ook omdat je er steeds meer naar gaat kijken en allerlei houdingen herkent van vorige nesten. Zoals het komisch op hun rug liggen of hun net uit het vliegtuig gevallen poses. En natuurlijk gaat ook het gewone leven met de andere honden door. Tjebbe komt nog eens logeren en Basha vraagt om een beetje aandacht!

TjebbeBasha vrragt aandachtleuk

Lumikki met haar puppy'skomisch

Zaterdag 20 december
De familie vd Broek kwam op de koffie. Het was een gezellige bedoeling. Wij kennen hen al zo lang dat het gewoon "gewoon" is dat ze komen. Fijn is dan ook dat je niet de hele tijd hoeft op te letten. Want de vraag of ze wel goed opletten met de kleintjes hoeven wij niet te stellen dat weten we gewoon. Ook onze Lumikki kent hen al van kleins af aan. Zij vind hen ook geweldig en dat is meestal ook wel te merken als Lumikki hen begroet. Margo, waar het reutje naar toe gaat, kwam ook nog even langs. Zij was als eens eerder bij ons geweest en werd dan ook hartelijk begroet door Lumikki. Eigenlijk is Lumikki altijd blij als er iemand komt. Bekend of onbekend dat maakt haar niet uit. Toch letten we altijd op haar, omdat het honden blijven en je nooit weet wat er gebeuren gaat! Alle puppy's mochten lekker op schoot. En Basha en Fényes hebben de puppy's voor het eerst van heel dicht bij gezien en geroken. De oogjes zijn ook inmiddels allemaal open en dat maakt dat de puppy's er nog leuker uit zien. Echt zien doen ze nog niet. Dat komt later. Horen doen ze nog zeker niet. Dat is pas als ze ongeveer 20 dagen oud zijn. Het pigment van neus, lipranden en voetzolen is prachtig. De buikjes worden ook al grijzer. Kortom wij zijn heel blij met dit mooie drietal.

Lumi op de bank

Basha meets puppyMargo met haar reu

is dit nu buitenshuis eten?

reupigment is wel okee denk ik

Dinsdag 23 december
Twee weken zijn de Kuvaszbaby's vandaag. Wat groeien ze hard. En je blijft naar ze kijken! Het is zo ontzettend mooi dat er elke dag weer iets nieuws te zien is. Voorzichtig beginnen ze kleine stapjes te doen. Maar het grootste gedeelte van de dag slapen ze. Heerlijk langs of half in een mandje. Of tegen de warme buik van mama Lumi aan. Lumikki is zo makkelijk! Iedereen verwelkomt ze vrolijk. Ze is in goede conditie en rent weer heerlijk in de tuin rond. We moeten haar in de tuin wel even in de gaten houden, want nog steeds wil ze overal graven. Het wordt wel minder, maar om haar nou met modderpoten weer in de werpkist te laten vinden we niet zo'n goed idee. Tijdens een moment van afwezigheid van Lumikki heeft onze Fényes even snel een blik geworpen in de werpkist. Ze was al langer nieuwsgierig maar mocht er niet bij van Lumikki.

gezelliFenyes

Momenteel zijn Havaska en Teddy hier te logeren. Havaska is een zus van onze Himez en Teddy is een zoon van onze Himez en vindt het weer leuk om hier te zijn. Hij is nu 6 maanden oud en het is een knap manneke. Ziva, Basha en mama Himez zijn zijn speelkameraadjes.

De ogen zijn intussen helemaal open en dat maakt dat ze een sprekend gezicht hebben. Dat natuurlijk nog heel erg veranderd. Wij hebben het idee dat ze al een klein beetje gaan horen. Ze heffen zich dan iets op en houden hun kopje scheef.
Het is fijn om bij ze in de werpkist te gaan zitten en ze te knuffelen. We kunnen er niet genoeg van krijgen. Het gaat veel te snel!

reu blauw

teef geelteef rozeDe gewichten van vandaag:
reu, bandje blauw, 2510 gram
teef, bandje geel, 2050 gram
teef , bandje roze, 1430 gram

De stamboomnamen zijn nu bekend:
reu, bandje blauw: Barátságos Bolyhos NáRAI
teef, bandje geel: Barátságos Bolyhos NOVAJ
teef, bandje roze: Barátságos Bolyhos NYIRI

Dit zijn allemaal plaatsnamen in Hongarije. Op het kaartje kun je zien waar de plaatsen liggen.

namen in Hongarije

Woensdag 24 december
De puppy's liggen vaak in allerlei bochten en het is schitterend om te zien hoe heerlijk ze erbij liggen. Soms gaan we er ook langs liggen. Ze reageren al goed op ons en kruipen dan naar ons toe zodra we in de werpkist gaan zitten. Lumikki meent dat ze nog in het kleine puppymandje kan gaan liggen. Een komisch gezicht.


Vrijdag 26 december
Als we de werpkist verschonen kunnen de puppy's even op de tegels lopen. Iets waar ze even aan moeten wennen. Tjebbe met schoonma logeert hier vanwege de Kerst en we hebben het gezellig samen. Zowel mens als dier!

Zaterdag 27 december
We stonden vanmorgen op en we zagen buiten dat het goed gesneeuwd had. Wat een prachtig gezicht was het! De honden vonden het geweldig. Ze hebben zo gerend en gespeeld. Hierna waren ze goed moe en Basha en Zorro deelde de bank samen. Heerlijk ontspannen hebben die twee samen geslapen.
De puppy's ontdekken steeds meer. Ze beginnen echt met elkaar te spelen.

1e sneeuwLumikki

Lumikki


Zondag 28 december
Je blijft foto's van de puppy's maken. Ze groeien als kool en we zijn erg tevreden over de kleintjes.

Maandag 29 december
Vandaag kregen we puppybezoek. Bas en Mattie kwamen hun puppy meisje bezoeken. Welke van de twee weten we nog niet, omdat we altijd wachten tot de puppytest geweest is. Dat is voor ons een moment om te zien welk puppy het beste bij welke mensen past. Het gaat om de combinatie pup/baas. Dat moet passen. Ook hun dochter Sabine en kleindochter Marijke waren erbij. We zijn weer erg verwend door Bas en Mattie. Een paar zelfgemaakte warme handschoenen en bijpassende sjaal, xxl appelflappen en allerlei speeltje's voor de puppy's mochten we in ontvangst nemen. Super dank voor deze verwennerij.

Later kwam Jamie met Nemes (een zoon van Himez) ook nog even puppyknuffelen. Nemes is nu 5 1/2 maand oud en een mooie en lieve jongen. De drie puppy's werden veel geknuffeld en dat vond mama Lumikki allemaal prima. Zij zorgde ook dat zij niets tekort kwam wat dat betreft.

Nemes (binnen) en broer Teddy (nandor)

Teddy en Nemesrust

Dinsdag 30 december
De slagroom bolletjes groeien hard en zijn nu 3 weken oud. Ze zijn niet dik, maar stevig. De nageltjes zijn al meerdere malen geknipt. Een geduldig werkje, want de kleintjes zitten niet altijd stil!
Er kwam 's avonds bijzonder bezoek. Ibarra, de papa van de puppy's, kwam naar zijn kroost kijken. Hij vond het erg spannend en leuk. Hij onderging het allemaal gelaten. Frank en Liset brachten leuke snoepzakjes mee voor de puppy's. De meegenomen bubbels zullen we op een speciaal moment gaan drinken. Dank voor alles en dat jullie even met Ibarra kwamen.

Ibarra


De gewichten van vandaag:
reu, bandje blauw, 3440 gram
teef, bandje geel, 2790 gram
teef, bandje roze, 2000 gram

Woensdag 31 december
Ook vandaag was het druk met puppybezoek. Bert, Ester en de kinderen kwamen met hun Yepa (dochter van Himez) op visite. Rieky, Judith, Lynn en Mike waren ook van de partij. Het was een gezellige drukte en de hondjes kregen veel aandacht. Huib en Jolie hebben zich ook beziggehouden met Teddy en Yepa. Natuurlijk moest Jolie knuffelen met haar grote vriendin Basha. Die twee zijn dikke vriendinnen. Lynn wist iedereen te vertellen wie haar kleine meisje was en het roze puppy werd lief door haar vastgehouden. Ook nu zijn wij weer super verwend met een overheerlijke koekjestaart. Zelfgemaakt door oma Rieky. Hij smaakte heerlijk! De honden hebben ook nu weer lekkere kauwspullen gekregen. Goh wat een verwennerij! Ook Marja kwam even kijken en had de Chinezen Panda en Monkey bij zich. Het werd alleen maar gezelliger.

Teddy en Yepa


Donderdag 1 januari
Na een rustige Nieuwjaarsnacht hebben we heerlijk ontbeten. Hierna zijn we met Basha, Teddy, Tjebbe en de beide Chinezen Zorro en Tiki in de bossen gaan wandelen. Het heeft nog steeds wat gevroren en dus ligt er nog steeds sneeuw hier. De honden hebben fijn gerend.

wandeling Achelse Kluis

Vrijdag 2 januari
Even een paar kopfoto's.

Nárai (reu blauw)
Nárai - reu blauw

Novaj (teef geel)
Novaj - teef geel

Nyiri (teef roze)
Nyiri - teef roze

Vandaag zijn we begonnen met het bijvoeren van onze puppy's. Dat wil zeggen dat ze een paar keer per dag een beetje vlees krijgen. De eerste keer vinden ze het vreemd, maar na het geproefd te hebben zijn ze meestal niet meer te houden.

Zaterdag 3 januari
Teddy is vandaag weer terug naar huis gegaan. Hij was super blij dat hij zijn vrouwtje weer zag.
Ook zijn de puppy's weer geknuffeld vandaag, omdat Wim, Kathleen en kleine Elena er waren. Zij brachten een heerlijke bananentaart mee die super lekker was! Elena heeft zich goed vermaakt met de puppy's. Ze heeft samen met ons de puppy's wat vlees gegeven.

Zondag 4 januari
De Kuvasz Vereniging Nederland organiseert vandaag haar jaarlijkse Nieuwjaars wandeling. Helaas kunnen wij er niet bij zijn. Volgend jaar maar weer!
De puppy's hebben nu onze prioriteit. En trouwens onze auto is stuk, dus komen zouden we er toch niet. Diana en Josh kwamen ook puppyknuffelen. Josh vond het heel leuk. Vooral Lumikki was zijn vriendin.

Maandag 5 januari
De puppy's hebben vandaag voor het eerst puppypap gehad. Ze vonden het hartstikke lekker. Nu ze buiten de werpkist eten krijgen willen ze ook niet meer zo graag in de werpkist blijven. Dat is geen probleem. We hebben nu de werpkist opgeruimd en de kamerkennel neergezet. Nu kunnen ze fijn in een mandje liggen of op een dekentje en op de kranten leren plassen. Dat laatste gaat eigenlijk altijd vanzelf. Ze weten al snel dat ze op de kranten moeten zijn om hun behoefte te doen! De kleintjes spelen al goed met de dingen die er liggen. Knuffels, speeltje's met geluid en pluche beestjes slepen ze rond zo klein als ze zijn. Ook bijten ze af en toe flink in elkaar en dan hoor je ze wel!

Dinsdag 6 januari
4 weken alweer. De tijd vliegt.
Vandaag komt Marijke, de fokker van Tjebbe, op bezoek. Zij komt niet alleen onze kleine Kuvaszjes bekijken, maar ook de stamboom brengen van Tjebbe. Basha en Tiki komen kijken of ze kunnen mee-eten. Soms mag dit van Lumikki.

roze meets roze

De gewichten van vandaag:
reu, bandje blauw, 4720 gram
teef, bandje geel, 3720 gram
teef, bandje roze, 3040 gram

Woensdag 7 januari
Vandaag zijn de kopstudie's gemaakt.

Nárai (reu blauw)

Novaj (teef geel)

Nyiri (teef roze)

Echt lui zijn we niet he!

Donderdag 8 januari
Omdat we de werpkist weg hebben en de kamerkennel geplaatst is is het natuurlijk zaak dat de puppy's ergens lekker warm op kunnen liggen. Vandaar dat er nog meer mandjes, fleece dekens, knuffels enz tevoorschijn zijn gehaald. Alleen heeft Lumikki nog het idee dat zij er ook nog wel inpast!
Onze vriendin Nel kwam ook even puppy knuffelen.

Vrijdag 9 januari
Je kunt steeds foto's blijven maken van de puppy's. Ze liggen zo schattig op hun zij, rug of geheel gedraaid. Of ze spelen zo leuk met de Chinezen of de Rus in huis. Altijd zie je wel een lief gebaar van Basha of van mama Lumikki. Toch corrigeert Lumikki de puppy's al goed. Als ze meent dat er niet meer gedronken mag worden, omdat ze al uitgewrongen is, laat ze dit weten met een laag gegrom. Nou, deze hondentaal kennen ze al hoor! Ze draaien dan echt hun hoofd af en lopen weg. Erg slim van ze!
Omdat ze al flink gegroeid zijn is het niet absoluut noodzakelijk dat Lumikki moet liggen bij het voeden. Zittend eten is ook lekker.

Zaterdag 10 januari

klik hier voor film "Pantoffels en ontsnapping"

Wela komt en zij had een boel kadootjes bij zich. Daarom werd zij natuurlijk door Basha speciaal begroet met een extra brede glimlach! Ook voor onze kleintjes had ze wat meegenomen. Kluifjes met iets er omheen. Super lekker!

Zondag 11 januari

klik hier voor film "Basha als pleegmoeder"

Wendy kwam vandaag samen met haar ouders om even de puppy's te knuffelen. Zij hadden een prachtige bos bloem meegenomen voor ons.

Maandag 12 januari
Vanmorgen kregen we leuk bezoek. De vertegenwoordiger van ons voer (Cavom), Corjan, kwam kadootjes brengen. Voor Peter en mij een prachtige geborduurde bodywarmer én een geborduurde jas met logo. Voor de puppy's hun puppypakket. We zijn dus erg verwend door Cavom. Dank nogmaals!

De puppy's spelen heel veel. Wel zijn Nárai (reu blauw) en Novaj (teef geel) veel samen en vermaakt Nyiri (teef roze) zichzelf meestal. Ze worden alle drie graag opgepakt. De schommelschaal is ook weer van de partij. Ze doken er meteen op al was het de gewoonste zaak van de wereld. Even erop wiebelen, maar daarna springen ze eraf en er weer op. Ze hebben de grootste lol hiermee. Het is een makkelijk nestje. Inmiddels eten ze de puppybrokjes niet meer geweld, maar gewoon droog met een klein beetje water erbij. Dit vinden ze lekker en op hun gemak eten ze hun bakje leeg.

aa

 


klik hier voor film "schommelschaal"

Dinsdag 13 januari
5 weken zijn de puppy's vandaag. Ze reageren ontzettend goed als we hen roepen. Het lijkt of ze hun naam al een beetje kennen.
We hebben vandaag met hulp van Marja wat foto's van de puppy's gemaakt in stand, zit, kop en front positie. Met wat paté hebben we de kleintjes proberen attenter te maken. Nou, ze lieten zich niet zo gemakkelijk lijmen, want ze vonden het een beetje onzin. In het echt hebben ze van die prachtige oogjes, maar op de foto toont het toch wat zieliger. Het zijn dus echte Kuvaszen. Als het moet dan willen we het niet!
Dank Marja voor de hulp.

De gewichten van vandaag:
reu, bandje blauw, 6380 gram
teef, bandje geel, 4860 gram
teef , bandje roze, 4100 gram

Náraj (reu blauw)

NarajNarajNarajNaraj

Novaj (teef geel)

NovajNovajNovajNovaj

Nyiri (teef roze)

NyiriNyiriNyiriNyiri

Vrijdag 16 januari
Vandaag kwamen Marjan en Hendrik op bezoek. Zij hebben een reu uit het nest van Himez. Zij wilde al eerder komen maar dat ging niet, omdat de hond een ongeluk heeft gehad. Hij is overreden door een auto en heeft daarbij beide botten in zijn linker voorpoot gebroken. Nu gaat het weer heel goed met hem en kwamen ze hem laten zien en natuurlijk even puppy knuffelen. Ook Nemes (reu groen) vond de puppy's erg leuk.

Zaterdag 17 januari
Het is een drukke maar heel gezellige dag vandaag geweest. Margo, zij krijgt Náraj (reu blauw), kwam en bracht gelijk haar halve familie mee. En wederom bracht zij ook weer een taart mee. Deze keer iets met kaas en noten. Super lekker! Ga zo door Margo..
Daarnaast kwam ook Inge nog eens kijken en zij bracht haar zus Ellen mee. Het huis was goed gevult met gezellige klanken.

Dinsdag 20 januari
In het kader van de algemene opvoeding doet Lumikki even voor hoe je het beste op de bank kunt liggen. De puppy's kijken zeer geinteresseerd toe en gaan daarna zelf aan de gang. Zij vinden het alleen leuker om een houten tafeltje te bewerken en daarna salontafel te veroveren.

De gewichten van vandaag:
Nárai, reu, bandje blauw, 8200 gram
Novaj, teef, bandje geel, 6270 gram
Nyiri, teef , bandje roze, 5510 gram

Nárai (reu blauw)
Nárai (reu blauw)

Novaj (teef geel)
Novaj (teef geel)

Nyiri (teef roze)
Nyiri (teef roze)

Woensdag 21 januari
Vandaag is de eerste dag dat de puppy's fatsoenlijk buiten kunnen spelen. Na enige minuten van verkenning gingen ze los. Spelen, rennen enz. Dit alles onder het wakend oog van moeder Lumikki. Als extra speel element kwam Nándor er ook bij. Nándor is een zoon van Himez en is door omstandigheden terug bij ons. Wij zijn op zoek naar een fijne nieuwe baas voor hem. Zie voor meer info de nieuwspagina.
De puppy's zijn vandaag gechipt en geënt. Ze zijn met drieën in de doggyride in de auto naar de dierenarts gegaan. Dit gaf weinig problemen. Bij de dierenarts ging ook alles goed.

Nandor en NyiriNandor en Novaj

Nandor en Navaj

Donderdag 22 januari
Puppy knuffelen met Marjet. Zij bracht gebak mee en had ook Jiggly, haar Chinese Naakthond Powder Puf, bij zich. Kon ze lekker met de puppy's spelen.
En ook vandaag lekker even buiten spelen.

NyiriNovaj

Zaterdag 24 januari
Toen we vanmorgen opstonden was de wereld een stuk vriendelijker. Hij was helemaal wit! De lucht echter deed niet mee, deze was donker grijs. Maar sneeuw, is voor onze Kuvaszen een van de leukste dingen. Als het wat opgeklaard is gaan we de puppy's naar buiten doen. Spannend voor ze, de eerste sneeuw.
Binnen is het anders ook leuk en lekker. Want 's morgens even, gemakkelijk zittend, bij je moeder het ontbijt nuttigen heeft toch ook wel wat. En als er dan ook nog een nieuw speeltje komt dan kan je ochtend toch niet meer stuk.

Novaj (teef geel)Nyiri (teef roze)

En toen was het zover. De kennismaking met hun eerste sneeuw. En dat vinden ze leuk!
Ook voor Lumikki is het leuk. Kan ze weer even haar kunsten vertonen aaan het kleine grut. En als je dan weer naar binnen moet kom je in de serre tante Himez en tante Ziva tegen. En ook hier wordt er weer lekker gespeelt.

Maandag 26 januari
Vandaag is een bijzondere dag voor ons en voor de puppy's. De puppy''s worden op hun karakter getest. Altijd toch weer spannend of de testers dezelfde dingen zien die wij ook al weken zien! Dank Caroline en Marjet voor het testen. Het was weer een mooi gezicht om jullie aan het werk te zien.

Na de test konden Nándor en Basha weer met de puppy''s spelen. Iets wat zij beide heel graag doen.


klik hier voor film "puppytest 2015"

en wanneer mag ik?

Dinsdag 27 januari

De gewichten van vandaag:
Nárai, reu, bandje blauw, 9480 gram
Novaj, teef, bandje geel, 7300 gram
Nyiri, teef , bandje roze, 6380 gram


Vrijdag 30 januari
Het is tijd voor het puppy-uitje. Dit doen we altijd nadat de puppy''s 7 weken oud geworden zijn. We hebben onze vrienden gevraagt of zij mee wilden helpen. En gelukkig voor ons doen ze dat graag. Het is namelijk kei leuk om met een pupje op je arm of aan het riempje door de Eindhovense binnenstad te lopen. Wat een aandacht je dan krijgt (hè Jeffrey). En natuurlijk is het ook gezellig om met een groep leuke dingen te doen, maar vooral is het erg goed voor de puppy's. Deze keer zijn we naar de Heuvelgalerij gegaan, omdat het weer niet echt meewerkte. Gewoon een keer op en neer lopen en dan een kopje koffie drinken. Dat op en neer lopen doe je normaal in 5 minuten. Wij deden er meer dan een uur over, maar we hebben dan ook veel aandacht gehad. En niet alleen voor de puppy's. Ook Basha, die er ook bij was, kreeg veel aandacht.
Het was weer een geslaagd uitstapje.

Zaterdag 31 januari
Omdat het vanmorgen lekker weer was konden de puppy's lekker buiten spelen.

TaDa !


klik hier voor film "spelen in de tuin"

En als gevolg van het mooie weer ga je ook stofzuigen, opruimen, de kattenbakken verschonen en oops! geen kattenbakkorrels meer. Dus maar even naar de winkel. En dat kan natuurlijk niet zonder dat er een hond mee gaat. Of in ons geval 3. We hadden Nárai en Nyiri en Basha bij ons. Novaj was in diepe rust dus die hebben we maar even laten slapen.
In de dierenwinkel vinden ze het altijd leuk als je een hond meeneemt, ze krijgen er altijd een kluifje ofzo.

Nárai (reu blauw)

NáraiNáraiNárai

Novaj (teef geel)

NovajNovajNovaj

Nyiri (teef roze)

NyiriNyiriNyiri